PFAS i skönhetsprodukter - så säger experten
Tidigare i våras fick hudvårdsbranschen sina fiskar varma i SVTs dokumentär Sanningen om hudvård, för ett par veckor sedan redovisades en studie där vissa solkrämer uppvisade brister och härom dagen publicerades ett forskningsarbete där man letat efter och hittat PFAS i makeup. Studien är gjord på University of Notre Dame och kunde först läsas i Environmental Science & Technology Letters. Teamet hade testat över 200 olika skönhetsprodukter och upptäckt att mer än hälften innehöll PFAS, flera av dem utan att det var redovisat på den obligatoriska ingredienslistan. Vanligast var det i vattenfast mascara, flytande läppstift och foundation. En del kan förklaras med att det hamnat i produkten utan mening men i flera av produkterna var halten så pass hög att det inte går att förklara på annat sätt än att det är aktivt tillsatt.
Så vad betyder detta? Vi tog kontakt med Peter Jansson som är sakkunnig på branschorganisationen KoHF (Kosmetik- och hygienföretagen) för att få veta mer.
Vad är PFAS?
– PFAS är en mängd olika ämnen, men förkortningen står för poly- och perfluorerade alkylsubstanser. De innehåller flera fluoratomer per molekyl, och många är stora molekyler. De förekommer inte naturligt.
Varför innehåller skönhetsprodukter PFAS?
– Rent generellt kan man säga att många av dessa ämnen är både hydrofila och lipofila samtidigt, dvs de löser sig både i vatten och olja. Detta är en egenskap som ofta önskas för att göra en formulering homogen. Men det kan förstås uppnås på andra sätt också.
Hur ser regelverket ut gällande PFAS i kosmetiska produkter inom EU?
– Regelverk om dessa ämnen hanteras nu inom ramen för kemikalielagstiftningen samt även genom nya Green deal*. Tanken är att reglera dessa ämnen generellt och inte specifikt i kosmetiska produkter då de används i en mängd olika branscher.
Går det att ta reda på om de produkter man har innehåller PFAS eller kan produkter innehålla detta utan att man kan se det?
– Alla aktivt tillsatta ingredienser måste deklareras.
Hur oroliga ska konsumenterna vara över detta?
– Branschen försvarar inte fortsatt användning av PFAS förutom för kanske enstaka fluorerade ämnen om de kan visas vara säkra. Anledning är miljöskäl, inte att säkerheten (human hälsa) är ifrågasatt eller bedöms problematisk från branschens sida. Kosmetiska produkter som marknadsförs i EU ska alltid vara dokumenterat säkra för människan. Det har alltid gällt, det gäller och kommer att fortsätta gälla.
Så hur hittar du PFAS på ingredienslistan? Eftersom det är en stor grupp av ämnen så står det inte just PFAS, det är samlingsnamnet. Leta istället efter namn som:
- C9-15 Fluoroalcohol phosphate.
- Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate,
- Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate,
- Polyperfluoromethylisopropyl ether,
- Perfluorononyl dimethicone,
- Polytef.
- Polytefum.
- PTFE.
*Green deal är en av EU kommissionens 6 prioriteringar för åren 2019 - 2024, något som presenterades i slutet av 2019. Syftet är att EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent till år 2050.