Sacha Salameh prisad för spännande framsteg i skönhetsbranschen
I 40 år har L'Oréal forskat och utvecklat modeller av odlad hud. Den första bestod enbart av hudceller, vilket i sig var ett stort framsteg. Men nu har man nått en ny spännande milstolpe. Man har lyckats skapa något som kallas för vaskulariserad rekonstruerad hudmodell. På vanligt språk betyder det en odlad hud som också innehåller blodkärl. Så här ser det ut i mikroskåpet.
Varför är det bra att ta fram modellhud?
- Redan 1979 byggde L'Oréals forskare mänsklig hud i laboratoriet för att utveckla så kallade in vitro* säkerhetstester som ett alternativ till djurförsök och sedan dess har vi fortsatt att utveckla vår hudtekniska expertis, förklarar Beatrice Fahlkvist som har titeln Scientific & Regulatory Affairs Manager på L'Oréal Sverige.
Vad innebär det att ha den här nya modellen?
- Med den vaskulariserade rekonstruerade hudmodellen kommer vi allt närmare verkligheten hos mänsklig hud, då våra har team har lyckats skapa och arbeta med rekonstruerade hudmodeller som integrerar blodkärl för att regenerera och bilda ett komplext kärlnätverk. Den här hudmodellen, som är mer relevant ur fysiologisk synvinkel, är också mer förutsägbar och pålitlig för utvärdering av våra produkter och studier av interaktioner mellan vår kropp och hud, berättar Beatrice.
Den vaskulariserade rekonstruerade hudmodellen är resultatet av ett samarbete mellan flera olika forskningslaboratorium. För framstegen belönades doktor Sacha Salameh, på L'Oréal Advanced Research Center, med Applied Research-priset som delas ut på International Federation of Societies of Cosmetic Chemists.
*In vitro innebär att man testar något i laboratoriet i provrör eller liknande. In vivo betyder att det testat på människa.
Läs mer:
Snäll ansiktstvätt för torr och känslig hy
Veckans look: Love Act + Tove Styrke