Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Strawberry legs – vad det innebär och hur du blir av med det

13 jul, 2023
AvJessica Blockström Hember
Fotografvlada karpovich/pexels
kvinna med bara ben vid pool utan strawberry legs
Några enkla knep hjälper dig att få bukt på problemet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsidealBrand logo
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsideal

Jordgubbar förknippas generellt med något härligt och somrigt. Det finns dock en term som påminner om de söta bären men har en betydligt mindre positiv klang. Vi pratar om "strawberry legs" vilket innebär att huden på benen har blivit alldeles småprickig och prickar är svarta precis som på jordgubben, därav namnet. Kanske har du själv upptäckt att dina en gång släta och lena ben har blivit tapetserade av de här små rackarna. Men vad beror "strawberry legs" på? Och framförallt - går det att bli av med de trista prickarna? Vi förklarar!

Det här är "strawberry legs"

De svarta prickarna som utgör "strawberry legs" uppstår då vidgade porerna täpps igen efter t ex rakning av allt från smuts och döda hudceller till bakterier. Det kan också vara gammal brun utan sol som fastnat i porerna. Ju ljusare hud du har desto mer synliga blir de.

Annons

Därför får du "strawberry legs"

Den allra vanligaste anledningen till att de svarta prickarna uppstår är att du använt en rakhyvel med gamla rakblad och dessutom utan någon slags rakgel eller raklödder. Förutom att det kan göra att du får igentäppta porer så kan det också leda till inåtväxande strån som också kan se ut som "strawberry legs".

Om hårsäckarna blir inflammerade får du det som kallas follikulit, eller hårsäcksinflammation, vilket blir till små röda prickar. Det brukar vara vanligare under sommaren när det är varmt och fuktigt och orsakas av t ex rakning, svettning eller vaxning. Det kan nästan se ut som finnar men behandlas helt olika.

Porernas öppningar är som små hål över hela huden och här kommer det ut både svett och oljor, något helt naturligt. Men ibland kan porerna täppas igen av död hudceller, smuts, naturliga oljor eller bakterier. När du rakar benen så blir porerna mer utsatta för luften vilket får oljorna kroppen utsöndrar att oxidera vilket gör dem mörkare, dvs det vi vanligen kallar pormask. Det är inte lika vanligt på benen som i ansiktet men det händer att de små prickarna är just detta.

Annons

Så blir du av med "strawberry legs"-prickarna

Det är för det mesta inte svårt att få bort prickarna men det kräver lite tålamod. Du behöver ändra din rutin litegrann. Här är våra bästa tips:

1. Om du rakar benen - se till att du alltid har en bra rakhyvel som är ren och har skarpa blad. Kombinera med en produkt som gör rakningen smidigare, gel eller mousse spelar mindre roll. Raka alltid i hårväxtens riktning och gör det gärna när du duschar eller direkt efteråt när huden är ren. Se till att din rakhyvel blir ren efteråt och att den kan ligga någonstans och torka utan att bakterier växer till. Duschen är inte idealiskt för detta.

2. Exfoliera regelbundet huden där du rakar eller vaxar. Det gör att du blir kvitt döda hudceller vilket både minskar risken för inåtväxande strån och ser till att porerna inte täpps igen. Du kan använda en loofaah-svamp, en skrubbande peeling eller en exfolierande produkt som innehåller t ex AHA-syror, BHA-syror eller retinol. Det senare har blivit allt vanligare i kroppsprodukter på senaste tiden vilket gör det lätt att hitta en favorit. Välj gärna parfymfritt för att inte irritera huden och tänk på att alltid vara noga med solskydd efteråt då huden kan bli lite mer känslig av syror. Du kan också köra med torrborstning för att få bort döda hudceller och mjuka upp huden. Läs mer om det här.

3 favoriter som minskar risken för "strawberry legs"

stilren rakhyvel med blad som motverkar strawberry legs

Melle är svenskt märke med en rakhyvel som verkligen sticker ut, både för att den är hållbart framtagen, elegant och för att den ger ett så bra resultat. Metalldesignen är lätt i handen samtidigt som rakbladen ger perfekt slät och hårfri hud utan att du behöver pressa. Det här är dessutom en rakhyvel du kommer att kunna ha kvar i flera år. Den kostar 489 kr för hyvel och rakblad (inkl 2 extra blad och en vägghållare) och ANNONS du hittar den här. Märket har också ANNONS ett hyllat rakbalm som du hittar här.

duschpeeling med syror och cellulosakorn för att motverka strawberry legs

Shower Power Peel från Skincity Skincare ger mjukt skum i duschen som tvättar rent och peelar på samma gång. Här finns glykolsyra som löser upp döda hudceller på ytan medan BHA-syra löser upp talg, döda hudceller och oljor som fastnat längre ner i porerna. Du får också en lätt mekanisk peeling som gör huden extra len och ren. Den kostar 299 kr och ANNONS finns här.

mousse som tar bort strawberry legs-liknande prickar från brun utan sol

Är det gammal spray tan eller brun utan sol du gjort hemma som gett dig svarta prickar är en så kallad self tan eraser ett effektivt sätt att få bort färgen. En av de bästa hittar du hos Bondi Sands som får formulan att rulla av efter några minuter utan att du behöver skrubba. Även om det heter Instant Self Tan Removal Gentle Foaming Cleanser så kan denna milda formula uppfattas som ganska kraftfull och den har också en stark doft. Var därför försiktig om du har en känslig hud. Den kostar 299 kr och ANNONS du hittar den här.

Obs! Om det gör ont eller huden är svullen där prickarna sitter är det bäst att rådfråga vården om vad du ska göra för att utesluta andra bakomliggande faktorer.

Annons