Thailax med nudelsallad
(6 personer)
1 hel lax, 2 1⁄2–3 kg, urtagen och fjällad
salt och grovmalen vitpeppar
250 g äggnudlar
1 röd paprika, fint strimlad
1 purjolök, fint strimlad
2 urkärnade och finhackade chilifrukter
Dressing
5 msk thailändsk fisksås
5 msk risvinäger
5 msk strösocker
2 msk sesamolja
2 msk riven färsk ingefära
5 msk hackad dill
5 msk hackad koriander
Beredning:
Snitta laxsidorna ner till benet, 3–4 snitt per sida. Gnugga in salt och vitpeppar i skinnet och ner i snittytorna. Lägg över laxen i en smord ugnsfast form, böj den gärna så att den ligger lite ”hopkrupen”. Ställ in i 150° varm ugn och baka i ca 1⁄2 tim, beroende på hur stor laxen är.
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över nudlarna. Vänd ner grönsakerna i nudlarna. Arrangera laxen på ett fat och lägg nudlarna runtom.
Av Tore Gustafsson