Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Så väljer du rätt färg på läppstiftet - för din hudton

16 jun, 2021
AvJessica Blockström Hember
Fotografdaria rem/pexels, tt
kvinna som applicerar läppstift
Drömmer du om ett läppstift som får huden att stråla och framhäver dina egna färger fint? Då är undertonen på både huden och läppstift en bra sak att ha koll på. Vi hjälper dig att hitta rätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Snyggt målade läppar i raketfartBrand logo
Snyggt målade läppar i raketfart

Lite läppstift är ett av de snabbaste sätten att pigga upp looken på och det finns verkligen en uppsjö av både färger och formulas att välja mellan idag. Det snyggaste läppstiftet är det du själv trivs i och känner dig fin i, gör du det spelar färgen egentligen ingen roll. Tycker du att det är svårt att plocka ut en färg och gärna vill ha en som lyfter fram dina egna färger på bästa sätt så finns det dock några knep att tänka på.

1. Välj ett skirare läppstift eller tonat läppbalsam som släpper igenom den egna läppfärgen. Det gör att resultatet ser naturligare ut än om du hade valt en helt täckande formula.

2. Ta reda på vilken underton din hud har. Alla kan bära alla färger men vissa nyanser är mer smickrande för vissa undertoner än andra. De flesta har antingen varm eller kall underton men det finns också de som är neutrala. Ett vanligt misstag är att tro att alla som är ljusa är kalla och tvärtom men det stämmer inte.

Annons

3. När det gäller nude-looken är både din hudton och underton viktig att ha koll på. Fel val här kan få dig och din hud att se grå och trött ut medan en bra färg kan få fram både lyster och fräschör och lite mer gnista i ögonen. Försök också undvika en färg som är för lik din egen hudton. Du vill inte att läppar och hud ska se ut som de smälter in i varandra.

Kall underton

nicole kidman
Nicole Kidman har en typisk kall underton i huden.

Här har man oftast mer rosa, röda eller blå skiftningar i huden, kolla t ex på dina blodkärl. Man brukar också säga att silver lyfter fram kall underton på ett fint sätt så trivs du i silversmycken är chansen ganska stor att du har just detta.

Vill du smickra en kall underton på bästa sätt ska du kika på läppstift som också har blå eller lila undertoner. Letar du efter ett snyggt rött läppstift betyder det t ex mer åt körsbär, vinrött och brandbil än orange. Fint är också olika nyanser i av lila. Drömmer du om en riktigt snygg nude nyans? Undvik alla ljusa färger som drar åt orange eller gult. Istället kan du framhäva din naturliga rosighet med nyanser av just rosa eller rosigt beige.

Varm underton

Jessica Alba
Jessica Albas underton går mer åt det varma

Här hittar du mer gröna skiftningar i blodkärlen, guld får huden att stråla och de flesta som har mer varm underton har lättare att få färg i solen.

Annons

Vill du få fram det bästa av din hud är läppstift som också har varma undertoner det smartaste valet. Det kan vara lysande orange, korall, tegelrött, koppar, fuchsia eller bruna mer terracottafärger. När det gäller mer naturliga läppstiftsnyanser så är allt från beige, brunlila och ljusare brunt fint men också mer gyllene och karamelltonade nyanser beroende på hur ljus eller mörk du är i huden.

Neutral underton

Här hittar du en mix av det mest och du kan bära guld och silver med lika smickrande effekt för din hudton. Grattis! Du ser smashing ut i alla läppstiftsfärger så det är bara ditt eget mod som sätter ribban för vad du ska välja.

Annons