Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Bäst i test Sminktips Frisyrer Skönhetsfynd Grått hår Torr hy

Expertens bästa tips för huden i klimakteriet

16 sep, 2022
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Äldre kvinna.
När det stora klimakteriekalaset drar i gång förändras huden rejält. Plötsligt kan du märka av problem du aldrig tidigare upplevt. Här förklarar vi varför och tipsar om hur du kan hjälpa huden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy

Att hormonerna påverkar allt från humöret till huden genom livet är något de flesta känner till. Mycket fokus har tidigare lagts på perioder som pubertet och graviditet då hormonerna i många fall ger problem med akne och pigmentförändringar.

Men de senaste åren har man även börjat forska om hur huden påverkas under klimakteriet. Det är en viktig sak då problem med huden till stor del även visat sig påverka hur vi mår psykiskt. En sak som ­konstaterats är att den minskade produktionen av ­östrogen under klimakteriet ger eko genom hudens alla lager. Överhuden tunnas ut och den naturliga ­produktionen av antioxidanter, elastin, hyaluronsyra, kollagen och sebum sjunker dramatiskt. Det känns!

Dermatologen Maria Godås.
Dermatologen Maria Godås.

Vi tog kontakt med dermatologen Maria Godås på Specialistläkargruppen i Gävle för att reda ut vad allt det här innebär, saker att se upp med och hur du kan hjälpa din hud.

Annons

Hur du kan hjälpa din hud i klimakteriet

När brukar de flesta hamna i klimakteriet?

– Generellt skulle jag säga att det är i 50-årsåldern. Det är dock väldigt individuellt och ofta ärftligt när det inträffar.

Hur märker man av det?

– Då flest mottagare för östrogen sitter i ansiktet, i underlivet och på benen så blir huden väldigt ­påverkad. Bristen på östrogen gör också att kollagen bryts ner snabbare vilket påverkar elasticiteten. Huden känns saggig och slapp. Den blir också ofta mycket torrare, så pass att du kan få klåda. De fina linjerna blir grövre och skrattrynkorna man gillat tidigare är ­plötsligt väldigt mycket längre.

Hur kan man hjälpa till?

– När du kommer i klimakteriet får huden andra behov. Då kan du välja en hudrutin med lite mer aktiva ingredienser. En anledning till att du blir torr är att huden inte kan behålla fukten, den försvinner ut. Därför behövs en bra balans av fukt och fett men ­också ämnen som stärker hudbarriären.

Annons

Finns det några ingredienser som är extra bra att leta efter?

– C-vitamin, niacinamid, mjölksyra, glykolsyra och retinol. Det senare är en jättefin aktiv ingrediens men det gäller att använda den rätt. Produkter med retinol kan göra huden torr initialt men i kombination med bra fuktkräm kan det också vara riktigt effektivt för att komma åt rynkor och fina linjer. Börja ett par ­kvällar i veckan så att huden vänjer sig. Det är lätt att bli otålig men då kan det slå bakut.

Vilka produkter är viktigast?

– Du behöver inte 15 olika, det kan ge mer dåligt samvete. Jag som hudläkare bryr mig inte heller om du köper något som är dyrt eller billigt. Det viktiga är att du har en rengöring, en fuktkräm och en solkräm som du gillar och använder. Solkrämen är sista steget men ett så viktigt sådant. Jag vet att många bara ­smörjer in sig när de åker utomlands men du behöver skydda huden med SPF 50 varje dag, även här hemma. Då motverkar du linjerna och pigmenteringarna.

Annons

Hur ska man tänka när det gäller rengöring?

– Det räcker med att skölja ansiktet med kallt vatten på morgonen. På kvällen, när du har svettats, använt smink och så vidare, behöver du göra rent mer ­noggrant. Då är en mild och parfymfri rengöring som tar bort smink, smuts och föroreningar bra. Parfym kanske känns lyxigt men kan irritera helt i onödan. Du ska vara så snäll som möjligt. Försök att inte vara otålig, ha lite is i magen. När du börjar med en ny produkt behöver du prova i åtta veckor och utvärdera först efter det. Det tar tid för huden att ställa om.

Äldre kvinna.
Äldre kvinna.

Fnns det andra hudproblem som kan dyka upp speciellt i klimakteriet?

– Många tror att de fått akne men det är ofta rosacea. Förutom vallningarna blir man pipröd i ansiktet, får finnar på näsan och plitor mitt på hakan. Perioral dermatit är en annan hudsjukdom många drabbas av. Själva namnet betyder ”runt munnen” och det är också oftast där som det blir knottrigt och bubbligt, torrt och fjälligt. Då kan man tro att man fått eksem och kanske smackar på med en fet kräm eller kortison. Gör inte det. Då blir det sju resor värre. Både perioral dermatit och rosacea kan blomma upp av feta krämer och ­kortison.

Annons

Vad ska man göra?

– Lider du av ansiktsutslag och inte får bukt med det ska du gå till en läkare. Där kan du få hjälp men också råd om hur du ska ­hantera det. En bra rutin är snäll rengöring på kvällen och lätt fuktkräm. ­Retinol är inte att rekommendera när du har de här problemen. Make­up är knepigt, helst ska du undvika det när det gäller perioral dermatit. Känner du att du måste sminka över, kanske inför ett möte på jobbet eller liknande, så var snabb med att ta bort det så fort du kan och återfukta sedan. Det har tagits fram mycket bättre smink den senaste tiden som inte täcker igen som ett lock som det gjorde förr, till exempel mineralmakeup. Bare Minerals och Idun Minerals har båda väldigt bra produkter.

Har du några andra råd för att få huden att må bättre?

– Att inte röka, äta balanserat och se till att få mycket frisk luft. Allt det är bra för hälsan men också för huden.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

Annons