Superdrycken nummer ett
Matcha är ett fint pulveriserat grönt te från Japan. Det odlas i skuggan i skydd av solljuset, vilket gör att bladen innehåller otroligt mycket klorofyll. När teet skördas så ångar man bladen, torkar och maler. Det dricks uppblandat i varmt vatten och smaken är en aning jordig, men mjukare och lite sötare än vanligt grönt te som kan upplevas som lite höaktigt.
Matcha – superdrycken nummer ett
Matcha beskrivs ofta som ett mirakelpulver som är fullt av klorofyll, fiber och antioxidanter (mer än i till exempel gojibär, mörk choklad och valnötter). Det gröna matcha-teet innehåller även koffein, inte lika mycket som i en kaffekopp, men däremot så håller den uppiggande effekten i sig längre, förmodligen för att det balanseras av den stressdämpande och rogivande aminosyran L-theanin.
I Japan är teceremonierna viktiga och självklart finns det traditioner kring hur matcha ska förberedas och drickas. I västvärlden har matcha framförallt blivit en populär hälsodryck som dricks som te eller blandas i mer mättande smoothies. Det går även utmärkt att baka och göra desserter med matcha eller att använda i det gröna pulvret i en soppa.