Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Därför behöver du inte tvätta ansiktet på morgonen

25 okt, 2023
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med rent ansikte.
För många är det en självklarhet att tvätta ansiktet på morgonen – men behövs det verkligen?
Det kan faktiskt vara bra för hyn att inte tvätta den på morgonen, säger hudvårdsexperter.
– Många människor övertvättar sina ansikten i dag, säger hudforskaren Johanna Gillbro till Vogue Scandinavia.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tipsBrand logo
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tips

Oavsett hur avancerade eller avskalade hudvårdsrutiner vi har, så är det en rutin för de flesta av oss att tvätta ansiktet på både morgonen och kvällen. Men om du vill skala ner din hudvårdsrutin och göra den så enkel som möjligt så behöver du faktiskt inte tvätta ansiktet på morgonen – allt fler hudvårdsexperter rekommenderar nu att låta huden vila på morgonen och i stället bara tvätta den på kvällen.

Kändisarnas favorit bland hudterapeuter, Angela Caglia, gick nyligen ut och sa att det är bättre att bara tvätta ansiktet på kvällen, och att det kan göra stor skillnad för hudens välmående om den får vila på morgonen. Caglia menar att det sebum, alltså hudens naturliga oljor, som bildas under natten gör att huden ser yngre ut, och att det är onödigt att skölja bort dem det första vi gör. I stället är det viktigast att tvätta ansiktet på kvällen för att få bort smink, solkräm, smuts och bakterier från ansiktet.

Annons

Hudforskaren: ”Kan ge känslig hy”

Hudforskaren Johanna Gillbro håller med om resonemanget, och menar att tvättande av ansiktet på morgonen gör att huden blir mer utsatt.

– Många människor övertvättar sina ansikten i dag och forskningsstudier visar att det finns ett samband mellan att tvätta för mycket och några av de vanligaste hudproblemen, som torr och känslig hy, och till och med rosacea, säger säger Johanna Gillbro till Vogue Scandinavia.

Hon fortsätter:

– Att bara rengöra huden på kvällen kan göra stor skillnad för din hud. Huden är smart, och under natten så bildas unika fuktbindande substanser som är en del av hudbarriären. De gör din hud mjuk och smidig, och bidrar till bättre hudhälsa.

Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknepBrand logo
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknep
Annons