Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Bäst i test Sminktips Frisyrer Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Fler gråhåriga under pandemin – forskningens förklaring

28 maj, 2021
FotografJacob Lund/TT,
Kvinna med grått hår.
Om du märkt att du helt plötsligt fått fler gråa hårstrån på kort tid, så är du absolut inte ensam.
Pandemin har påverkat världen på många olika sätt – och kan samtidigt faktiskt gjort den snäppet mer gråhårig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tips till dig med grått hårBrand logo
4 tips till dig med grått hår

Det är ingen nyhet att det senaste året minst sagt har varit stressigt och påfrestande för den större delen av världens befolkningen. Coronapandemin har inte bara fört med sig miljontals dödsfall världen över och ännu fler allvarligt sjuka – nedstängningar av samhället har försatt många i ekonomisk kris och arbetslöshet.

De stora förändringarna i samhället och en rädsla för att man själv eller någon man känner ska bli sjuk har så klart påverkat gemene mans mående mycket.

Har du märkt att du är ordentligt mer gråhårig än du var i mars förra året är det därför inte så konstigt – stressen från pandemin har faktiskt gjort att allt fler blir mer gråhåriga.

Annons

– Sedan pandemin började har många varit väldigt stressade vilket kan göra att man får fler gråa hårstrån, säger läkaren Marisa Garshick.

Måste forskas mer på grått hår av stress

Varför får man ens grått hår överhuvudtaget? En del i det är genetiskt, men att håret tappar pigment händer alla förr eller senare.

– Hår har naturligt cykler av tillväxt och vila. När vi blir äldre, ofta runt 35, så producerar håret mindre pigment för varje gång man går in i en tillväxtfas. Till slut slutar de helt, vilket ger grått hår. Gener kan verkligen spela en roll, och folk som får grått hår tidigare har ofta det genetiskt, säger läkaren Robert Finney till InStyle.

Att pandemin påverkat hur grått hår folk får är något som det kommer forskas vidare inom, men stress kan ge grått hår då det påverkar hur man tar upp syre – något som i sin tur kan skada pigmentproduktionen i hårsäckarna. Forskning på möss visar att de kan bli gråhåriga av stress, men samtidigt menar Marisa Garshick att det inte finns tillräckligt mycket forskning för att dra några definitiva slutsatser.

Annons

– Det är alltid viktigt att minska stress för många hälsoskäl, men det finns inte tillräckligt med bevis att säga att minska stress, som när världen öppnar upp igen, skulle förhindra gråa hår.

Annons