Så prutar du ner bolåneräntan – experten tipsar

08 sep, 2017
AvThowe Wagner Larsson
Vill du få lägre ränta på dina bolån? Då är det dags att du tar tag i det och kontakter banken för ett möte. De flesta banker kan erbjuda dig lägre ränta än den du har idag, det gäller bara att veta hur man ska förhandla. Vi ger dig de bästa tipsen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Undersökningar visar att de som väljer att pruta på sina bolån också lyckas. Det finns med andra ord stor chans att få ned sin ränta och därmed minska sin låne- och månadskostnad.

En rabatt på bara några enstaka procentenheter kan spara dig många tusenlappar i det långa loppet, särskilt om du har ett stort lån. Med det sagt ska du inte acceptera första bästa erbjudande av en bank. Som läget ser ut idag har många banker stora marginaler och de tjänar massor av pengar på låntagare.

– Bankernas marginal på bolån slog nyligen nytt rekord och ligger nu på 1,73 procent. Dagens bankvinster på bolån är rekordstora. För tio år sedan tjänade bankerna ungefär 4 miljarder kronor om året på bolån, nu ligger bankernas vinster på 52 miljarder kronor varje år enligt Finansinspektionen, säger Fredrik Giers, VD på Comboloan, en sajt för ränteförhandling och bolån.

– Det var till och med så att när de senaste siffrorna publicerades av Finansinspektionen (FI) och Statistiska Centralbyrån så uppmanade FI bolånetagarna att förhandla med bankerna då man menade att det finns bra utrymme att förhandla.

Annons

Pruta ner bolåneräntan – så gör du:

1. Ha koll på din nuvarande situation

Innan du börjar pruta måste du ha koll på hur din nuvarande situation ser ut. Hur stort är ditt lån idag? Vad har du i räntesats? Har du rörlig eller bunden ränta?

2. Gå igenom bankernas listor

Bankerna har både en listränta och en snittränta. Listräntan kan man kalla för bankens utgångspris och det går i princip alltid att förhandla ner den. Snitträntan är den ränta som bankernas kunder har i genomsnitt för den aktuella bindningstiden. Om du har en räntesats som ligger högre än snitträntan hos din bank har du således ett bra utgångsläge när det är dags att förhandla. Varför ska du ha en sämre räntesats än bankens övriga kunder?

– Testa vår tjänst Förhandlingsunderlaget som i realtid ger dig en indikation på vilken ränta du borde kunna få. En algoritm räknar fram hur din förhandlingsprofil står sig i förhandlingsstyrka gentemot Comboloans besökare och medlemmar. Förhandlingsunderlaget går enkelt att spara ner, maila eller printa ut för vidare dialog med bankerna, tipsar Fredrik Giers.

Annons

3. Hitta anledningar till att förtjäna lägre ränta

Har du bott i din bostad länge och dessutom renoverat eller byggt till något kan värdet på din bostad ha ökat. Be en mäklare med stor lokalkännedom värdera din bostad och ha det som underlag när du sedan pratar med banken. Att värdet har ökat innebär att bankens risk har minskat vilket är ett bra underlag när du ska förhandla om räntan. Har du fått en stabil inkomst, har en låg belåningsgrad, högt lånebelopp eller en medlåntagare motiverar även det en bra rabatt på räntan.

4. Nu är det dags att förhandla

Börja med att kontakta din bank och be om ett möte, antingen över telefon eller på deras kontor. Säg att du vill förhandla om räntan och att du har goda skäl att göra det. Sätt upp ett mål innan möten och bestämt dig för att du vill ha en rabatt på exempelvis 0,40 procentenheter. (Det innebär att om banken har 1,80 procent i listränta får du en rabatt på 0,4 procentenheter och landar på en ränta av 1,4 procent.) Förklara för din bankman att du vill förhandla om räntan och lägg fram de skäl du har till att du förtjänar en lägre ränta. Har bankens risk minskat? Betalar du mer än genomsnittskunden, trots att du har hela din ekonomi hos den banken? Om inte din bank vill gå med på ditt krav är det dags att hota med att lämna banken.

Annons

5. Kontakta andra banker om du inte är nöjd

Kontakta andra banker och be om ett möte precis som du gjorde med din nuvarande bank. Berätta att du är beredd på att byta bank om du får lägre ränta och att du vill veta vad de har att erbjuda dig. I många fall vill banken att du ska flytta över hela din ekonomi till dem, men det ska du inte behöva om du inte vill.

6. Byta bank eller stanna?

Att byta bank är inte så jobbigt som man tror. Om du inte har några förmåner hos din nuvarande bank som gör att du vill stanna, och om din nuvarande bank inte vill matcha den ränta som du blivit erbjuden hos en annan bank är det läge att byta. Kanske är det först nu din nuvarande bank förstår att du menar allvar och går med på att sänka din ränta.

Fredrik Geirs 3 snabba tips:

1. Var påläst och aktiv. Har banken en planerad sänkning snart? Kan den i så fall inkluderas på förhand?

2. Försök att binda din ränterabatt mot någonting: bankens officiella ränta eller ännu hellre reporäntan eller Stibor (den dagliga referensräntan).

Annons

3. Få din ränterabatt dokumenterad. Och håll koll på om den har ett slutdatum.

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Läs även

7 tips som kan spara dig tusenlappar i höst

5 knep för att betala av dina lån – och fortfarande ha ett liv!

5 miljövänliga spartips för hemmet

Annons