Sparrissallad med caesardressing
SPARRIS & CAESAR
(4 personer)
1 knippa grön sparris
500 g små blandade tomater
2 dl solrosskott
3 salladslökar
1/2 dl finhackad persilja
olivolja
flingsalt och grovmalen svartpeppar från kvarn
2 skivor grovt bröd
Caesardressing:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
3 sardeller med kapris
1 dl finriven parmesanost
1–2 tsk vitvinsvinäger
Beredning:
Börja med dressingen. Vispa äggulan med senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Blanda ner finhackade sardeller, parmesan och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär bort de nedersta 3 cm på sparrisen och dela resten på längden. Blanda sparrislängderna med delade tomater, solrosskott, tunt skuren salladslök och hackad persilja. Ringla 2 msk olivolja över och vänd försiktigt ner lite salt och peppar.
Skär brödet i tärningar, ca 1×1 cm. Rosta dem i torr panna tills de får färg och är knapriga. Ringla lite olja över, ca 1 msk. Rör om, salta och peppra.
Lägg upp salladen på tallrikar och servera tillsammans med dressing och brödkrutonger.
AV JAN-ERIK HAGBOHM
FOTO TINE GUTH LINSE
SUGEN PÅ MER SPARRIS?
Sparrisflarn- perfekta snabblunchen