Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Stekta bifftomater med ostkräm

19 aug, 2011
AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Av Susanne Palmqvist

Stora bifftomater är ofta fasta och går bra att steka. De ska stekas snabbt i riktigt het panna så får de en härligt spröd och kryddig skorpa. Goda både med och utan ostkräm och passar till både kött och fisk.

(2 personer)
2–3 stora mogna bifftomater
2–3 msk ströbröd
2–3 msk hackad persilja
1–2 msk hackad basilika
1 msk finhackad färsk timjan, oregano eller mejram
salt och peppar
1 ägg
olja eller smör till stekning

Ostkräm:
3 msk mjuk grädd- eller getost
1 vitlöksklyfta
1 liten knippa finskuren gräslök

Till servering:
en fräsch sallad, svarta oliver och ett gott bröd

Till garnering:
gärna små gräslöksblommor

Beredning:

Rör osten mjuk och smaka av med pressad vitlök och gräslök. Blanda ströbrödet med de hackade örtkryddorna, salt och peppar. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Skär tomaterna i 1 1/2 cm tjocka skivor. Vänd dem först i ägget och sedan i ströbrödet. Tryck till så att det fäster. Låt stå i 5 min och stek därefter tomaterna i riktigt het panna i rikligt med smör eller olja. Stek var sida i 2–3 min. Fördela sallad på tallrikar och droppa lite olivolja över. Lägg på tomatskivorna med en liten klick ostkräm emellan. Njut tomaterna ljumma tillsammans med oliver och gärna ett gott bröd.

Annons