”Färgstarka bär har visat sig skydda mot skadliga UV-strålar”
Solprodukter har visat sig förebygga vissa typer av hudcancer och för tidigt åldrad hud. Men det gäller att vara noga när du väljer din crème, den ska skydda mot både UVA- och UVB-strålar.
I dag innehåller många hudcrèmer och makeup-produkter solfilter, vilket får en att tro att de ger ett fullgott försvar. Men oftast är det bara ett skydd mot UVB-strålar som man får.
– Dessa strålar gör att vi blir röda och bränner oss. Väljer du ett skydd mot bara UVB-strålar men inte UVA så missar du signaler på att huden har utsatts för alldeles för stora mängder UV-ljus, säger Helena Nyblom, läkare och författare till böcker om hälsa och hud.
För att veta att en produkt ger ett försvar mot båda typerna av UV-ljus ska halten SPF vara angiven på flaskan, det visar hur mycket den skyddar mot UVB-strålar. Dessutom ska det finnas en symbol i form av bokstäverna UVA med en ring runt.
Helena Nyblom menar också att rätt ingredienser i maten kan ge ett skydd mot farliga strålar.
– Välj en kost rik på antioxidanter. Färgstarka bär som björnbär, hallon, jordgubbar och granatäpple innehåller ellagsyra som visat sig skydda mot de skadliga UV-strålarna. Och lykopen, som till exempel finns i vattenmelon och tomater, fungerar också som ett inre solskydd.
Men tyvärr räcker det inte med ett glas tomatjuice innan man går till stranden.
– För att få ut det bästa av tomaterna ska de ha varit upphettade, det kan vara allt från tomatsås till ketchup.
C-vitamin är också bra för både in- och utsidan. Enligt American Academy of Dermatology, hudläkarnas organisation i USA, så kan en kombination av C-vitamin och E-vitamin i serum göra att huden bättre står emot UV-skador eftersom vitaminerna skyddar mot fria syreradikaler som bildas av UV-ljus.
– Och C-vitamin i kosten har också en viktig funktion då vitaminet bidrar till en ökad kollagenproduktion, som i sin tur ger huden bättre spänst, säger Helena Nyblom.
Av JESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER