Därför är det Kim Wall vi ska minnas – inte Peter Madsen
Sex timmar senare anmäls den svenska frilansjournalisten saknad och Danmarks ”uppfinnar-Jocke” misstänks snart ha vållat hennes död.
Inte för att det är en en av de mest spektakulära kriminalhistorier Norden skådat.
Vi ska minnas, för Kim Walls skull.
Femina har tittat tillbaka på dramat som skakade två länder och en hel värld och som blev slutet för en älskad dotter, syster och flickvän men också för en journalistik gärning som levde efter inställningen: ”Backa gör man bara för att ta sats”.
Uppdag: Ubåt
Det skulle bli ytterligare ett reportage att sälja in till ett amerikanskt magasin.
Den 30-åriga journalisten Kim Wall med såväl The Guardian som New York Times bland uppdragsgivarna, levde för att berätta historier från olika delar av världen. Hon reste i månader i Stilla Havet för att rapportera om hur amerikanska provsprängningar av kärnvapen påverkade klimatet och livet på öarna, tog oss med till Idi Amins tortyrkammare i Uganda och gav en röst åt människor i marginalen.
Alltid på jakt efter en säregen berättelse – och framför sig hade hon ett praktexemplar.
Den 46-årige ingenjören Peter Madsen som i hemlandet kallades för ”raket-Madsen”, hade inte bara planer på att bli första privatperson i rymden, han hade en förkärlek till att bygga och utveckla ubåtar. Kim Wall hade i månader försökt få en intervju med Madsen och hade just den här dagen samlat sina vänner till fest inför hennes och pojkvännens förestående flytt till Peking, när ingenjören plötsligt hörde av sig och erbjöd henne att följa med i ubåten.
Klockan var runt 19 på torsdagen den 10 augusti när den 33 ton tunga Nautilus UC3 lämnade hamnen i Köpenhamn med Kim Wall och Peter Madsen som enda passagerare.
Sista livstecknet
Hobbyseglaren Rasmus Ejlers var på tur med sin son när den märkliga synen uppenbarade sig på Öresunds vågor; en man och en kvinna i tornet på en ubåt. Han blev nyfiken och seglade ifatt den spektakulära farkosten. För nordisk media ska Ejlers senare berätta att det var Madsen som stod för snacket och att han verkade ”vilja imponera på den vackra kvinnan”. Ejlsers passade också på att ta en bild, vilken ska ska bli den sista av Kim Wall.
Klockan 20.16, strax innan de ska gå ner i undervattensläge, skickar hon sms till sin pojkvän där hon skriver att hon älskar honom och att kaptenen tagit med kaffe och kakor:
”Im still alive by the btw”
”but going down now”
”i love you !!!”
”he brought cofeee and cookies tho”
Sedan blev det tyst. Någon gång mellan 20.42 och 23.05 försvinner Nautilus från radarn och det är under de kommande timmarna, då inga vittnen finns, som allt ska komma att handla om.
När det börjar närma sig natt och Kim fortfarande inte har kommit tillbaka, eller svarar i telefonen, blir pojkvännen utom sig av oro.
Klockan halv tre på natten mot fredagen anmäls Kim Wall saknad.
Sökandet efter Kim Wall börjar
Tidigt på fredagsmorgonen börjar svenska och danska försvaret söka efter ubåten. Kustbevakningen skickar larm om att fartyg i Öresund ska hålla utkik och strax efter klockan 10 upptäcks Madsens farkost söder om Köpenhamn.
Radiokontakt upprättas och Peter Madsen uppger att han har kurs mot hamnen i den danska huvudstaden, men att han har tekniska bekymmer. Kort senare när några fiskare i en motorbåt närmar sig Nautilus står Peter Madsen i ubåtens torn. På frågan om han är okej svarar han ”ja”, men tillägger att han behövde fixa något nere i båten, som ”kunde vara lite farligt”.
Strax därefter börjar ubåten att sjunka, Peter Madsen kastar sig i vattnet och får räddas.
När ett tv-team möter upp på land säger han i kameran att han är ledsen ”eftersom Nautilus har sjunkit”.
Var hans medpassagerare Kim Wall är, har han också svar på.
Henne hade han lämnat av tidigare på en annan plats.
Peter Madsens ändrade historier
”Peter är i mina ögon en människa som skulle ha mått dåligt om han knäckte stjälken på en tulpan”, säger Peter Madsens halvbror när han intervjuas av norska VG. Polisen är av annan uppfattning. Lördag den 12 augusti häktas ubåtsbyggaren för att ligga bakom Kim Walls försvinnande med rubriceringen vållande till annans död. Madsen accepterar häktningen men nekar till brott och under dagarna, veckorna och månaderna som följer ska han ändra sin historia flera gånger.
I den första ska han ha släppt av den svenska journalisten på Refshalvøen på kvällen den 10 augusti, enligt andra versionen skedde en olycka ombord där Kim Wall fick den 70 kilo tunga luckan över sig, och enligt den tredje ska hans medpassagerare ha dött av kolmonoxidförgiftning efter tekniskt haveri.
Varför han inte ringde polisen eller SOS har han inget svar på och när flera dagar gått sedan ubåten gått till botten, kvarstår frågan: Var är Kim Wall?
Sökandet fortsätter i Öresund.
Fynden i havet
Måndag den 21 augusti, elva dagar efter försvinnandet, gör en cyklist en fasansfull upptäckt i närheten av området där Kim Wall sökts. En kroppsdel från en människa. Två dagar senare och efter en dna-analys kommer beskedet från danska polisen som pojkvännen och familjen fruktat för. Det är Kim.
Kim Walls mamma Ingrid Wall skriver ett smärtsamt inlägg på Facebook: "Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats”.
Trots att delar av kroppen hittats och att Peter Madsen erkänt att han dumpat kroppen i havet, fortsätter han att neka till att han skulle ha styckat kroppen. Men när han omhäktas i början av september är brottsrubriceringen mord.
Livstidsdom – för familjen
Efter månader av polisarbete, djup sorg och dramatiska rättegångsdagar föll den 25 april 2018 domen i Köpenhamns tingsrätt. Peter Madsen fick livstids fängelse av en enig jury, för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.
I dokumentären Hemliga inspelningar med Peter Madsen som sändes i Danmark i början av 2020, erkände Peter Madsen för första gången att han dödade Kim Wall.
Enligt danska Ekstrabladet som rapporterade om hans uppgifter, ska Kim ha vält saker i ubåten, vilket triggat ubåtsbyggaren så mycket, att han slagit ihjäl henne.
Mördaren Peter Madsen avtjänar sin livstidsdom på fängelset Herstedvester utanför Köpenhamn. För familjen och Kim Walls vänner och nära är straffet och smärtan evig.
När Kim Walls väninna, Ye Ming, intervjuades i tv-programmet Brottscentralen i samband med dokumentären, betonade hon:
”Vi hoppas att det inte är honom vi kommer att komma ihåg i framtiden utan Kim och hennes arbete”.
Mamma Ingrid Wall var inne på samma spår när hon höll ett känslosamt tal på Colombia University i New York, skolan där Kim Wall tog sin masterexamen i journalistik:
– De historier som Kim hade älskat att berätta har stulits ifrån oss.