Hudforskaren Johanna Gillbro: ”Det här behöver du i din hudvårdsrutin”
– Är man hälsomedveten så tänker man ju på vad man äter, försök ha samma tänk när det gäller huden, säger hon.
Hudforskaren Johanna Gillbro har jobbat inom hudvårdsindustrin i flera år och är välutbildad på ämnet hud och hudvård. Intresset började redan som ung då hon diagnotiserades med hudsjukdomen Vitiligo, vilket är en sjukdom som gör att huden får vita fläckar.
Efter en doktorandtjänst i England där hon fokuserade på pigmentering så fick hon jobb inom hudvårdsindustrin – något som var helt motsatt från det dermatologiska som hon tidigare arbetat med.
– Skillnaden att jobba inom dermatologi är att det alltid handlar om att du vill bota eller lindra en sjukdom. Behandla eksem, psoriasis eller så. Sen är det sekundärt hur det luktar eller hur det ska förvaras. Det primära är att den ska ha bra effekt på huden. Och det som växte mer och mer i mig är att hudvårdsindustrin jobbade i motsatt riktning, säger hon.
Enligt Johanna fokuserade hudvårdsindustrin mer på hur man ska kunna förvara produkten på lager, hur den ska lukta och annat som bidrog till att sälja så mycket hudvårdsprodukter som möjligt. Något som till slut resulterade i att hon själv inte använde produkterna som de utvecklade.
– Jag kunde inte stå för det jag gjorde, det gjorde för ont i magen till slut. Så jag stod själv kvällar och helger i labbet och gjorde egna produkter som jag visste fungerar.
2019 släppte Johanna boken Hudbibeln och 2020 lanserades de första produkterna från hudvårdsmärket Skinome – ett hudvårdsmärke som fokuserar på färsk hudvård, där Johanna står som grundare.
Enkel hudvård – tre enkla steg
Vad är en bra hudvårdsrutin enligt dig?
– Försök ändra ditt tänk! Tänk precis som du gör när du äter mat, är man hälsomedveten så tänker man ju på vad man äter, försök ha samma tänk när det gäller huden. Applicera inte saker på huden som bara är där för produktens hållbarhets skull, utan fokusera på det huden behöver.
Med det sagt är det enligt Johanna tre produkter vi behöver för en fullständig hudvårdsrutin.
– Du behöver max tre produkter. Rengöring, återfuktning och en produkt för extra effekt.
1. Rengöring
– Huden är ett fantastiskt organ som egentligen helt sköter sig själv, så tvätta huden max en gång per dag. Du behöver inte tvätta ansiktet på morgonen, för då har ju huden bara varit i sängen och inte utsatts för några partiklar.
2. Återfuktning
– Använd en fuktkräm morgon och kväll, och använd då gärna en fuktkräm som är så minimalistisk som möjligt. Undvik krämer som innehåller ämnen som bara är där för produktens skull, alltså konserveringsmedel, parfym och så, säger hon och fortsätter.
– Studier visar att det som påverkar huden mest är dels en bra fuktkräm och solskydd under sommarhalvåret. Har du inte en bra fuktkräm så kan du få de här fina linjerna som sen fortare utvecklas till rynkor. En återfuktad hud åldras i långsammare takt.
3. En extra effekt
– Är man runt trettio eller äldre och vill applicera substanser som ökar hudens spänts, minska rynkbildning eller jämna ut pigmentering så kan man använda produkter som är effektiva mot det. Och applicera gärna det på kvällen då för att inte ha det ute i solljuset.
Finns det något som är onödigt, vad kan vi ta bort ur vår hudvårdsrutin?
– All typer av ansiktsvatten. Toners och miccellärt vatten tycker jag är helt onödigt. Att rengöra bort rengöringen. Det finns inte en enda klinisk studie som visar att rengöring ger bättre effekt, inte ens mot akne.
En annan produkt hon nämner är serum, eller specifikt serum som marknadsförs för att vara en produkt som är unik för sin höga koncentration.
– Serum är ingen magisk formulering, det kan lika gärna vara en kräm. Bara att vi har döpt det till något annat.
Att återfukta huden med en ansiktsmask någon gång i veckan är inte heller något Johanna rekommenderar, utan menar att huden mår bäst av kontinuitet.
– Det är mycket bättre effekt att ha en bra återfuktande kräm som du har morgon och kväll varje dag, säger hon.
Johanna Gillbro
Ålder: 46.
Bor: Stockholm.
Yrke: Hudvårdsbolaget Skinome samt med forskning på hudens mikrobiom i samarbete med CTMR, Karolinska.
Aktuell med: Podcasten huddoktorerna och internationell lansering av boken Hudbibeln.