Skaldjurspasta
(4 personer)
4–8 färska havskräftor eller kräftstjärtar
1/2 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
300 g spagetti eller annan pasta
50 g färsk spenat
1 tsk sambal oelek
2 dl tomatsås, hemlagad eller färdig
salt och peppar
ev riven parmesanost
Beredning: Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek havskräftorna hastigt på hög värme. Blanda ner hackad vitlök och urkärnad hackad chili och fräs i ca 1/2 min.
Koka pastan enligt paketets anvisningar. Spola pastan kall och låt rinna av.
Vänd ner spenat, sambal oelek och tomatsås i pannan med skaldjuren. Rör om. Blanda ner pastan och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera pastan rykande varm, kanske med lite riven parmesan på toppen.
Tips! Hittar du inte havskräftor går det bra att ersätta dem med godkända räkor eller hummer. Det går även bra att i stället använda musslor av något slag eller lax i bitar.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto DAVID BACK