5 myter om sol och solskydd
1 Det är skillnad på skyddseffekten om man jämför en solcreme med SPF 30 och en dagcreme med samma solskyddsfaktor
Dessa testas på precis samma sätt och under samma kriterier enligt EU:s riktlinjer. Med det sagt så skiljer sig mängden vi använder av de här olika produkterna. De flesta tar inte lika mycket dagcreme, foundation eller liknande jämfört med ett traditionellt solskydd. Därför blir effekten ett sämre skydd. Lösningen? Kör lager på lager-metoden, till exempel med solskyddande serumdroppar under dagcreme och foundation med SPF. Vänta dock en liten stund mellan varje lager för att inte flytta runt produkterna.
2 Fysikaliska solfilter reflekterar solljus medan kemikaliska omvandlar det till energi
Det stämmer till viss men väldigt liten del. Båda fungerar främst genom att omvandla solljus till energi i huden, men de fysikaliska har ofta en tendens att lägga sig mer på hudens yta. Varför ska du då välja mineralfilter? Det är ett alternativ för dig som föredrar en mer naturlig hudvård.
3 För att spara tid kan man mixa sitt solskydd med dagcreme eller foundation
Det är riskabelt att göra så då de aktiva ingredienserna späds ut och blir mindre effektiva. Även om det tar några minuter längre så är det både bättre och säkrare att applicera dem i flera lager.
4 Har man mörk hud behöver man inte solskydd
Det är helt fel, din hudton kan inte likställas med en viss sorts SPF. Även om mörka inte bränner sig lika lätt kan de absolut drabbas av hudcancer och det knepiga här är att det är svårare att upptäcka solskador. Så oavsett om du är ljus eller mörk – använd solskydd.
5 Jag väljer en hög solskyddsfaktor för då behöver jag inte smörja in mig lika ofta
Oavsett vilken SPF det står på din flaska så räcker solskyddet bara cirka två timmar och efter det behöver du återapplicera. Numret på solskyddsfaktor indikerar hur mycket skydd du får, inte hur länge det räcker.
Checklista för soldyrkare
- Använd solskydd även molniga dagar, UVA-strålarna stoppas inte av lite himmelsfluff.
- Smörj in dig innan du ger dig ut. Du hinner få många UV-strålar på huden under den där korta cykelturen till stranden och solljuset går igenom bilfönstret.
- Var generös med solskydd. Använder du för lite finns dels risken att inte hela huden blir täckt, dels blir lagret så tunt att du får ett sämre skydd än vad som står på flaskan.
- Är det riktigt hett mitt på dagen? Ta en paus i skuggan!
- Förvara inte solskyddsprodukter i bilen eller i direkt solljus. Det kan få formulan att brytas ner. Tänk också på att inte spara gamla produkter. Investera i nya och fräscha.
- Gör rent huden noga på kvällen för att få bort både smink, smuts och solfilter.