Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Så går det amerikanska presidentvalet till – steg för steg

01 okt, 2020
AvStina Dahlgren
presidentval-usa-elle
Den 3 november vet vi vem som vinner presidentvalet i USA 2020. Men hur går röstningen till egentligen? Här är en guide där du steg för steg kan lära dig allt om hur det amerikanska folket röstar fram sin president.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den 3 november står det klart vem som blir USA:s president under de kommande fyra åren. Demokraterna har valt Joe Biden som sin kandidat, och Republikanerna har den sittande presidenten Donald Trump som sin kandidat.

Hur väljs USA:s president?

Med drygt en månad kvar till valet börjar det onekligen dra ihop sig och hela världen inväntar spänt resultatet. Den som blir president påverkar nämligen inte bara USA utan har stort inflytande på hela världen. Men hur väljer man den som ska sitta på en av världens mäktigaste positioner? Och hur är det möjligt att den med flest röster inte alltid vinner? Här är en guide till hur det amerikanska presidentvalet går till – steg för steg:

Primärval och nomineringsmöten

I USA finns det två partier som dominerar – Demokraterna och Republikanerna. Inför varje val ska dessa två välja varsin kandidat som ska representera partiet, och detta kallas för primärval eller nomineringsmöten. Primärvalen arrangeras av statliga och lokala myndigheter medan nomineringsmöten arrangeras av de politiska partierna själva. Syftet är dock detsamma och det är att få fram den slutgiltiga representanten för respektive parti. Väljarna har flera kandidater att välja mellan men det är bara en som får representera partiet i slutändan. I år blev det Joe Biden för Demokraterna och Donald Trump för Republikanerna.

Annons

Elektorssystemet – vinnaren tar allt

Var och en av USA:s delstater har ett antal elektorer som fungerar som röster. Man kan säga att det är elektorerna som utser presidenten. Hur många elektorer det finns i varje delstat beror på hur många invånare som bor där. En stor delstat som Kalifornien har till exempel 55 elektorer medan glesbefolkade Montana endast har 3.

Den presidentkandidat som får flest röster i en delstat får samtliga elektorsröster. Det delas alltså inte upp procentuellt, vilket innebär att en kandidat som exempelvis får 51 procent av rösterna i en delstat kommer få 100 procent av elektorsrösterna. Därför är det extra viktigt för den som vill vinna presidentvalet att vinna röster i de större delstaterna.

Flest röster vinner inte alltid presidentvalet

I Aftonbladet jämför man presidentvalet med en pingismatch där rösterna är som bollar och vunna delstater och elektorer är som set. Spelar man tre set kan man vinna antal bollar sammanlagt, men det är den som vinner i set som vinner hela tävlingen.

Annons

Här kan ni gå in och se det hela illustrerat för att förstå bättre.

Alltså – en presidentkandidat kan få större procentuellt antal röster, men det är antal elektorer som avgör i slutändan. I presidentvalet 2016 fick Hillary Clinton 48,2 procent av rösterna och Donald Trump fick 46,1. Donald Trump vann dock i de större delstaterna och fick därmed fler elektorsröster vilket gav honom en vinst. Många amerikaner anser att systemet är orättvist och odemokratiskt, men ett byte av system till ”flest röster vinner” lär inte gå igenom den närmsta tiden.

Vilka får ställa upp i USA:s presidentval?

Kandidater till presidentämbetet måste vara amerikanska medborgare sedan födseln. Däremot måste man inte vara född i USA, men man måste ha bott i landet i minst 14 år. Dessutom får man inte vara under 35 år gammal.

Vilka får rösta i USA:s presidentval?

Precis som i Sverige är det 18-årsgräns för att rösta. Man måste vara amerikansk medborgare och man ska ha registrerat sig för att få rösta.

Annons

Utöver dessa kraven kan det skilja sig något från delstat till delstat vilka som faktiskt får rösta. I delstaterna Virginia och Kentucky förlorar man sin rösträtt för all framtid om man blir dömd för ett brott. I andra delstater får man inte rösta om man är omyndigförklarad eller har vissa former av funktionsvariationer.

Källa: SVT, Sveriges Radio

LÄS MER:

Världens mest inflytelserika personer 2020 – se hela listan här

Kamala Harris starka reaktion efter historiska frågan – se videon här

Allt om Kamala Harris – kvinnan som kan bli USA:s vicepresident

Annons