Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så lär du dig förstå barnets värld på nätet

29 okt, 2018
AvNina Nyström
Vilka är ditt barns favoriter på Youtube och vilka konton på Instagram tittar de mest på? Chansen att du inte riktigt vet är stor. Sätt dig in i vad ditt barn tittar på så har du lättare att förstå deras mediavärld och hjälpa dem att tolka den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sverige är ett av de länder som har mest skärmtid för barn och få av oss vet riktigt vad de gör på surfplattan eller datorn49 procent av alla åttaåringar använder internet varje dag. 2010 var den siffran 2 procent. Enligt undersökningen ”Svenskarna och internet” 2017 har 97 procent av tvååringarna börjat använda internet. Forskare menar dock att barn under två år i huvudsak inte bör titta på skärmar alls. Så vid de tillfällen de ändå gör det, försök säkerställa att det är pedagogiskt och anpassat innehåll.

Barn mellan två och åtta år bör undvika Youtube, de mår bättre av att titta på exempelvis Bolibompa på SVT Play eller annat innehåll som är lugnare och mer anpassat till deras ålder. Titta gärna tillsammans med barnet så får ni både fysisk närhet och kan reflektera över innehållet ihop. Även om det kan kännas lockande att plocka fram sin egen telefon, framförallt vid tillfällen då barnet är så uppslukat av tv:n att de inte ens svarar på tilltal, betyder det mycket att du finns där och visar intresse emellanåt. Kanske finns det annat du kan få gjort samtidigt, som inte innebär avskärmande? Stryka, sortera post, bläddra i en tidning?

Annons

Riskerna med Youtube och Instagram

Men Gustav Martner, digitaliseringsexpert, poängterar vikten av att se möjligheterna med digitaliseringen: 

– Så länge man odlar relationen med sina barn och tar del av deras digitala intressen, kan världarna befrukta varandra på ett positivt sätt!

Finns det några varningssignaler att vara uppmärksam på?

– Det är svårt att säga rakt av. Det viktigaste är att du är insatt i ditt barns värld, och tittar ihop med dem ibland, då kommer du att märka om det är något du inte vill att de ska se. Sen tror jag personligen på att generellt välja mer kurerat, pedagogiskt framtaget innehåll. På Youtube kan vad för skit som helst automatgenereras fram – lex Elsagate. (Elsagate blossade upp hösten 2017 då filmer där populära figurer som Elsa i Frost eller Spindelmannen deltog i våldsamma eller sexuella scener började spridas. Filmerna var kamouflerade som helt vanliga populära barnklipp om till exempel siffror, färger och barnsånger och därför svåra att upptäcka och kunde börja spelas efter att ditt barn tittat klart på det oskyldiga klipp du satt på. Reds. anm.).

Annons

Finns det risk att våra barn blir för brådmogna av att titta mycket på Youtube och Instagram?

– Nej, forskning visar snarare att trenden går åt det motsatta. Idag låter vi barn vara barn längre. Men visst får de snabbare tillgång till vuxna ämnen och det finns ju såklart mer eller mindre bra innehåll. Men det är inte det som är den stora utmaningen. Det viktiga är att vi hjälper till att processa det som barnen ser.

Vad är det som är så lockande med Youtubers och influencers?

– Det blir en så kallad parasocial relation, de blir som dina kompisar. Fenomenet i sig är gammalt och begreppet kom redan på 50-talet när tv:n gjorde genomslag i våra liv. Man kunde se att tv-tittarna bildade en relation med karaktärerna i sina favoritserier. Nu har influencers tagit över den rollen.

– De som lyckas bäst är de som ger mycket av sig själva och visar verkligheten och livet som det är. Det kan ha mycket positivt med sig, barnen lär sig att vara öppna och ärliga och övar sig på att lyssna på andras synvinklar och problem. De kan ge barnen ett språk kring svåra frågor, något som kanske inte alla föräldrar gör.

Annons

Kan relationen till Instagramprofiler och Youtubers påverka barnens riktiga relationer med familj och kompisar?

– De riktiga relationerna kommer alltid att vara de viktigaste och de som barnen väljer när de har möjlighet. Tycker du att influencers spelar för stor roll i ditt barns liv, ska du fråga dig själv varför det är så? Prioriterar ditt barn bort att leka med kompisar är det inte influencerns fel, utan det är något i barnets liv som du bör titta närmare på. 

Läs också: Skärmtid – så sätter du gränser och undviker konflikter

Läs också: Hjärnforskaren: Skärmtid för små barn – värsta riskerna

Sätt dig in i barnets värld

Vilka är då ditt barns favoriter på Youtube och vilka konton på Instagram tittar de mest på? Chansen att du inte riktigt vet är stor. Sätt dig in i vad ditt barn tittar på så har du lättare att förstå deras mediavärld och hjälpa dem att tolka den. Ta dig tid att verkligen prata – och lyssna. Ställ frågor, och var intresserad på riktigt. Bästa sättet att få en givande insikt är att prata med barnet om det och sedan titta, gärna tillsammans, på barnens favoritkonton.

Annons

Skärmhjälpen.se har nyligen lanserat en sajt för att hjälpa till att navigera och hitta balans i det digitala landskapet. Här är deras bästa tips för hur du sätter dig in barnets värld på ett bra sätt.

Bra frågor att ställa:

• Varför tittar du på just dom?

• När brukar du titta?

• Tittar du för att det är kul eller för att du är uttråkad eller inte har något annat att göra?

• Vet du hur mycket tid du tillbringar per dag?

• Tror du att det påverkar dig på något sätt, det du tittar på?

• Brukar du prata med dina vänner om det du tittar på?

Nyfiken på vilka de största sociala media-profilerna i Sverige är? Du hittar listan på Maktbarometern, en årlig rapport som man kan ladda ner på medieakademin.se

Läs också: Därför kan ditt barn inte sluta spela Fortnite – och så hanterar du det

Källa: Skärmhjälpen.se  Bildkälla: IBL

Annons