Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

8 vanliga fel du borde undvika med ditt munskydd – för att hålla dig frisk

13 jan, 2021
FotografMagnus Andersson/TT
Efter nyårs infördes det nya rekommendationer om att man ska bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.
Munskydd har också blivit vanligare även i andra delar av samhället – men många använder skydden på fel sätt, så att de inte skyddar som de ska.
Här är åtta vanliga munskyddsmissar att undvika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Långtids-covid - här är vanligaste symtomenBrand logo
Långtids-covid - här är vanligaste symtomen

I stora delar av världen har munskydd varit ett måste sedan början av coronapandemin. I Sverige har Folkhälsomyndigheten i stället valt att främst rekommendera att man håller avstånd, tvättar händerna noggrant samt stannar hemma vid sjukdomssymptom. Från början av januari är det nu dock rekommenderat att använda munskydd i kollektivtrafiken om man reser i rusningstrafik.

Men för att munskyddet ska fylla sin funktion så finns det saker man måste tänka på. Här är åtta vanliga missar som många gör med sina munskydd – och vad man ska tänka på.

1. Du tvättar inte händerna före och efter du tar av dig munskyddet

Det är rekommenderat att tvätta händerna 20-30 sekunder både före och efter man både tar på och av sitt munskydd – detta då man kan ha viruset på händerna, som lätt kan överföras genom näsan, munnen och ögonen. Många väljer dock att hoppa över det här steget, och utsätter sig därmed för onödig risk.

Annons

2. Du tvättar inte ansiktet efter att ha burit mask

Den här punkten handlar inte lika mycket om smittspridning, som den gör om att hålla hyn ren från finnar. Att bära munskydd under långa perioder gör att man kan drabbas av oren hy och finnar – på sociala medier kallat ”maskne”.

3. Du delar ditt munskydd med andra

Ungefär en fjärdedel av alla som använder återanvändbara munskydd delar dessa med någon – utan att tvätta dem mellan gångerna. Precis som tandborstar och underkläder är munskydd en intim produkt som inte borde delas med andra.

– Munskydd i tyg absorberar dina droppar och ditt svett, så om det bärs av en annan person än dig själv är det som att du sprider dina kroppsvätskor till andra personer, säger läkaren Gan Eng Cern.

4. Du återanvänder munskydd för engångsbruk

Engångsmunskydd kan anses smidigt – men nära hälften av alla som bär dem använder sina munskydd mer än en gång.

– Engångsmunskydd ska bära en dag och sedan kastas, då deras förmåga att filtrera partiklar snabbt bryts ner. De bär också på mikroorganismer och blir smutsiga, säger professorn Jagdish Khubchandani.

Annons

5. Du tvättar ditt engångsskydd

Över 40 procent av alla som använder engångsmunskydd har också försökt tvätta dessa – något som tyvärr tar bort funktionen med att bära munskydd överhuvudtaget.

– Så fort engångsskydd blir fuktiga eller har fukt i sig så är dess skydd förminskat. Fibrerna bryts ner och kommer inte kunna skudda dig lika bra, säger medicinska rådgivare Teresa Bartlett.

6. Du tvättar inte ditt återanvändbara munskydd

Medan man inte ska tvätta sina engångsskydd, så ska man verkligen tvätta de återanvändbara munskydden. Låter man blir är det både ohygeniskt och munskyddets funktion minskas.

– Att tvätta försäkrar att munskyddet fortsätter vara hygieniskt och funktionellt. Tvättar man inte munskyddet på två veckor så förstör man funktionen.

7. Du täcker inte både näsa och mun med munskyddet

Det här är antagligen den vanligaste missen folk gör med sina munskydd. Kollar man sig runt på tunnelbanan eller bussen går det alltid att hitta flera som har munskydd på, men som låter näsan sticka fram över munskyddet.

Annons

– Det här förstör hela poängen med att ha munskydd. Det måste sitta säkert så det täcker både mun och näsa hela tiden för att det ska kunna skydda dig och de runt dig på ett effektivt sätt, säger immunologen Mark Fischer.

Studier visar också att det är vanligare att smittas med coronaviruset genom cellerna i näsan än de i munnen – vilket så klart gör det ännu viktigare att täcka näsan ordentligt.

8. Du förvarar inte ditt munskydd ordentligt

Det är viktigt att förvara munskyddet på rätt sätt, för att det ska fortsätta vara säkert att använda. Immunologer rekommenderar att man förvarar sitt återanvändbara munskydd på en säker plats borta från andra personer i hushållet. Om du använt munskyddet och väntar på att få ett tillfälle att tvätta det – lägg det i en tätt försluten plastpåse så länge.

Källa: Huffington Post.

Läs mer:

Då kan du äntligen resa utomlands igen

Thorleif Torstensson död i covid-19 – familjens ord om sorgen

TV4-profilen Matilda Bozas allvarliga sjukdomskamp med corona

Annons