Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Homosexuella sjukanmälde sig – då togs det viktiga beslutet

19 okt, 2021
AvAino Oxblod
FotografTT.
43 år har gått sedan homosexualitet slutade klassas som en sjukdom i Sverige, efter att personer ringt in och sjukanmält sig för att de var homosexuella.
Till slut var det Barbro Westerholm, då generaldirektör för Socialstyrelsen, som såg till att ändra klassificeringen.
– Jag fattade inte hur stort det var, för för mig var det så naturligt, har Westerholm berättat för SVT.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 HBTQ-begrepp att hålla koll påBrand logo
10 HBTQ-begrepp att hålla koll på

Det var den 29 augusti 1979 som ett trettiotal personer gick in på Socialstyrelsen i Stockholm med en banderoll, och satte sig i trappan.

– Vi är arga inte snälla, vi är homosexuella, nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort, sa gruppen i kör.

De var nämligen där för att visa sitt missnöje över att homosexualitet då fortfarande klassades som en psykisk sjukdom i Sverige. Innan ockupationen var det också flera som hade ringt in till jobbet och sjukanmält sig för att de var homosexuella – och en kvinna uppges till och med ha fått sjukpenning utbetald, skriver QX.

På Socialstyrelsen ville medarbetarna tillkalla polis för att köra bort ockupanterna, men den nytillträdda generaldirektören Barbro Westerholm ville hellre höra vad de hade att säga.

Barbro Westerholm: ”För mig var det så naturligt”

Även om det i flera år satts krav på Socialstyrelsen att ta bort homosexualitet som psykisk sjukdom, så var frågan okänd för Barbro Westerholm. Hon förstod dock snabbt att hon kunde göra något åt saken.

Annons

Kan kärlek mellan människor, oavsett om de är av samma eller motsatt kön, vara en sjukdom? Det var för mig självklart att det här skulle strykas. Jag fattade inte hur stort det var, för för mig var det så naturligt, har Barbro Westerholm sagt till SVT.

När ockupanterna förstod att Barbro tog dem på allvar blev det ”pyspunka” i demonstrationen, berättar Barbro Westerholm. Det dröjde inte mer än en månad, till den 27 september 1979, innan Barbro Westerholm kunde skriva på beslutet, och den 19 oktober trädde det i kraft.

Barbro Westerholm fortsatte kämpa för hbtq-personers rättigheter i hela sitt liv. Den 13 mars 2023 somnade hon in, 89 år gammal, efter en kort tids sjukdom.

– Jag är stolt över det vi har gjort, samtidigt så inser jag att vi hela tiden måste vara på vår vakt och försvara det, har hon tidigare sagt.

Annons