Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Så kan du hjälpa människorna i Afghanistan genom säkra bidrag

18 aug, 2021
AvElin Jonsson
Fotograftt
Så kan du hjälpa människorna i Afghanistan genom säkra bidrag
Då konflikten i Afghanistan blir värre – ber allt fler organisationer dig att skänka pengar.
Så ser du till att ditt bidrag hamnar i rätt händer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyreBrand logo
TV: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

I samband med konflikten i Afghanistan är det många som vill hjälpa till genom att skänka bidrag. Det pågår många privata insamlingar och därför bör du se till att just ditt bidrag verkligen hamnar i rätt händer. Sveriges biståndsmyndighet Sida ger tips på hur du kan försäkra dig om att pengarna hamnar där de ska.

Se till så att organisationen har ett 90-konto

En rad organisationer har så kallade 90-konton, vilket innebär att de årligen granskas av Svensk insamlingskontroll. Ett 90-konto är ett sjusiffrigt bankgiro- och plusgirokonto som inleds med 90. För att ha 90-konto finns det krav på att minst 75 procent av de insamlade medlen ska gå till verksamheten. Dock har inte alla som ägnar sig åt välgörenhet dessa 90-konton och då gäller det att undersöka vem som står bakom insamlingen och dubbelkolla så att mottagaren finns på riktigt.

Annons

– Kolla upp den organisation man funderar på att stödja. Svensk Insamlingskontroll arbetar med att kontrollera att insamlingsorganisationer använder givarnas medel på rätt sätt, säger Catherine Johnsson på Sidas pressavdelning.

Här kan man även se vilka organisationer i Sverige som har 90-konton samt var i världen de är verksamma. Privatpersoner, företag eller ekonomiska föreningar kan inte få ett 90-konto.

Så kan du tänka när det gäller privata insamlingar

Privata insamlingar (crowdfunding) som bland annat sker via Swish har blivit allt vanligare. Du bör därför passa på att ställa lite extra frågor för att vara säker på att pengarna hamnar rätt, tipsar Sida.

– Känner du till och har förtroende för personen ifråga? Fråga gärna hur personen ska säkerställa att pengarna hamnar rätt och redovisa resultat, säger Catherine Johnsson.

Är du det minsta osäker bör du ta det lite försiktigare och gärna göra en egen faktakoll på Google. Kolla till exempel upp om organisationen haft en insamling tidigare – och om de har en årsberättelse som visar upp vart tidigare bidrag gått.

Annons

Så undviker Sida att organisationer fifflar med pengarna

Sida gör noggranna granskningar av de organisationer som de planerar att arbeta med och följer sedan upp deras arbete med bland annat utvärderingar för att se att de gör det arbete som vi avtalat om.

– Vi accepterar inte om stöd inte hanteras på rätt sätt utan hamnar i fel fickor. Vi utreder alltid misstankar om missbruk av medel, och kräver tillbaka om pengar hanterats på felaktigt sätt – här kan du läsa mer om vårt arbete mot korruption, säger Catherine Johnsson.

Annons