Shoka Åhrman: ”Ekonomi handlar om att ta makten över sitt liv"

08 maj, 2019
AvFemina
ekonom shoka åhrman
Hon brinner för att punktera fördomar kring pengar – så mycket att hon lämnat ett tryggt bankjobb för att satsa på kunskap åt kvinnor och unga. Målet: att fler ska ta makten över sina liv och drömma lite större.I andra delen av Feminas artikelserie "Förnyarna" möter vi ekonomen Shoka Åhrman.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du var sex år när din familj flyttade till Sverige från Iran, vad har du för minnen?

– Mina faktiska minnen av flytten är ganska vaga, men mina föräldrars historia är positiv. De var öppna för det nya, hade rest mycket tidigare och var inte religiösa, vilket förmodligen bidrog till en snabb samhällsanpassning. Jag vet att jag hade förmånen att inte komma som nyanländ under de svåra förutsättningar som många har gjort på senare tid och min uppväxt kändes på alla sätt ”svensk”.

Är det tuffare att invandra till Sverige i dag tror du?

– Det är alltid tufft för den enskilda individen att lämna sitt land, oavsett under vilka förutsättningar man flyr. Det som är annorlunda i dag är mottagandet och hur det svenska samhället är uppbyggt. Men även om min resa varit smärtfri så tror jag ändå att den gett mig mitt stora engagemang och min starka empati. Just flyktingströmmen 2015 var en utlösande faktor för min bok Medveten ekonomi, både jag och min medförfattare Frida kände ett stort behov av att bidra. Vi bestämde att vi skulle hjälpa nysvenskar in i samhället genom att skriva en handbok i privatekonomi som även innehöll de juridiska kunskaper de behöver. Det visade sig bli en bok för alla, oavsett bakgrund.

Annons

Vad har din bakgrund gett dig för styrkor?

– Mina föräldrar har lärt mig kraften i hårt arbete och de har gjort mig orädd genom sina handlingar och sitt mod. De har också gett mig en kämpaglöd utöver det vanliga och deras nyfikenhet och entreprenörsanda ligger till grund för hur jag tänker. Även mitt intresse för ekonomi och pengar kommer från dem. För mig var det naturligt att redan som ung tjej börja satsa på aktier, jag hade ingen uppfattning om att det kunde ses som ovanligt. Jag har respekt för att man kan välja bort pengar och bekvämlighet för något annat som man tror på. Ironiskt, kanske, med tanke på att jag pratar om pengar hela dagarna. Men jag försöker att förmedla flera perspektiv kring ekonomi, det handlar nödvändigtvis inte om att bli rik utan om att ta makten över sitt liv.

Vad gör dig mest frustrerad i dagens invandrar- och integrationsdebatt?

– Den skulle må bra av att få in ett perspektiv kring privatekonomi. Det finns förstås många pusselbitar som är mer primära, som boende, jobb och skola, men som ekonom är jag övertygad om att en ökad ekonomisk kunskap till invandrare skulle ge dem bättre förutsättningar att komma in i samhället, ta sig vidare inom bostadsmarknaden och kanske på sikt få samma chanser på börsen som övriga. Jag försöker att lyfta fram vikten av att börja med ett sparande tidigt och att engagera sig, det ökar självkänslan och minskar orättvisetänket.

Annons

Du värnar främst om kvinnors ekonomiska situation. Har vi för dålig koll på våra pengar?

– Jag ser dagligen hur pengar påverkar kvinnor. De kan förändra och skapa nya förutsättningar – men kan också belasta, ge ångest och dåligt samvete eller skapa konflikter i relationer. Kvinnors sparande och utsatta grupper ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag vill verkligen ”folkbilda” på ett begripligt och lättillgängligt vis. En trolig anledning till att många inte sätter sig in i ekonomiska frågor är att de inte kan relatera till de experter som hörs och syns eller sättet de pratar på. Men att lära sig en bra grund är inte mer komplext än någonting annat. Kan vi lägga tid på att välja ut rätt ansiktscrème, bygga nytt kök eller lära oss ny teknik så kan vi välja ut en fond eller starta ett månadssparande. Det är en gammal fördom att ekonomi och placeringar är till för de redan rika, villkoren är samma för alla.

Annons

Du pratar ofta om begreppet ”psykonomi” – vad innebär det?

– För mig handlar ekonomi mycket om beteendevetenskap och psykologi. I alla beslut vi tar i vår vardag, oavsett om det gäller prylkonsumtion eller aktieval, är vi i stor utsträckning styrda av känslor som ofta bidrar till irrationalitet. Det är så lätt att ta den enkla vägen ut, att skjuta upp att se över sitt pensionssparande eller ta tag i andra saker. Eller att falla för snabba belöningar genom att konsumera mer än man tänkt sig på grund av brist på självdisciplin. Nuet känns oftast viktigare än morgondagen, vilket gör det extremt svårt att avstå något i dag för något som ger en belöning längre fram. Men att hålla fast vid samma abonnemang, försäkringsbolag eller fondval år efter år påverkar våra plånböcker mer än vi tror.

Din nya bok handlar om hur man kan tjäna pengar på den digitala ekonomin. Så hur gör man?

– Det finns en hel värld av digitala hjälpmedel som är användarvänliga och smarta och tar hänsyn till våra beteenden som konsumenter och sparare. Den digitala ekonomin möjliggör också ”delningsekonomi” där vi i stället för att äga kan låna och hyra varor och tjänster och på så vis spara både pengar och miljö. Vi kan till exempel gå med i en bilpool eller hyra bostad billigt av en främling.

Annons

Några tips på smart sparande till barn eller barnbarn?

– Det positiva med ett barnsparande är att man har de två bästa förutsättningarna: tid och ränta-på-ränta-effekt. Historien visar att börsen ger positiv avkastning på lång sikt så det bästa tipset är att bara komma igång. Dessutom är det värdefullt att ge barnen kunskap om ekonomi och sparande i tidig ålder. Det finns exempelvis flera bra ekonomiappar för barn i olika åldrar.

Världsekonomin, hur mår den?

– Generellt bra, även om de flesta bedömare tror att förutsättningarna är sämre i år. Vad medför Brexit? Eller ett handelskrig mellan USA och Kina? Men den största bekymmersrynkan är hur vi hanterar miljöfrågorna de närmaste åren och vilka ekonomiska effekter det får.

SHOKA ÅHRMAN
Ålder: 38 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Man och två barn.
Gör: Privatekonom, föreläsare, författare. Har tidigare gett ut Medveten ekonomi – en vardag med guldkant tillsammans med juristen Frida Treschow.
Aktuell: Med boken Så blir du rik i den digitala ekonomin (Fri Tanke Förlag).

Annons

Kvinnorna vi möter i Feminas artikelserie ”Förnyarna” är antingen uppvuxna i eller präglade av andra kulturer – men gemensamt är att förnyat Sverige. Med sina insikter, sitt arbete och sitt engagemang har de gjort tillvaron lite bättre för oss alla. Här hittar du tidigare delar i serien.

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO PETER KNUTSON

Läs mer:

Seher Yilmaz: ”Varje flicka och kvinna bär på sin historia”

Amanda Lundeteg: ”Löneskillnaderna är pinsamma”

8 böcker som hjälper dig att bli mer ekonomisk

Annons