Pigmentfläckar – därför uppstår de och så kan du behandla
Men hyperpigmenteringar går att både förhindra och behandla.
Hudexperten Hanna Seth-Sandén ger sina bästa tips mot det vanliga hudproblemet!
Pigmentfläckar, eller hyperpigmentering, är något som drabbar många av oss. Efter en lång sommar är det många som har märkt att de har mörkare fläckar i ansiktet eller på kroppen. Men vad beror det på, kan man förhindra det och går det att behandla?
Hudterapeuten Hanna Seth-Sandén reder ut allt vi behöver veta om pigmenteringar.
Varför uppstår pigmentförändringar?
– Det handlar om att våra pigmentproducerande celler – melanocyterna – blir överaktiva och börjar producera alldeles för mycket pigment. Pigmentfläckar tycks dyka upp ur tomma intet. Ibland är de väldigt mörka – ibland knappt synliga. Oavsett vilket får de lätt huden att se smutsig eller äldre ut. Fläckarna kan orsakas av många olika faktorer, där den vanligaste är solen. Till detta kan man lägga hormoner i samband med exempelvis graviditet, inflammation efter akne eller helt enkelt åldrandet.
Har vissa lättare att få hyperpigmentering?
– Har du en mörkare grundfärg har din hud också större kapacitet att bilda pigment. Många med genetiskt mörkare pigment upplever att exempelvis minsta skråma eller akneblemma kan orsaka mörkare och med svårbehandlade, ihållande fläckar.
Vad kan man göra för att förhindra att de uppstår?
- Undvik att vara i starkt dagsljus utan solskydd med UVB- och UVA-skydd. Ha gärna hatt eller keps också.
- Lugna eventuella inflammationer du har i huden.
- Behandla proaktivt med pigmentutjämnande produkter under graviditet eller andra hormonpåverkande tillstånd.
Vad kan man göra för att bli av med pigmentförändringar när man väl har dem?
- Besök eller kontakta en hudterapeut för att få hjälp med att identifiera vilken typ av pigmentförändringar det kan röra sig om. Om man misstänker att det inte är godartade förändringar ska man kontakta läkare.
- Det finns flera professionella behandlingar mot pigmentförändringar, exempelvis IPL, laser, mikroslipning, microneedling och kemisk peeling med mjölksyra.
- Viktigast i behandling av redan uppkomna förändringar är UV-skydd, att använda pigmentnormaliserande produkter varje dag och slutligen: tålamod. Cellförnyelsen i överhuden tar några veckor, det är också det som gör att mer permanenta resultat dröjer.