Så ser livet som prostituerad ut egentligen – slår tillbaka mot myten

21 maj, 2021
Myten om ”den lyckliga horan” – kvinnan som prostituerar sig för att hon tycker om det och inte för att hon inte ser något annat val. Den bilden målas ofta upp, inte minst av män som köper sex.
Men verkligheten är en annan; de som jobbar med att hjälpa prostituerade kvinnor vittnar om utsatthet, övergrepp och psykisk ohälsa.
– De kvinnor vi möter ser ingen annan utväg ur en svår situation än att prostituera sig, säger grundaren till organisationen Talita, som vill hjälpa kvinnor ur prostitution.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Prostitution i Sverige - fakta och statistikBrand logo
Prostitution i Sverige - fakta och statistik

Ett år efter att tagits fast av polis för att ha köpt sex av en prostituerad så kritiseras nu Paolo Roberto för att i en podcast nyligen ha sagt att kvinnan antagligen var där frivilligt – för att hon var snygg och skönhetsopererad. Det är en kovändning från det uttalande som den sexbrottsdömda profilen gjorde i TV4-intervjun med Jenny Strömstedt samma dag han åkte fast, där han sa att han förstod att kvinnan förmodligen inte var där av fri vilja.

Josephine Appelqvist och Anna Sander, grundare av den ideella organisationen Talita som hjälper kvinnor ur prostitution.

Den ideella organisationen Talita, som hjälper kvinnor att ta sig ur prostitution, har skrivit ett öppet brev till profilen på Instagram, där de fördömer det Paolo Roberto säger i podcasten. I en intervju med Femina kritiserar Talitas grundare Anna Sander och Josephine Appelqvist inte bara Paolos handlingar, men framförallt vad de upplever som en bristande empati och vilja till att äga sina misstag.

Annons

– Han avslöjar inte bara hur okunnig han är som tror att man kan se på en kvinnas utseende om hon är i sexhandeln frivilligt, utan framför allt brister han i empati. Han har haft ett år på sig att ta reda på hur hans handlingar har påverkat brottsoffret, men han bryr sig inte, säger Talita-grundarna.

Talitas öppna brev till Paolo Roberto på Instagram har rönt stor uppmärksamhet, och fått över 1800 kommentarer från personer som håller med dem – den tidigare tv-profilen upprör med sina ord.

”Ser ingen annan utväg”

Men han är långt ifrån ensam om sin uppfattning om ”den lyckliga horan”. I alla tider har män försvarat sina sexköp från prostituerade med att kvinnorna gör det av egen fri vilja, och kanske till och med är nöjda med sin livssituation.

Men verkligheten är en annan. De som engagerar sig i Talita möter dagligen utsatta och traumatiserade kvinnor som inte har sett en annan lösning på sina problem än att gå in i prostitution.

Annons

– De kvinnor vi möter ser ingen annan utväg ur en svår situation än att prostituera sig. Det kan handla om att de måste försörja anhöriga, betala en skuld, betala för en familjemedlems sjukvård eller liknande, säger Josephine och Anna.

Att de prostituerade kvinnorna har en svår bakgrund kantad av övergrepp eller missbruk är inte heller ovanligt – något som gör att de inte tycker att de förtjänar bättre än att sälja sina kroppar.

– Det kan också bottna i trauma, alltså tidigare sexuella övergrepp som lett till att kvinnan helt förlorat sin känsla av värde. Hon stänger av alla känslor i prostitutionen.

Var tionde man har köpt sex

I en studie som Folkhälsomyndigheten gjorde 2019 kom det fram att tio procent av myndiga svenska män, och 0,2 procent av svenska kvinnor, har köpt sex någon gång i sitt liv. Detta trots att prostituerade kvinnors utsatthet är både välkänd och omtalad. Så varför fortsätter män köpa sex, och antingen tro eller övertala sig själv att kvinnorna de köper av tycker om det?

Annons

Enligt Talitas grundare är svaret enkelt.

– För att de behöver inbilla sig det för att kunna fortsätta köpa sex och konsumera porr.

Annons