Därför smyckas kvinnliga statyer med blommor i dag

08 mar, 2019
AvMalin Karlberg
interflora staty 8 mars
I dag på Internationella kvinnodagen vill Interflora hylla kvinnan och samtidigt uppmärksamma problemet i att så få statyer och allmänna platser uppkallats efter kvinnor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Endast 10 procent av Sveriges namngivna statyer föreställer kvinnor – och siffran är lika låg för den andel allmänna platser i Sverige som är uppkallade efter kvinnor. Detta vill Interflora belysa genom att på Internationella kvinnodagen 8 mars smycka kvinnliga statyer runtom i Sverige med blommor – bland annat statyerna som föreställer Astrid Lindgren, Jenny Lind, Charlotte Kalla, Birgit Nilsson, Margaretha Krook och Greta Garbo.

statyer interflora
Margaretha Krooks och Greta Garbos statyer i blomsterskrud.

Vill resa en ny kvinnlig staty

Interflora har även skapat ”blomstertroner” på platser som helt saknar kvinnliga statyer. Detta är startskottet för Interfloras ”The Flower Power Fund”, vars mål är att resa ytterligare en kvinnlig namngiven staty inom 3 år. 20 procent av intäkterna från Interfloras onlineförsäljning går i dag till fonden.

Annons

– Idag smyckar vi kvinnliga statyer i blommor över hela landet för att ge kvinnorna lyskraft och utrymme. Allt från Charlotte Kalla i Tärendö till Birgit Nilsson i Båstad. De personer som vi sätter på piedestal påverkar allas vår världsbild. Små tjejer och killar måste också kunna se kvinnliga statyer som representerar status, auktoritet och framgång. Vi vill, på vårt sätt och med vår produkt bidra till att ge en rättvis bild av historien, spegla det samhälle vi lever i och inspirera fler kvinnor till stordåd i framtiden, säger Louisa Blomstrand marknads- och e-handelschef för Interflora.

blomstertron norrmalmstorg
Interflora har skapat blomstertroner på platser som helt saknar kvinnliga statyer, som här på Norrmalmstorg i Stockholm. Detta för att markera att här borde en kvinna få en upphöjd plats i det offentliga rummet.

 

Kvinnliga statyer är oftast avklädda

I Sverige finns i dag endast runt 20 kända kvinnliga statyer med namn och kläder – jämfört med 200 manliga statyer. I många kommuner är 100 procent av statyerna av manligt kön. Utöver detta finns en rad kvinnliga statyer vars syfte enbart är att vara dekorativa, där kvinnan avbildats naken och utan namn.

Annons

En undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Interflora visar att Anna Lindh är den person flest svenskar vill se som ny kvinnlig staty. Lill-Babs och Monica Zetterlund hamnar också högt upp på listan.

 

Läs även:

Gör Aller Medias jämställdhets-quiz!

Ulrika Norberg:  Nej, jämställdheten har inte ”gått för långt”

14 bästa böckerna av och med kvinnor

5 tecken på att Sverige ännu inte är jämställt

Checklista: Så får du en jämställd relation

 

Annons