Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

De nya bokstavskrämerna: Detta betyder BB, CC och DD

02 jun, 2016
AvFemina
De syns överallt i sminkhyllorna; BB Creams, CC Creams och DD Creams. Men vad är det för något? Och vilken ska du använda? Vi har svaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sminkprodukter utvecklas ständigt och i en bransch som omsätter miljarder ställer vi allt högre krav. Idag räcker det inte med att smink förändrar vårt visuella. Vi vill också att en sminkprodukt ska vårda vår hud.

För bara några år sedan kom BB Creams till Sverige. En allt-i-ett produkt med syfte att ersätta primer, foundation, solkräm och till och med fuktkräm.

Några år senare kom kusinen CC Creams. En liknande produkt som täcker lite mer än BB creams. Nu finns det till och med en DD Cream! Frågan är: vilken av dessa bokstavskrämer ska man välja? Och svaret är, inte helt oväntat, att det beror på vad du har för behov.

Nedan kan du läsa om vad de olika krämerna har för inverkan på huden och ta reda på vilken som passar just din hudtyp.

1. Vad är en BB Cream?

BB Cream är en förkortning av Blemish Balm eller Beauty Balm och är en slags tonad dagkräm.

Passar dig som:
Vill ha ett tunt lager som snarare jämnar ut än täcker.

Annons

Används så här:
Appliceras med fingrar eller pensel direkt efter att du har rengjort huden. Eftersom den inte täcker så mycket utan snarare jämnar ut huden kan du behöva lägga på lite foundation eller concealer vid utvalda områden. Därefter appliceras det du vill använda; rouge, puder eller liknande.

bb cream test bra

Tips: L´Oréal Nude Magique BB Cream. Är väldigt tunn i konsistensen och har små prickar i sig som vid kontakt med huden lätt smälter in och skapar en tunn, jämn yta. Cirkapris: 169 kronor på Kicks.

2. Vad är en CC Cream?

CC Cream står för Colour Control eller Colour Correct och är även den en slags tonad dagkräm och mer täckande än en BB Cream.

Passar dig som:
Vill ha samma fördelar som en BB Cream ger men med ett ännu mer täckande resultat och färgkorrigering. Om du har finnar eller märken från tidigare finnar är en CC Cream rätt produkt för dig. Välj i så fall en CC Cream med salicylsyra, vilket Neutrogenas Visibly Clear har.

Annons

Används så här:
Efter att du har rengjort huden applicerar du CC Cream med en pensel för bäst resultat. Du behöver inte ha foundation eller andra täckande produkter efteråt.

neutrogena cc cream nyhet

Tips: Neutrogena Visibly Clear Correct & Perfect CC Cream med salicylsyra som både täcker och motverkar finnar samtidigt som den vårdar huden. (Kliniska studier har bevisat att denna CC cream har en omedelbar och långsiktig inverkan på att förbättra huden och minska finnar och orenheter!) Cirkapris: 115 kr, säljstart i maj på Apotek och dagligvaruhandeln.

3. Vad är en DD Cream?

DD Cream står för Daily Defence och är en lätt tonad, transparent produkt som skyddar mot både UV-strålar och miljöföroreningar.

Passar dig som:
En DD Cream passar egentligen alla och bör vara ett komplement i samtliga sminkanvändares necessär. Produkten är speciellt lämpad till dig som är utomhus ofta och exponeras för solstrålar. Även för dig som bor i en storstad där avgaser och liknande luftföroreningar är vanliga.

Används så här:
DD Cream fungerar som primer och kan alltså användas under din makeup men likaväl ovanpå. Eller som ett skydd ovanpå din dragkräm.

dd cream test

Tips: Decléor Daily Defense UV Protection med spf 30. Idealisk produkt för dig som vill skydda hyn efter kirurgiska ingrepp och/eller oönskad hyperpigmentering. Cirkapris: 289 kr hos Skincity.

Av Thowe Wagner Larsson

Annons