Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Vanliga duschvanorna du bör undvika för att slippa tappa hår

02 okt, 2024
AvSara Ericsson
FotografTT
Kvinna tvättar håret – här är misstagen att undvika för ett friskt hår
Hur håret tvättas påverkar hur det växer, mår och ser ut. Vi lockas med att lägga dyra pengar på rätt produkter, men faktum är att våra duschvanor påverkar håret allra mest. Här listar experten sex vanliga fällor att undvika - ditt hår kommer att tacka dig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Håll håret rent längre - 6 tipsBrand logo
Håll håret rent längre - 6 tips

Du kanske märker ett ovanligt överflöd av hårstrån i duschen, på din kudde eller i hårborsten? Enligt American Academy of Dermatology Association förlorar vi 50 till 100 hårstrån om dagen. Hormoner, stress, medicin och ålder är de största orsakerna till håravfall. Men det finns även vissa vanor som kan bidra till ett ökat håravfall och som man bör undvika för att inte tappa hår.

6 duschvanor som kan skada ditt hår

– Håret är som mest skört när det är blött, att ha bra duschvanor ökar chanserna till ett friskt hår och hårbotten, säger Mandy Buechner, expert inom håravfall vid Thairapy Wellness Center.

Så vilka duschvanor bör man se över för att inte skada håret? Vi har samlat sex stycken!

Kvinna tvättar håret i duschen

1. Varmt vatten skadar håret

Vattentemperaturen kan vara avgörande för hur ditt hår mår. Precis som värme från hårfön och plattång skadar håret, så kan även för varmt vatten göra det.

Annons

– Hårstråna utvidgas vid kontakt med hett vatten, vilket kan göra det mer benäget att brytas av eller bli frissigt, säger Mandy Buechner.

Varmt vatten kan även skada hårbotten och göra den torr, vilket i sin tur påverkar hårsäckarna. Mandy menar att det bästa sättet att skydda håret är att duscha det i ljummet vatten, då blir det heller inte lika snabbt fett som om man duschar det för varmt.

2. Du använder fel schampo

Ett schampo innehåller en rad ingredienser för att rengöra håret och hårbotten på djupet. Löddret är ett resultat av sulfater, eller andra medel som är fettlösande vilket avlägsnar naturliga oljor i hår och hårbotten. Det kan bidra till en torr hårbotten, vilket i sin tur leder till fett hår, när hårbotten börjar överproducera fett för att kompencera för torrheten.

– Det kan leda till en irriterad hårbotten som i sin tur skadar hårsäckarna. Undvik därför produkter som innehåller sulfater om de används för ofta, säger Mandy. Hennes bästa tips är att använda ett schampo med mindre, eller helt utan sulfater.

Kvinna schamponerar in håret i duschen

3. Tvättar håret för ofta

Hur ofta man behöver tvätta sitt hår beror på hårtyp och längd. Men att tvätta håret för ofta kan vara skadligt för dess naturliga produktion av talg. Med åldern producerar hårbotten allt mindre talg, vilket gör att man inte ska schamponera håret för ofta.En rekommendation är att tvätta det en till två gånger i veckan.

Annons

– Att schamponera oftare kan orsaka problem, inklusive torr, fet hårbotten, och inflammation som kan leda till håravfall, säger Mandy.

4. Därför ska du inte schamponera hårtopparna

Förutom att schamponera håret för ofta så kan det även vara så att schampot används i fel delar av håret.

– Man ska inte använda schampo i topparna av håret. Det räcker att schamponera hårbotten och sedan låta det nå topparna vid sköljning, säger Mandy.

Du behöver alltså inte löddra in längderna med schampo, det sliter på- och gör håret frissigt. När du applicerar balsam gäller dock den motsatta regeln. Det ska endast appliceras och dras ut i längderna.

Kvinna med handduk i håret

5. Bomullshandduk kan skada håret

Vi är många som använder en bomull/frotté-handduk, men det mjuka materialet kan faktiskt skada håret. När det blöta håret torkas med bomullsmaterialet ruggas hårstråna och kan därför lätt ta skada. Mandy rekommenderar att istället använda material med mindre bomullsfibrer som en mikrofiberduk, bambu eller en t-shirt för att torka håret.

6. Sätt inte upp håret med handduken

Efter en dusch kan det kännas lockande att omsluta håret i handduken och placera det som ett paket på huvudet. Men när håret sätts upp på det sättet kan håret ryckas upp med rötterna och bli ännu svagare.

Artikelinspiration: BuzzFeed

Frisören tipsar: Så stylar du håret när det är fuktigtBrand logo
Frisören tipsar: Så stylar du håret när det är fuktigt
Annons