IPL, nålepilering, vax eller rakning? Experternas bästa tips om hårborttagning
Det är bara att gratulera dem som är fullständigt avslappnade i förhållande till sin kroppsbehåring. Eller de som fötts med väldigt tunna och glesa strån som bara glittrar till i solens obarmhärtiga strålar. Men vi är många som för gott skulle vilja befrias från stubbiga ben eller armhålor. Eller slippa fundera över en mörknande mustasch eller de långa strån som överraskar i ansiktet efter 40. Hudterapeuterna vet vilka metoder som funkar bäst och mest, på kroppen och i ansiktet.
Lisbeth Alnesjö, hudterapeut på S:t Eriks Diatermiklinik, Stockholm.
Varför får kvinnor kraftigare hår på kroppen och tunnare på huvudet med åren? Inte rättvist!
Svar: Detta styrs av delvis av generna samt av hormonbalansen. När det kvinnliga könshormonet östrogen minskar så blir det manliga könshormonet testosteron dominerande. Detta är fullt naturligt och kan resultera i att man får tunnare hår på huvudet samt grövre strån i ansiktet, vanligtvis på haka och överläpp. Ofta minskar också behåringen på kroppen längre upp i åren.
Stämmer det att man kan väcka hårsäckar till liv när man rycker strån i ansiktet?
Ja, det stämmer att man kan aktivera tunna strån till att bli grövre vid plockning, trådning och vaxning så detta är aldrig en lämplig metod.
Strån som man inte har aktiverat är väldigt tacksamt att behandla med nålepilering och det behöver därför oftast inte bli så kostsamt. Vid ansiktsbehåring är oftast nålepilering/diatermi den lämpligaste metoden då IPL/laser kan aktivera den tunna ansiktsbehåringen.
Går det trender i hårborttagning? Vad är det som gäller nu?
Förr var vaxning av ben en mycket populär och vanlig tillfällig hårborttagningsmetod. Nålepilering/diatermi har alltid varit en populär (och tidigare den enda permanenta) hårborttagningsmetod. Det har även varit populärt att tråda ansiktet.
I dag är även IPL och laser populärt för permanent hårborttagning på kroppen. Viktigt är att alltid anlita en auktoriserad hudterapeut som har behandlingsskadeförsäkring. Vid nålepilering /diatermi så rekommenderas en certifierad hudterapeut inom nålepilation. Det finns cirka 50 hudterapeuter i Sverige som har detta, och information kan sökas genom Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (www.shr.nu)
Hur tar man bäst hand om huden efter en behandling?
Det viktigaste är att undvika solen, använda solfaktor och inte tvätta området under det första dygnet. Givetvis bör man inte pilla eller peta på eventuell irritation. Det kan också vara skönt att stryka på något lugnande som kylbalsam/aloe vera. I ansiktet ska makeup undvikas första dygnet.
Marie Petersson, Epilationsgruppen, SHR
Vad är det för skillnad på laser och IPL?
Laser är en förkortning av Light Amplified of the Stimulated Emission of Radiation och ger en väldigt intensiv ljusstråle av likriktad enkel våglängd. Olika lasrar producerar olika våglängd, och olika behandlingar kräver olika lasrar.
IPL är en förkortning av Intense Pulsed Light och producerar ett mer blixtliknande ljus, alltså ett högintensivt som alstrar många olika våglängder. Man filtrerar bort oönskade våglängder och kan göra olika behandlingar beroende på vilket filter man använder. Styrkan är betydligt lägre än laser och därmed skonsammare för omkringliggande vävnad och det är inte samma risk att skada ögonen som det är med laser.
Laser/IPL alstrar ljus som värmer upp målområdet i huden och ljuset söker sig till hårets färgpigment melanin. Så svarta hår som möjligt på så ljus hud som möjligt fungerar allra bäst. Håret växer i olika faser och för att det ska bli en permanent behandling behöver håret vara i sin första växtfas, anagent. Det syns inte utanpå, men i ansiktet är 75% av de hår du ser i anagen fas och på kroppen bara 25%. Detta betyder att du i ansiktet behöver färre behandlingar än på kroppen. En noggrann hudanalys där man tar hänsyn till hårets färg, hudton och eventuella kontraindikationer är av yttersta vikt före behandling.
Går det att ta bort även ljust hår med IPL?
Ljusa hår har inget pigment nere i hårfollikeln så ljuset har ingen måltavla och därför är det svårt att ta bort röd-blonda eller gråa hår med IPL.
Finns det nya, mer smärtfria, salongsbehandlingar som tar bort kroppshår?
Laser och IPL är det som fungerar bäst på kroppen om man har mörka hår och ljus hud. Och tyvärr är det ofta så att det som är effektivt också känns lite extra. Vid tät hårväxt känns det mer, så efter några behandlingar minskar smärtan. På vissa känsliga områden kan det kännas mer: bikinilinjen, insida lår och nära anklar och skenben. Är det väldig tät hårväxt i axillerna, armhålorna, så känns det också rejält. Vi upplever ju också smärta olika från person till person.
Är det dyrt och hur många behandlingar får man räkna med?
Kostnaden för behandlingen varierar mycket och är olika beroende på var i landet du bor. Som kund behöver du titta på mer än priset. Vem som helst kan köpa apparater och börja behandla så ta reda på om det är en utbildad hudterapeut. Det kan du se på shr.se innan du bokar tid.
Halva ben kan kosta 2 300–3 700 kronor per gång och det kan behövas 6 till 10 behandlingar.
Hela ben inkl. bikinilinjen kan kosta 5 000–6 500 kronor per gång och det kan behövas 6 till 10 behandlingar. Ofta har salongerna paketpris.
Vilket område är vanligast att behandla?
I ansiktet är det haka och överläpp. På kroppen bikinilinje, armhåla och halva ben.
Efter 50 växer hårstråna på hakan ut på en förmiddag. Helt galet! Vad är det smartaste man kan göra för att slippa dra fram pincetten varje dag?
Hår i ansiktet behandlas smartast med nålepilering om det är ett mindre antal. Här finns det två olika metoder att välja på, Blend och Thermolys (ofta felaktivt benämnd som diatermi). Vid Blend används både högfrekvent växelström och galvanisk ström och det är en effektiv och snabb metod. Om du behandlar tio hårstrån så försvinner sex, sju vid första behandlingen. Vid Thermolys används högfrekvent växelström och det är lite mindre effektivt och tar längre tid men båda metoderna med nål och ström är permanenta. Vid mycket tät hårväxt och mörka hår på ljus hud så är laser/IPL snabbast. Oftast gör man några behandlingar med laser/IPL för att sedan ta de lite tunnare och ljusare med nålepilering.
Att ta bort håren i ansiktet med pincett, vax eller trådning är det sämsta man kan göra eftersom det kan stimulera håren att bli grövre. Dessutom kan man stimulera de små vellushår, fjun, som man får med – så efter några månader har man fler och grövre hår än från början.
Det finns endast två sätt att stimulera ett hårstrå och det är att öka blodcirkulationen så att håret får mer blod och näring (exempelvis av pincett, vax och trådning) eller att håren blir stimulerade från insidan av hormoner vilket kan ske vid stress, vissa sjukdomar och hormonrubbningar. Att raka eller klippa håren stimulerar inte hårväxten, det bara känns så när det växer ut eftersom det är kapat.
Alexandra Johansson, auktoriserad hudterapeut för Akademikliniken
Vilken är den mest miljövänliga hårborttagningsmetoden?
På Akademikliniken använder vi oss av IPL och laser vid hårborttagning, alltså permanenta metoder. På så sätt kommer vi inte i kontakt med exempelvis kemikalier som kan förekomma i andra preparat man tar bort hår med. Hårborttagningscrèmer är lite mer av miljöbovar.
Jag har hört att man kan bli rynkig om man noppar bort strån runt munnen. Stämmer det?
Det stämmer inte, då skulle vi även bli rynkiga på andra områden där vi avlägsnar hår, såsom ögonbrynen. Men om man däremot konstant nyper i huden med sin pincett så skapar man en mindre skada i huden som kan göra att man upplever sig som mer rynkig.
Varför får man rivig stubb av rakning men inte av hårborttagningscrèmer?
Vid rakning kapar man hårstråna längs med hudytan och därför växer det upp ett trubbigt hårstrå. När vi avlägsnar hår med hårborttagningscremer/vaxning så växer det ut ett helt nytt hårstrå som känns mjukare eftersom det inte är kapat.
Vilken metod är smidigast för sommarbenen? Och bikinilinjen?
Smidigast är laser och IPL. Börjar du i tid och fullföljer din kur så har du hårfria ben under hela sommaren och behöver inte tänka på att raka benen. Du slipper också de tråkiga utslagen som man kan få av rakning.
Blir rakad eller vaxad hud mer solkänslig?
Huden är som känsligast de närmaste dagarna efter en vaxning men återhämtar sig snart, så man har inte en konstant solkänslighet.