Stor perukguide – så ska du tänka kring frisyr, material, hållbarhet och skötsel
Det finns en rad anledningar till att en människa kan vilja, eller behöva, ha peruk. Kanske har någon tappat håret efter behandling med cellgifter, kanske har någon annan läkemedelsbehandling bidragit till tunnhårighet. Eller så handlar det om något helt annat, kanske alopecia eller en hudsjukdom.
Hur som helst, ibland (en kortare tid eller för alltid) kan man, helt enkelt, behöva en peruk. Men, vem ska man kontakta och hur ska man tänka gällande färg, form, material och annat?
Femina har talat med Karin Monie. Karin är frisör, perukspecialist och ägare av salongen Huvudsaken i Uppsala, en salong som har funnits ända sedan 1949. Karin är den tredje ägaren i raden. Karins kunnande kring peruker är oerhört stort. Hon har gått utbildningar främst i Tyskland och försöker hela tiden hitta nya lösningar för sina kunder.
– Allt går inte att utbilda sig inom, jag får själv testa mig fram, konstruera, sy om och designa lösningar hos mina leverantörer som tack och lov kan skräddarsy modeller jag själv ritar, berättar hon.
I sina svar har Karin utgått från de kunder och patienter som kommer till henne. De ska, eller har, genomgått cytostatikabehandling eller har fått hudsjukdomar som gör att de tappar sitt hår. Just håravfall orsakat av hudsjukdomar menar Karin är ett helt reportage i sig eftersom detta beror på många olika diagnoser. På frågorna nedan har Karin därför valt att fokusera på peruker kopplade till håravfall till följd av cancerbehandling.
Svar på frågor om peruker – så länge håller peruken, så sköter du den, så mycket kostar den och den här frisyren bör du välja
Hur ska man tänka kring peruk?
– Patienten erhåller en rekvisition av sin läkare av varierande belopp. Beloppet dras av från perukpriset och man betalar mellanskillnaden själv. Patienten har rätt till en rekvisition per år så länge hen är i behov av peruk. Även om ditt hår har börjat växa så ska du inte behöva gå utan peruk – be din läkare eller kontaktsjuksköterska att få en ny rekvisition. Detta gäller även patienter med hudsjukdomar.
Bör man ha äkta hår eller inte?
– Det är en ekonomisk fråga för vissa. En syntetperuk kostar 6 500 till 8 000 kronor, äkta hår från kostar från cirka 14 000 till 36 000 kronor beroende på längden, hur tät peruken är och hur den är knuten. Det är mycket viktigt att kunden får prova olika alternativ direkt på sin konsultation.
Karin fortsätter:
– Sedan beror det på vilken frisyr vill du ha, det kan i många fall bli mycket snyggare med en syntetperuk om du vill ha en kort, rufsig, stil. En long bob med lösa lockar i syntet som blir exakt likadan efter tvätt är mycket snyggt och lättskött. Hur mycket jobb vill du lägga på din peruk är bra att tänka på. Bland syntetperukerna finns en mängd färdiga färger att välja mellan. Rootfärger (mörkare botten), slingor och ombrenyanser – exempelvis. Tvättar du syntetperuken får den tillbaka formen efter tvätt.
Karin berättar att hennes kunder får prova alla kvalitéer, syntet, värmebeständig fiber samt en mix... De brukar direkt känna vad de vill ha – i och med känslan på håret.
– Har du exempelvis ett hår med självlockar och vill att det ska se naturligt ut är indiskt äkta hår perfekt. Tvätta peruken, krama i en curlprodukt, låt självtorka och det ser ut som ditt egna hår. Indiskt hår är väldigt likt fint skandinaviskt hår. Önskar du rakt hår är asiatiskt hår att föredra eller platinumhår som också är rakt i sig självt. Dessa lockar du själv efter tvätt med plattång eller locktång.
Karin berättar vidare att det också går utmärkt att klippa kortare frisyrer i äkta hår eller page/long bob.
– Det finns färdiga korta modeller eller så klipper jag in en önskad modell från en halvlång peruk, peruken sitter alltid på kundens huvud när jag klipper och formar så hen är med i processen. Detta gäller både syntet och äkta hår peruker.
Hon fortsätter:
– Här finns många färdiga färger att välja mellan, vill kunden anpassa färgen ytterligare med ex lowlights roots shade så färgar jag in det. När du tvättat din äktahår peruk får du styla om den igen efter.
När det kommer till frisyr, bör man ha en som är så lik ens vanliga hår som möjligt? Eller vad rekommenderar ni?
– Kunden vet själv i regel om hen vill se så lik ut som innan eller om hen vill ha något nytt. De flesta vill se ut som innan, men efter att fått provat många modeller så kan man faktiskt känna att det inte är så dumt, ändå, att byta stil.
Karin fortsätter:
– Här utgår jag ofta från en bra grundmodell och kundanpassar modellen med klippning, eller formar om syntetperuker så att kunden känner igen sig. Äkta hår klipps in i önskad form, färgen anpassas... Det är viktigt att kunden känner sig hemma i både formen och färgen.
Hur länge bör/kan jag använda en peruk?
– Väljer du syntetperuk så slits den betydligt snabbare än äkta hår. Använder du syntetperuk dagligen så köper de flesta en till under året. Jag rekommenderar mina kunder att efter cirka 4 till 5 månader boka in en service av syntetperuken. Då klipper och fönar man till den så den blir fräschare och håller längre. Hållbarheten på syntetperuker är cirka 6 månader om man vill att den ska se fin ut. Också en peruk med äkta hår behöver också ses om under året, den behöver toppas igenom och eventuellt fräscha upp färgen. Hållbarheten är cirka 1,5 år.
Hur fungerar det då mitt ”vanliga” hår växer ut?
– Du använder din peruk så länge du vill även om håret börjat växa. Det man ser över under tiden är hur du sätter fast peruken. Har du lite hår kvar och inte vill raka av håret finns ett mjukt hårband som ”stoppar” peruken från att glida. Perukclips kan sys fast, de greppar tag i håret inunder och håller kvar peruken. Rakas håret av så används en hudvänlig tejp som sätts fast i peruken och den sitter säkert. Långa peruker som ska sättas upp kräver bra fastsättning. Du ber om råd under tidens gång vad som passar bäst.
Hur ska peruken skötas?
– Syntetperuker tvättas med syntetiskt schampo och balsam. Inga produkter med tensider får användas. En vårdande balsamspray för syntethår sprayas på dagligen som innehåller UV-skydd, för att fibrernas färg inte ska förändras i solen. Vårdande serum går utmärkt att använda på syntet, nackhåret trasslar gärna ihop sig och då är serumet en räddning. Balsam sköljs inte ur syntetperuken utan ska finnas kvar och vårdar fibern.
Karin fortsätter:
– Peruker av äkta hår tvättas med ett schampo och balsam som rekommenderas. Silikonspray och leave-in conditioner (spraybalsam som inte sköljs ur) används regelbundet som lägger sig som ett skydd på hårstrået. Vårdande serum är fantastiskt bra för att vårda torra toppar och är ett komplement till värmeskyddet då du stylar med locktång och plattång.