Hudforskaren: Här är hudvårdsprodukterna unga bör undvika
Skönhetstrenderna på TikTok har krupit ner i åldrarna men hur bra är det egentligen för barns hud att använda avancerade hudvårdsprodukter som är till för vuxna? Femina har pratat med hudforskaren Johanna Gillbro som ger sin syn på saken och guidar oss i vilka produkter unga bör undvika helt.
– Man ska vara försiktig med vad man applicerar på huden, säger hon.
Skönhetstrender på TikTok, sponsrade skönhetsinlägg av influencers och företag som marknadsför sig på plattformar där unga verkar. Hudvård har den senaste tiden blivit en trend bland unga och butiker har vittnat om att barn så unga som sju år kommer in och vill köpa avancerad hudvård.
Men hur bra är det egentligen?
Hudforskaren Johanna Gillbro är expert på just hudvård och menar att det är annorlunda i dag än mot hur det var när hon själv växte upp, då det kryper ner i åldrarna och att vi i dag har mer att jämföra oss med.
– När jag växte upp på 80-talet så kanske man jämförde sig med tjejen i klassen, och jag började använda smink i gymnasiet. Det är en svår sits de här ungdomarna och barnen befinner sig i. Det är inte bara att jämföra sig med klasskompisen utan du jämför dig med de här sociala medier-personerna som inte ens är verkliga, säger hon.
”Man ska vara försiktig med smink och vad man applicerar på huden”
Hudvård som inte är tänkt för barn kan vara problematiska och i vissa fall skadliga då barn har tunnare hud än vad vuxna har.
– Hela problemet med det här är att använda aktiv hudvård som är tilltänkt för den vuxna huden. Man ska vara försiktig med smink och vad man applicerar på huden.
Finns det några produkter som unga bör undvika helt?
– Jag tycker absolut man ska undvika produkter som marknadsförs med att öka glow. Och såklart anti age-produkter, säger hon och fortsätter.
– Man ska komma ihåg att en produkt som marknadsförs med att öka glow är en produkt som egentligen innehåller anti age-ingredienser där det handlar om att man vill tunna ut huden lite. Man får lite tunnare överhudslager och då kan ljuset reflekteras på ett annat sätt, så det ser ut som att man får mer lyster och glow.
Barnens hud utvecklas hela tiden, speciellt tjockleken på den. En åttaåring har en tunnare hud än vad en vuxen har redan från början. Så att använda en anti age-produkt som tunnar huden ytterligare kan vara problematiskt då en tunn hud är mer mottaglig för att ta till sig substanser som immunförsvaret inte tycker om, menar Johanna.
”Vissa reagerar till slut på allting”
– Sätter du i gång en allergisk reaktion så kan det vara något du har med dig hela livet. Perioral dermatitis är en sjukdom som är helt triggad av smink och hudvård. Man kan få det av stress och hormonella förändringar men den absolut största delen får det av smink och hudvård.
För att undvika allergiska reaktioner eller utslag så är enligt Johannna ingredienslistorna viktiga.
– Undvik långa ingredienslistor och parfymämnen. Det är inte ovanligt att en person som använder smink och massa hudvård får på sig upp mot 500 ingredienser och ju fler substanser du applicerar på huden desto större risk är det att du reagerar på någonting, säger hon.
I sitt yrke träffar hon både tjejer och kvinnor som har reagerat på någonting i deras hudvårdsrutin – något som kan bli både allvarligt och besvärligt.
– Vissa reagerar till slut på allting. De kan inte använda någonting utan att få en hudreaktion Det påverkar deras livskvalité helt enormt mycket.
Ett sätt föräldrar kan veta om deras barn är extra känsliga är om de har haft böjveckseksem. Då är man enligt Johanna mer känslig och har lättare för att reagera på olika hudvårdsingredienser.
Bra hudvård för unga – finns det?
– Produkter som är utvecklade för barnhuden. Men man ska komma ihåg att det krävs speciella säkerhetstester för det.
Om en tonåring har problem med akne och finnar så finns det produkter som kan vara bra. Men som förälder är det bra att vara vaksam – för ibland behövs det behandling.
– Det finns vissa ingredienser som fungerar bra för det, zink, retinol och milda syror som luckrar upp. Men de ska vara kliniskt testade för aknebenägen hud. Man kan vara vaksam som förälder att så fort man får cystliknande akne som man märker läker långsamt eller som bildar ärr så ska man kontakta vårdcentralen eller hudläkare för att få behandling, säger hon.
Hur är det med smink? Kan det vara lika känsligt som hudvård?
– Foundation är absolut lika vanskligt som hudvård, huden kan reagera på samma sätt som med hudvård. Har man problemhy med akne och sådär så blir det ofta värre när man använder foundation, det är en ond cirkel.
Finns det något smink som är bättre?
– Puder och ögonskuggor som bara är puder och färgpigment är inte lika vanligt att reagera på.
Johanna Gillbro
Ålder: 46.
Bor: Stockholm.
Yrke: Hudvårdsbolaget Skinome samt med forskning på hudens mikrobiom i samarbete med CTMR, Karolinska.
Aktuell med: Podcasten huddoktorerna och internationell lansering av boken Hudbibeln.