Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

June Holm våldtogs två gånger på två månader – nu hjälper hon andra

20 okt, 2020
AvMalini Gaare Bjørnstad
FotografPrivat
Efter övergreppen hade June svårt för att lita på killar. Det var en lång process innan hon kunde ta emot kärlek igen. I dag hjälper hon andra som blivit utsatta för våldtäkt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När June Holm, 29 år, var 18 år gammal blev hon på bara två månader utsatt för flera grova övergrepp av olika män.

Den 18 oktober 2009 blev hon överfallen på väg hem från stan och våldtagen på sitt studentboende. Den 22 december samma år blev hon våldtagen medan hon sov på en efterfest.

När jag blev utsatt för våldtäkt kände jag mig ensam om min upplevelse.

Den första våldtäkten blev aldrig rättssak då gärningsmannen var okänd, men i det andra fallet dömdes våldtäktsmannen, som tillhörde hennes bekantskapskrets.

Den åtalade dömdes först till ett års fängelse hösten 2010 och till att betala 75 000 norska kronor i skadestånd till June som är från Tomrefjord i Norge. Domen överklagades två gånger och fallet slutade i Högsta domstolen.

Där blev domen ett års fängelse och skadestånd på 100 000 norska kronor på grund av de kränkande bilder som togs på June i samband med våldtäkten.

Skadestånd för grov våldtäkt höjdes

Fallet bidrog till att skadestånd i samband med grov våldtäkt höjdes från 60 000 till 90 000 kronor.

Annons

Men varken pengarna eller domen hjälpte June att gå vidare och leva så bekymmerslöst som hon gjort fram till den 18 oktober 2009.

De trauman hon varit med om bidrog bland annat till att hon diagnostiserades med posttraumatiskt stressyndrom. Hon tillbringade fyra dagar på en psykiatrisk avdelning.

Att höra andras historier stöttade, och att få bekräftat att min reaktion efteråt inte var unik hjälpte också.

Det var först när hon började prata öppet om vad hon varit med om som något hände.

– När jag blev utsatt för våldtäkt kände jag mig ensam om min upplevelse. Efter hand som jag har talat öppet om det vet jag att jag är långtifrån ensam. Att höra andras historier stöttade, och att få bekräftat att min reaktion efteråt inte var unik hjälpte också. Det var faktiskt en helt normal reaktion efter att ha blivit utsatt för en onormal och traumatisk händelse, säger June.

June är en av grundarna bakom Vi tror deg-stiftelsen tillsammans med Andrea Voll Voldum, 24 år, som blev våldtagen i Hemsedal 2014.

Startade ”Vi tror deg – en podkast om voldtekt”

Efter att ha grundat stiftelsen och märkt att många frågor återkom insåg June att en podd i ämnet skulle vara ett effektivt sätt att sprida information och hjälp på.

Annons

– Inte bara till dem som själva blivit utsatta utan också till alla som inte förstår, men vill förstå. I våras kom ”Vi tror deg – en podkast om voldtekt”, den första norska podden om våldtäkt.

– Podden belyser hela processen, från det att våldtäkten sker till man lär sig att leva med det. Man får en inblick i hur det är att komma till sjukhuset, till polisen för att anmäla, till rättegång och terapi.

Lyssnarna får vara med om alltihop. I projektet har det varit viktigt att belysa att våldtäkt inte bara drabbar kvinnor utan även män.

– Dessutom har det varit viktigt att ha med olika historier och ämnen. Festrelaterade våldtäkter, incest, våld och våldtäkt i nära relationer och gruppvåldtäkt för att nämna några, förklarar June.

June Holm kände skam och skuld

June påpekar att alla inte känner att det är rätt att vara så offentliga med sina historier som hon och deltagarna i podden har varit, men att vikten av att kunna dela sin historia med någon är själva budskapet med projektet.

Annons

– Genom att vara öppen och dela med sig blir det lättare att bära. Tystnad kring våldtäkt och sexuella övergrepp kommer bara att göra problemet större. Jag är helt säker på att vi förebygger våldtäkt genom att öppna upp och belysa problemet, menar June.

I podden pratar June och flera av gästerna om att det för många är tabu att tala öppet om våldtäkt, och hon menar att samhällets inställning och fördomar är orsaken till att det fortfarande är så.

– Det är otroligt många som har tackat för att podden finns och för att vi vågar prata om något som de själva inte orkar vara öppna med på grund av vad alla andra tycker och tänker. Vi kan komma bort från det här tabut genom att fortsätta vara öppna och belysa det i ännu högre grad. Visa vilket samhällsproblem det är i stället för att blunda och låtsas som att det inte händer. För det gör det. Överallt. I hela världen.

June berättar att hon tidigare kände mycket skam och skuld i samband med våldtäkterna hon utsattes för.

Annons

– Det känns som ett annat liv. Jag trodde att mitt liv var förstört för all framtid. Att jag var förstörd för alltid.

– I dag vet jag att det inte är så. Jag har blivit av med skammen och skulden genom att prata om det och vara tålmodig och snäll mot mig själv.

Stöd av ny kärlek

Förra året blev June tillsammans med Thomas Førde och hon tackar sambon för det stöd han har gett henne.

– Inte för att jag var kvar på ruta ett när jag träffade honom. Jag hade jobbat mycket med mig själv för att klara av att öppna upp och ta emot kärlek. Men hans stöd, den kärlek och trygghet han hela tiden visar mig, har varit ovärderligt.

”Hans stöd har varit ovärderligt”, säger June om sambon Thomas. Länge trodde hon att tillit och ett förhållande skulle bli omöjligt.

June erkänner att hon hade svårt att knyta an till och vara öppen mot killar efter våldtäkterna.

– Jag har ägnat många psykologtimmar åt hur ska jag ska klara av att lita på killar igen. Jag har avvisat många som försökt närma sig och säkert gjort en del annat i onödan, men för mig har det varit en försvarsmekanism, säger hon.

Annons

Men med Thomas hände något som hon inte hade varit med om tidigare.

– Jag såg honom och det som hände inom mig kan inte beskrivas. Jag har inte upplevt det förr eller senare. Allt inom mig sa att det var han. Jag vet att det kan låta märkligt och när jag tänker tillbaka på det tycker jag själv att det verkar märkligt, säger hon och ler. Det var nästan så att hon inte vågade säga något till psykologen.

– Det var ju så ironiskt att jag bara någon vecka tidigare sagt att jag aldrig skulle träffa någon. Men det gjorde jag! Och tack och lov för det.

June Holm vill kunna stärka andra

När June började spela in podcastavsnitten överrumplades hon av känslorna hon själv upplevde. Att tala med andra som drabbats av våldtäkt – antingen som offer eller anhörig, kunde ibland komma väldigt nära hennes egna historia.

– Jag ska inte dölja att det i början var mycket mer krävande än jag hade föreställt mig. Jag insåg att jag behövde fackkunskap för att bearbeta mina trauman och för att klara av att höra andras historier.

Annons

Samtidigt som hon hjälpte andra genom att vara öppen och berätta sin historia gick June till en psykolog och deltog i en traumastabiliserande kurs.

– Med tiden har jag lärt mig att lyssna på mig själv och ta mig själv på allvar. Jag kan sätta stopp innan det blir för mycket nu. Våldtäkterna jag blev utsatt för påverkar mig inte nämnvärt i dag, säger June.

Hennes mantra har alltid varit öppenhet, öppenhet och mer öppenhet, och hon märker lyckligtvis att vi är på väg mot ett samhälle där det är mer accepterat att prata högt om det man har varit med om.

– Det har definitivt skett en förändring de senaste åren. Det beror nog dels på att medierna i högre grad är med på att belysa problemen. Jag kommer aldrig att glömma hur mycket negativitet jag mötte när jag först berättade min historia.

Lång process att ta sig igenom

De sista fyra åren har det bara varit ett positivt mottagande och alla deltagarna i podden har också bara stöttats.

Annons

Om någon hade sagt till June för tio år sedan att det skulle komma en podd där flera kvinnor och män delar med sig av våldtäkterna de blivit utsatta för hade hon sannolikt inte trott på det.

– Jag sökte ihärdigt efter en människa som hade gått igenom samma sak och som kunde säga till mig att allt skulle bli bra. Som kunde berätta hur det var att gå till polisen och anmäla, hur det var på rättegången och att terapin kanske inte är klar när man hoppas och tror att den är det.

Just när June börjat ge upp hoppet om kärlek träffade hon Thomas.

För June har det varit en lång process som hon har varit tvungen att själv ta sig genom – och söka hjälp för. Det har gjort att hon i dag känner en helt ny styrka för att kunna hjälpa andra.

– Många gånger har jag känt att jag har gått vilse, men nu känns det bra att se tillbaka, för jag vet att jag kan bidra till att inspirera och stärka andra.

Junes tips till dem som varit utsatta för traumatiska händelser

  • Dela din upplevelse med någon. Prata om det. Ha tålamod.
  • Var inte rädd för att ta emot professionell hjälp.
  • Få utlopp för jobbiga känslor genom att göra något du mår bra av som att skriva, måla, vara ute i naturen, lyssna på musik, spela, laga mat eller ta hand om dig själv.
  • Böcker, filmer och poddar om självhjälp kan också vara till god hjälp.

Läs mer:

Därför är ljusstaken med de tre vise männen årets snackis

Gunhild Stordalens nya besked om dödliga sjukdomen – läkarnas dom

Linnéa växte upp i Knutbysekten: "Sjuka grejer"

Annons