Så får du mer meningsfulla relationer – och räddar de som gått utför
Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel jobbar med personlig utveckling, och vet hur man gör för att få sina relationer att hålla.
– Problemet med sårbarhet är att det ofta ses som ett tecken på svaghet, och det gör att många inte vågar vara öppna med sina behov och rädslor, säger Maria Stenvinkel.
Relationer är det viktigaste vi har, men kan också vara det allra svåraste att få till bra. Speciellt nu under coronapandemin har många relationer satts på hårt prov, och det är lätt att hamna i att det känns som att ens partner inte uppskattar, ser eller förstår en.
Men vad ska man då göra för att få ens relationer inte bara att hålla, utan även blomstra.
Experterna Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds, och arbetar med personlig utveckling. Det de ser är att relationer är A och O – om det så är till ens kolleger, vänner, föräldrar eller kärlekspartners.
Men för att kunna ha bra relationer är det viktigt att kunna vara sårbar – en hård fasad får ofta motsatt effekt.
– En nyckelkomponent är att vara vara sårbar. Problemet med sårbarhet är att det ofta ses som ett tecken på svaghet, och det gör att många inte vågar öppna med sina behov och rädslor. Då är det lätt att i en konflikt i stället börja peka finger och säga vad den andra har för fel och brister. Problemet med det är att mottagaren känner sig attackerad och påhoppad, säger Maria Stenvinkel.
Fearless minds
Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds där de jobbar med personlig utveckling och ledarskap. Duon, som har bakgrund som prestationsprinsessor på prestigefulla toppjobb, vill nu hjälpa andra att utvecklas.
De startade nyligen podcasten Fearless minds ihop också, som finns där poddar finns.
Stenvinkel och Rosén-Hellström menar att många i stället för att visa sig sårbara och vara ärliga med att de kanske är rädda för att förlora sin partner eller liknande, väljer att ta distans från personen i stället.
– Det är lätt att gå till ilska, förakt och bitterhet i stället för att vända sig in i sig själva och erkänna att man känner sig sårbar. Man kör silent treatment och vänder ryggen till och låtsas att man inte bryr sig fast man gör det.
Att välja hur man reagerar kan bli ett avgörande vägskäl i relationerna – det som gör att man kommer närmare varandra än någonsin, eller som gör att man glider ifrån varandra helt, och vänskapen eller förhållandet tar slut.
Ärligheten satte igång en ny fas i relationen
Sophie Rosén-Hellström ger ett exempel från sitt eget liv: När hon precis hade blivit ihop med mannen hon nu är gift med så gick de två på en fest ihop, där hon blev svartsjuk. I stället för att erkänna för pojkvännen hur hon kände började hon med att vara kall och avståndstagande – tills hon insåg att hon befann sig just vid ett vägskäl.
– Jag sa "det är inget" typ 78 gånger, tills jag kände att nu har jag ju möjligheten här – antingen fortsätter jag med silent treatment, eller så är jag sårbar. Så jag tog ett djupt andetag och höll till och med händerna för ögonen för att jag tyckte det var så jobbigt, och sa rakt ut att jag var rädd att han skulle lämna mig. Det var en gamechanger för vårt förhållande, för då kramade han ju om mig och gav mig precis det jag behövde, bekräftelse.
Viktigaste knepen för att underhålla meningsfulla relationer
- Våga vara sårbar, och erkänn för både dig själv och den andra personen hur du känner och mår.
- Rikta inte ilska utåt – och var konstruktiv. I stället för att anklaga den andra, så lyft hur du mår. Exempelvis: I stället för att säga "du jobbar hela tiden vilket är å himla jobbigt", kan man säga "jag upplever att du jobbar väldigt mycket och inte hinner med mig, och jag vill vara viktig för dig".
- Ge inte upp. Om dina försök till öppen kommunikation inte ger resultat med en gång, var tålmodig och fortsätt – det kommer hjälpa i längden.
Läs mer:
Fanny tröttnade på männens beteende på jobbet – nu släpper hon bok
Clara Hallencreutz hemliga bröllop med Fares: ”Väldigt spontana”
Björn Natthikos svåra sjukdomskamp – besluten för sista tiden