Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Redaktören: Mitt hår verkade vara omöjligt att styla – nu gör jag så här

26 sep, 2024
AvStina Meyerson
frisyr tjockt hår
Vill du få mer volym i håret och styla en frisyr som håller längre, utan särskilt mycket tid eller ansträngning? Då ska du läsa vidare! Här delar redaktören Stina Meyerson med sig av sin hårrutin för ett svårstylat, tjockt hår.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hårtrender #3 – Ruggig flätaBrand logo
Hårtrender #3 – Ruggig fläta

Jag levde länge med tron om att mitt hår helt enkelt inte går att styla. Att få resultat av att föna med rundborste var uteslutet och även om jag lockade håret i en timme kunde håret bli rakt igen redan samma dag. Och visst, mitt hår tenderar att bestämt lägga sig platt precis så som det växer och det är inte alla produkter eller verktyg som biter på mina tjocka, glatta hårstrån – men idag vet jag att jag faktiskt kan få till ett fint självfall, skapa en mer voluminös frisyr eller böja till min lugg. Och jag vet också att det faktiskt inte är så svårt!

Eftersom många magasin, sajter och profiler på sociala medier tyvärr mestadels riktar sig till personer med tunnare, så kallat ”skandinaviskt” hår, är det inte konstigt att jag inte kunnat ta till mig av så många tips. Samma metoder fungerar ju inte alltid för alla hårtyper. Därför har jag behövt experimentera och testa mig fram på egen hand och tänkte nu dela med mig av min hårrutin till dig som också har tjockt och svårstylat hår.

Annons

Redaktören: Så stylar du rakt tjockt hår

Få frisyren att hålla – 6 enkla hårtips

  • Satsa på riktigt bra värmeverktyg

  • Addera texturspray för mer stadga

  • Använd lätta produkter, som inte tynger ner håret

  • Glöm inte bort hårvården

  • Klipp uppklippta lager och håll frisyren relativt kort

  • Strunta i att styla en frisyr som är alltför långt bort från din naturliga hårtyp, om du vill spara tid och energi

1. Värmeverktyg är din bästa vän

Någonting som jag enkelt kan konstatera är att värme är A och O när det kommer till min hårtyp. Det är helt enkelt det mest effektiva sättet att styla håret på. För att få ett resultat som håller längre tycker jag att en plattång är bättre än en locktång, eftersom värmen kommer åt från flera håll med plattången. Jag upplever att varmluftsborstar och värmespolar inte heller är riktigt lika effektiva.

När du använder värmeverktyg ofta, är det viktigt att satsa på en tång av god kvalitet, som inte sliter på håret alltför mycket. Min personliga favorit är en styler från Ghd. Plattången har värmesensorer på båda sidor, för att se till så att temperaturen på 185 grader bibehålls konstant.

Annons

Självklart får du inte heller glömma värmeskyddet när du stylar håret med plattång. Min bästa vän i badrumsskåpet heter ”Skydda Torr” och kommer från Björk. Många värmeskydd ska appliceras i fuktigt hår, men jag som stylar håret oftare än efter varje dusch behöver en produkt som är till för torrt hår.

Plattång för tjockt hår

Ghd

Plattången Ghd platinum+ styler är en riktigt bra investering för dig som vill ha en värmetång av hög kvalitet. Utöver att stylern genomgående håller samma temperatur, känner den också av tjockleken på ditt hår och med vilken hastighet du stylar det. På så vis anpassas den alltså efter dig och hur du använder den!

Värmeskydd för torrt hår

Björk

Värmeskydd som skyddar stråna mot slitage från värmeverktyg upp till 210 grader. Den viktlösa sprayen appliceras i torrt hår och ytterligare ett plus är att den adderar lite stadga. Dessutom har sprayen en härlig doft.

2. Använd texturspray

Om du har raka och glatta hårstrån och en frisyr utan naturligt självfall, kan du behöva addera textur för att göra håret enklare att styla och få frisyren att hålla längre. Det gör du genom att använda en texturspray som bygger upp den stadga som du naturligt saknar.

Texturspray

Color Wow

Color Wows Style on Steroids ger textur och fyllighet som håller i sig. Använd textursprayen i torrt hår innan värmeverktyg och stå gärna med huvudet upp och ned vid appliceringen för extra volym. Produkten är lätt och tynger inte ner håret.

3. Undvik produkter som tynger ner håret

Någonting som också kan vara bra att tänka på är att bara använda lätta produkter, som inte tynger ner håret. Om ditt hår gärna återgår till sitt platta, ursprungliga stadie, kan den processen skyndas på av för tjocka eller oljebaserade hårprodukter. Satsa istället på alternativ som snarare lyfter och agerar volymgivande.

Volymschampo och balsam

Björk

En bra serie för volym är Björks serie Höjd. I serien finns exempelvis både volymgivande schampo och balsam, som gör så att håret känns fylligare utan att tynga ner det.

4. Prioritera hårvård

Även om du använder ett skonsammare värmeverktyg, sliter det givetvis på håret att gång på gång utsätta det för höga temperaturer. Därför är det också en viktig del av min rutin att ge lite tid och kärlek åt håret genom att med jämna mellanrum använda vårdande produkter. En inpackning som verkar återfuktande och reparerande kan vara en god idé. Du kan också satsa på en stärkande spray, för att ytterligare skydda och vårda håret på en daglig basis.

Annons

Hårvården applicerar du i fuktigt hår eftersom det är i det stadiet som hårstråna kan ta till sig produkterna. För att jämnt fördela exempelvis en multispray brukar jag borsta in produkten med en skonsam wet brush, som också är skönt utredande. Somliga väljer att inte alls borsta håret innan det är torrt, men om du också har tjockt hår vet du säkert med dig hur tovigt det kan bli av att låta det torka utan att ha kammat igenom det.

Återfuktande hårinpackning

Amika

Amikas Soulfood Nourishing Mask är ett bra alternativ när det kommer till hårmasker. Inpackningen är intensivt återfuktande och vårdande, vilket känns av efter en dusch.

Skonsam hårborste

Wetbrush

Den här hårborsten från Wetbrush är miljövänlig och biologiskt nedbrytbar. Borsten reder ut håret utan smärta och dessutom adderar den glans eftersom den i sig innehåller vårdande ämnen, som jämnt fördelas med hjälp av stråna.

Vårdande multispray

Joico

Joicos K-Pak Color Therapy är en härlig, vårdande produkt som du kan använda efter varje tvätt. Sprayen både skyddar dina strån samt får dem att kännas mjuka och glansiga. Produkten hjälper också till att reda ut håret och motverkar friss.

5. Klipp en kort, uppklippt frisyr

Klippningen är givetvis en väsentlig del av det hela – och en bra klippning underlättar rejält för stylingmöjligheterna. Om du har tjockt, svårstylat hår kan du testa på en lite kortare frisyr. Kortare hår kan nämligen vara lättare att tas med och looken brukar också hålla längre. För mer volym och en illusion av självfall kan du också satsa på en trendig uppklippning, för att sedan kunna använda en plattång och böja de olika lagren, för en mer livfull frisyr.

Annons

6. Anpassa stylingen efter din hårtyp

Ett tips, som kanske säger sig självt men som åtminstone jag kan behöva påminna mig om då och då, är att inte försöka forcera fram en helt annan hårtyp än vad du egentligen har. Om du har texturerat hår, varför inte omfamna dina lockar? Om du har spikrakt hår, ja, då kanske det räcker med lite mer fall?

Frisören Laila Walaf sa en gång till mig att det bästa man kan göra för att få en enklare och snabbare hårrutin är att ta till vara sitt utgångsläge – och det tog jag verkligen till mig.

Så istället för att försöka få till en lockig frisyr stylar jag nu enbart mina längder, för att få lite mer liv och volym i dem. Det gör jag genom att ibland våga till håret här och var, men främst genom att böja luggen lite och styla topparna. Genom att främst lägga krutet där och inte på hela håret, spar det en hel del tid – och resultatet ser fräscht nyfönat ut, med lite mer fall och fyllighet.

Annons