Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Jag har testat tusentals parfymer – det här skulle jag aldrig köpa

18 aug, 2023
AvAino Oxblod
FotografTT, Pressbild.
Jenny Rydhström.

Att hitta rätt parfym för just en själv är en utmaning då smaken är olika – men vilka parfymer bör alla undvika?
Jenny Rydhström, grundare av företaget Gents, har testat tusentals parfymer genom åren och delar nu med sig av sin expertis i parfymdjungeln.
– De har gått igenom 2000 olika fokusgrupper och ingenting får sticka ut, säger hon till Femina.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 Artister som släppt sin egen parfymBrand logo
6 Artister som släppt sin egen parfym

Det är lätt att bli överväldigad när du ska leta efter en ny parfym – utbudet i butikerna är enormt, och du måste själv veta vilka dofter du tycker om, och vad du trivs mindre bra i.

Men finns det några parfymer man ska hålla sig helt borta ifrån? Jenny Rydhström är grundare av Gents och en av Sveriges främsta parfymkonnässörer. Hon har testat tusentals parfymer genom åren, och menar att parfym handlar mycket om tycke och smak – men att det finns parfymer hon tycker att alla ska undvika.

– Jag skulle inte dissa någon kvalitetsparfym, för där handlar det bara om tycke och smak, och min smak är ju inte bättre än någon annans. Men jag tycker inte om parfymer av låg kvalitet, som är enkla och linjära, vilket betyder att de inte utvecklas. Exempel på det är de gamla Date-parfymerna – om de skulle dofta blomma så doftade det samma blomma genom hela dagen. En sån skulle jag undvika, eftersom det jag uppslattar med parfymer är dess komplexitet, när det kommer nya noter och överraskningar längs vägen, säger Jenny Rydhström till Femina.

Annons

Finns det billig och bra parfym?

Många tycker att det är onödigt dyrt med parfym, och det kan verkligen kosta många kronor att köpa en ny parfymflaska. Men köper du en allt för billig går du miste om de finare kvaliteterna, konstaterar Rydhström.

– Parfymer som kostar under 300-400 kronor, då är det svårt att hitta någon bra. Det ligger mycket jobb bakom en komplex parfym som utvecklas var femte minut. Det krävs bra doftnoter, och att designa den är inget enkelt jobb. Det kräver också råvaror man kan lita på. Därför kostar de mer.

Hur är det med kändisparfymer då? Där är det oftast inte kvaliteten det är fel på – men de är inte de mest unika dofterna på marknaden.

– Om vi tar en Sarah Jessica Parker-parfym eller någon liknande kändisparfym så är den säkert hur bra som helst. Men även om kändisparfymer har bra kvalitet så kan de bli överkommersiella och tillrättalagda, för de har gått igenom 2000 olika fokusgrupper och ingenting får sticka ut. Det finns inget att upptäcka längre.

Annons