Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Rusta hyn inför vintern

13 sep, 2015
AvFemina
Fet hy & stora porer
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Femina-kvinna-med-skonhetsprodukter

Johanna Ryber, hud- och spaterapeut och ägare till Studio Paus i Stockholm:

Det är viktigt att skapa balans i huden men inte genom att använda starka produkter som torkar ut. Då blir effekten den motsatta eftersom det sätter fart på hudens produktion av sebum och fett. Sitter du mycket framför datorn är ett milt och återfuktande ansiktsvatten bra eftersom skärmar gör att huden förlorar fukt. Behöver huden extra energi är en peeling i kombination med en djuprengörande mask en gång i veckan underbart.

Christoph Martschin, hudläkare på Atelier Restylane:

Här saknas lipider och fuktbindande ämnen, till exempel aminosyror, vilket gör att rynkor och linjer syns snabbare. Smörj huden regelbundet så att den har en bra barriärfunktion, det behövs för att den ska kunna producera celler som fungerar optimalt. Håll rutinen enkel. En mild rengöring, en fuktcrème med lugnande och skyddande ämnen och inte minst SPF 15 eller högre dagtid är en bra grund. Peela en till två gånger i veckan för att hjälpa döda hudceller att flagna av och ta upp vårdande produkter bättre. Ingredienser att leta efter är exempelvis sheasmör, avokadoolja, tigergräs, peptider och hyaluronsyra. När det blir kallare rekommenderar jag en lite fetare crème med en hög andel vårdande oljor.

Annons

Lena Ärlund, utbildare på Clinique:

Nu på hösten är luften torrare både ute och inne vilket påverkar fuktbarriären och kan göra att problem blir ännu värre. Stärk hyn med en bra fuktcrème som är skräddarsydd för din hudtyp och lägg gärna en mask för ännu mer fukt. Välj en exfolierande produkt som går varsamt fram för att få bort döda hudceller. Skrubba inte eftersom en peeling med korn lätt skadar den här hudtypen, det är som att pilla på skorpor. Salicylsyra är en ingrediens som är effektiv och skonsam. Syran löser upp banden mellan döda hudceller vilket också förhindrar att porerna täpps till.

Av JESSICA BLOCKSTRÖM HEMBER

Foto INA

Annons