Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

”De skarpaste hjärnorna 2020 är kvinnors”

15 sep, 2020
AvMalin Roos
AvLisa Nilsson
FotografTT /PRIVAT

På åttiotalet utgjordes en fjärdedel av studenterna på Handelshögskolan av kvinnor - och Stockholmsbörsen hade aldrig haft en vd som inte var man när Lena Wennberg bröt barriären 1987.

I dag tas närmare 65 procent av universitetsexamina ut av kvinnor och antalet kvinnliga styrelseledamöter i börsbolagen har fördubblats på 15 år.

2020 är jämställdhet inte bara en fråga om hygien men om lönsamhet:
Cash is queen.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Just innan tv-kamerorna börjar rulla knäpper hon av silverarmbandet. Hon vet av tidigare erfarenhet att det kan skramla och störa mikrofonen när hon blir engagerad.

Det är en varm förmiddag i juni och Åsa Bergman gästar SVT:s Ekonomibyrån för att diskutera coronans effekter på globaliseringen.

– Vi säljer kunskap och inte produkter, uttrycker hon i studion och förklarar att hennes företag därigenom klarat krisen och omställningen förhållandevis väl.

Åsa Bergman, vd och koncernchef för SWECO korades till mäktigaste kvinna i näringslivet 2019. Foto: Kristin Lorentzen

Åsa Bergman är vd och koncernchef för teknikkonsultföretaget Sweco och basar över 17 500 medarbetare i 13 länder. 2019 utsågs hon till landets mäktigaste kvinna i näringslivet av Veckans affärer.

Vad hade hennes klasskamrater hemma i Vetlanda sagt om de vetat?

Annons

– Någon skulle säkert säga ”hon som hade svårt för matten”, skrattar Åsa Bergman.

– Samtidigt är nog många inte jätteförvånade. Jag har alltid haft ett stort intresse för människor. Mamma var lärare och från henne har jag fått perspektivet att vara orädd och ha en transparent dialog. Det har jag haft nytta av ledarskapsmässigt.

Jaha och vems fru är du?

För tre år sedan blev NCC första byggjätte på börsen med kvinnlig styrelsemajoritet och i början av 2020 tog Helena Helmersson över vd-posten på klädjätten H&M efter en historia av bara män.

Det har börjat röra på sig även i de mest gubbtunga industrierna och enligt EU-kommissionen är i dag 37 procent av styrelseledamöterna i landets största svenska börsbolag kvinnor, vilket gör Sverige till ett av de länder i Europa med bäst representation.

Hade ögonen på sig som kvinna

Annat var det när Lena Wennberg blev första kvinnliga vd för ett börsnoterat företag genom sin post på Sydsvenska Dagbladets AB 1987:

Annons

– Jag minns att det blev mycket tidningsskriverier men jag var ganska van vid att vara i mediefokus eftersom jag hade jobbat många år på tv och radio i olika chefsförfattningar, säger Lena Wennberg, 81 årig pensionär i dag, och medger att hon hade ögonen på sig extra för att hon var kvinna.

Lena Wennberg skapade rubriker när hon blev landets första kvinnliga börs-vd.

– Jag brukade raljant säga på den tiden att jag fick väldigt intressanta bordsplaceringar på tillställningar. Om du är den enda kvinnliga vd:n får du sitta bredvid de mest bemärkta männen och jag hade en rad namnkunniga bordskavaljerer. Vid något tillfälle var det en herre som tittade på mig och sa: “jaha och vems fru är du?”.

– Egentligen är jag väl representant för en tid när det öppnade upp sig från att ha varit totalstängt.

Annons

Stack ut på Handels

När Lena Wennberg började på Handels i Stockholm 1958 var ungefär 10 procent av alla inskrivna elever kvinnor, vilket inte bara var en nackdel, det gjorde henne och hennes studiesystrar mer synliga.

– Tänk 200 studenter i varje årskurs varav 20 var tjejer. Då visste ju alla efter någon månad vilka tjejerna var men inte killarna, påpekar Wennberg som upplevde samma tendens när hon började klättra på karriärstegen.

– Jag tillhör ju dem i min generation som gillade att jobba och blev tillfrågad om nya jobb. Om du skulle prata med dem som är jämnåriga med mig och som gjorde karriär samtidigt skulle de nog säga något liknade; att vi blev sedda och att vi var bra på att anpassa oss till manliga strukturer.

Lena Wennberg tog sin examen vid Handelshögskolan i början av 1960-talet. Foto: Privat

Lena Wennberg som efter åren som börs-vd blev forskare och konsult i strategiskt ledarskap, drivs av övertygelsen att en jämställd ledning är mer lönsam.

Annons

– För då utnyttjar du all kompetens. Det är klart att det finns olika livs- och kulturerfarenheter mellan kvinnor och män.

2020 är de skarpaste hjärnorna kvinnor

”I’m focused on advancing gender equality because it’s right, it’s necessary, it’s a business imperative and it’s my responsibility.”

Orden är David Solomons, vd och styrelseordförande för investmentbolaget Goldman Sachs - och den som väljer att lyfta dem är tidigare EU- och demokratiministern Birgitta Ohlsson.

Eftersom de sätter fingret på vad hon beskriver som en ”en spännande tid på den feministiska fronten i näringslivet”:

– Att företag strävar efter en jämställd kultur är dels av rent egoistiska skäl. Det är bara att titta på hur kvinnor är representerade bland de som tar en universitetsexamen i dag. Det är inte en trend i västvärlden, det är ett globalt fenomen. Företagen vill nå de skarpaste hjärnorna och 2020 är de oftast kvinnor, säger Birgitta Ohlsson, som menar att den positiva utvecklingen inte bara rör räknandet av antal kvinnor i företagens toppar; fler kvinnor innebär ett intensifierat jämställdhetsarbete.

Även om tekniska och ekonomiska utbildningar fortfarande domineras av män så händer mycket, konstaterar Birgitta Ohlsson med en lång bakgrund inom politiken. Foto: TT

Hon fortsätter:

– Vill man nå de skarpaste hjärnorna måste man se till att de trivs på arbetsplatserna vilket i sin tur gör att man måste säga nej till en sexistisk jargong och vara moderna i fråga om föräldraledighet till exempel, säger Birgitta Ohlsson som under slutet av sin politiska karriär skrev Duktiga flickors revansch, en bok som fokuserar just på vad samhället har att vinna på alla prestationsinriktade och flitiga kvinnor. Under hösten blir den tidigare politikern chef för demokratistöd till politiska partier under Madeleine Albright i Washington DC.

Annons

Birgitta Ohlsson har redan i sina första kontakter med USA slagits av att många kvinnor på högre positioner i yrkeslivet inte har barn.

– Att väldigt många kvinnor år 2020 inte vågar ta uppdrag eftersom det inte går att kombinera med ansvar för barn och hem är inte modernt.

Det är viktigt att titta på kvinnornas positioner i bygget också.

Åsa Bergman har bytt om till en svalare blus och beställer kaffe med mjölk när vi ses igen efter tv-inspelningen på ArkDes i Stockholm, nationellt centrum för arkitektur och design. Att Swecos koncernchef tackade ja när hon kom in på en reservplats till KTH och1991 tog en civilingenjörsexamen var mycket ”pappas fel”.

Hennes far var byggnadskonstruktör med eget bolag hemma i Vetlanda och inspirerade henne mycket.

– I snitt var vi kanske 20 procent tjejer på KTH och det som slog mig när jag kom dit var att alla hade en pappa, en farbror eller annan manlig släkting som hade influerat dem in den här världen. Det var inte så att det var allmänt spännande att plugga till ingenjör eller att det var yrke man funderade på som tjej.

Swecos vd berättar att hon fick med sig hemifrån att det inte är skillnad på pojkar och flickor i val av karriär. Foto: Kristin Lorenzen

– Själv har jag med mig hemifrån att det är inte är någon skillnad på flickor och pojkar i val av utbildning eller jobb och det har nog präglat mig i ”manliga miljöer”. Ute på byggarbetsplatser under första delen av min karriär var jag ensam kvinna men jag funderade inte så mycket över det. För mig handlade det om göra ett bra jobb.

Annons

Men du upplevde inte att du behövde göra ett ännu bättre jobb för att du var kvinna?

– Jo, i vissa lägen när jag skulle starta upp ett projekt kunde jag uppleva att jag stod inför en grupp frågetecken. Så i varje läge såg till att vara väldigt påläst. Men jag gillade också att se alla de här frågetecknen rätas ut och bli till ett ”wow” istället.

Tänker du att du genom att vara koncernchef kan inspirera andra kvinnor att våga sikta mot toppen?

– Absolut. När jag fick utmärkelsen från Veckans Affärer förra året som näringslivets mäktigaste var den största grejen för mig personligen alla mejl och samtal från unga tjejer. De kom fram i hissen i entrén på kontoret och sa att de kände sig inspirerade. Det värmer. Att få göra ingenjörsyrket spännande och kunna visa att det går att göra en lång karriär och nå toppen.

Varför behövs det fler kvinnor i framträdande positioner?

– Min grundtro är att du får lönsam tillväxt i ett bolag genom att säkerställa att du har rätt typ av kompetens och det hittar du inte i en homogen miljö med för mycket likhet. Att ha mixen när du ska designa morgondagens samhällen är A och O för att du ska lyckas, konstaterar Åsa Bergman och tillägger att jämställdhet är en grundvärdering inom Sweco.

Åsa Bergman är gärna förebild för andra kvinnor - om det innebär att fler vågar sikta mot toppen. Foto: Kristin Lorenzen

I dag består styrelsen av fyra kvinnor och tre män, 26 procent av cheferna är kvinnor, bland annat tre av hennes åtta landschefer (Sverige, Norge och Tyskland), i ledningsgruppen är fördelningen 50-50.

Annons

– Det är viktigt att titta på kvinnornas positioner i bygget också. Det ska finnas förebilder på alla plan i verksamheten, säger Åsa Bergman och tillägger att det generellt i näringslivet finns mycket mer kvar att göra.

De som inte förstått har skygglappar på 

En som verkligen håller med är Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright som granskar mångfalden i näringslivet.

Hon medger med förbehåll att det är en ljuspunkt med fler kvinnor i tidigare manliga bastioner:

– Det är ganska många bolag i dag som har tagit till sig studierna och fattat att här finns en lönsamhet. De som inte förstått har skygglappar på och kommer förr eller senare bli omsprungna. Det säger sig självt, har du ett innovationsteam som består av sju män som alla gått på KTH så tänker man mer med en och samma hjärna än om du har sju personer av olika kön från olika länder eller delar av samhället, säger Amanda Lundeteg som dock poängterar att det är lång väg kvar att gå.

”Vi ser ofta tomma ord från vd:ar som slänger sig med jämställdhets-floskler de fått lära sig. De som slår sig för bröstet men inte har på fötterna kommer få problem”, säger Amanda Lundeteg. Foto: TT

Antalet helt jämställda bolag har förvisso ökat generellt, från 47 bolag i fjol till 64 i år och 29 av börsbolagen har en kvinnlig vd mot förra årets 25 - men det är en ”uppryckning” från 8 procent till 9.

Annons

Inte ens var tionde vd är en kvinna och att det bara är 24 procent kvinnor i ledningsgrupperna, tycker Lundeteg är rent pinsamt och visar att det fortfarande är svårt för kvinnor att nå positioner med reell makt.

Dessutom, när den senaste Allbright-rapporten släpptes och som granskade techbolagen, kunde man se en utbredd diskriminering av kvinnor i de yngre bolagen.

– De gamla strukturerna som förr uppehölls av Leif, Göran och Anders lever vidare genom yngre män som Niklas, Sebastian, Daniel. Det är viktigt att vi pratar om det, för går vi runt och tror att jämställdhet och mångfald ska komma av sig självt från en yngre generation kommer vi få vänta ihjäl oss.

Min generations kvinnor gjorde en fantastisk resa

Pionjären Lena Wennberg som efter börs-karriären har skrivit flera böcker om mäns och kvinnors olika maktspråk och ledarskapsförmågor, är tacksam över att hon fick ett långt och spännande yrkesliv - även om hennes mamma tyckte att hon skulle gå på hushållskola istället.

Annons

– Min mamma som var utbildad lärarinna och hemmafru i många år hade nog varit en mer harmonisk människa om hon hade fått vara ute och arbeta. Jag tror att det fanns en massa frustration i de kvinnor som av samhället förväntades vara hemmafruar.

– Min generations kvinnor gjorde en fantastisk resa. Vi var de första som på allvar klev ut i arbetslivet och såg till att det byggdes förskolor och fanns en struktur i samhället som gjorde det möjligt för oss att jobba och göra karriär. Före oss var inte det möjligt, säger Lena Wennberg.

Läs mer:

Lena Wennberg: Därför är jag emot kvotering

Frida Bratt: Så får du råd att skilja dig

Sweco vd:ns 5 karriärtips du ska följa för att nå framgång

Annons