Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

119 år gamla hårborsten kostar tusen kronor – därför är den så poppis

30 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
119 år på nacken – och över tusen kronor i pris. Hårborsten från Mason Pearson hyllas av många, men varför är den så populär – egentligen? Femina reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
8 myter om acne - sant eller falskt? Med hudläkaren Fifi StehagBrand logo
8 myter om acne - sant eller falskt? Med hudläkaren Fifi Stehag

Hårborsten är något många av oss inte ägnar särskilt många tankar. Vissa av oss har samma borste i åratal. Priset? Ofta inte så mycket. Någon hundralapp, ibland mindre. Men, det finns en borste som, så att säga, är ”borsten to rule them all”. En borste som kostar över 1 000 kronor och i vissa versioner till och med mer än så. Borsten i fråga kommer från Mason Pearson. Då magasinet ELLE häromåret korade de allra bästa hårborstarna hamnade denna på listan. Motiveringen? ”Handy Pure Bristle ser inte bara ut som hårgarderobens Louboutin – den presterar också som den extravaganta lyxvaran. Den kända hårborsten från Mason Pearson kostar en slant, men lever också i en hel livstid och pris per användning betalar sig snabbt!”, skrev man

Annons

Enligt uppgift passar borsten alla hårtyper. Den bör dock användas mer försiktigt om du har lockigt eller väldigt torrt hår. Mängder av stjärnor och kändisar sägs älska Mason Pearsons hajpade borste. Chloe Sevigny bland annat. Liksom modeller som Heidi Klum, Naomi Campbell, Jane Fonda, Kate Moss, Linda Evangelista... ja, listan fortsätter.

Borsten kommer i olika storlekar och därmed prisklasser. Den största kostar omkring 2 000 kronor. Men, varför är borsten så poppis? Den såg dagens ljus redan i slutet av 1800-talet, 1885 närmare bestämt, men gjordes om till sitt nuvarande skick i vilket den lanserades 1905, alltså för hisnande 119 år sedan.

Annons

Historien bakom Mason Pearson

Företaget Mason Pearson såg dagens ljus under 1800-talet. Mason Pearson, ingenjör och uppfinnare, började dock sin karriär med att designa vävstolar. Mason kom från Bradford i Yorkshire, norra England, och gifte sig med Mary Avis. Paret flyttade senare till London där Mason började arbeta med hårborstar, först vid företaget British Steam Brush Works och därefter Raper Pearson och Gill. Vid den här tidpunkten i historien tillverkades borstarna för hand. 1905 lanserades så den i dag klassiska Mason Pearson-borsten. Den blev en omedelbar succé.

Annons

Designen? Ja, den är a och o. Borsten består av nylon och vildsvinsborst och sägs stimulera hårbotten genom att öka blodflödet till rötterna. Borsten hjälper dessutom till att sprida hårbottens naturliga oljor till längderna vilket ger håret styrka och en otroligt vacker glans. Vårdas borsten på rätt sätt ska den hålla i årtionden.

Men, är den värd sitt pris? Kikar man på kundrecensionerna på nätet tycks svaret vara: ja.

”Den är helt värd hypen! Jag har midjelångt skandinaviskt hår, relativt tjockt men med tunna hårstrån, och den reder ut håret utan att greppa tag och dra i det. Ångrar bara att jag inte köpt den för flera år sedan istället för att lägga ut minst lika mycket sammanlagt på "billiga" borstar jag inte tyckt om”, skriver en användare på amazon.se.

Annons