Veganism och stress – de största hälsotrenderna just nu
Det kommer och går trender inom alla områden och hälsa är inget undantag. Ett år är fett det värsta vi kan få i oss och ett annat år frossar vi i kokosfett. Vi svenskar är snabba på att haka på trender, inte minst när det gäller vad vi äter och hur vi tränar. Det här har så klart handeln också märkt. Den stora hälsokostkedjan Life har grävt sig 25 år tillbaka och kikat på vilka trender som har varit störst sedan 1990-talet och också tittat på vad kunderna vill ha just nu.
Svenskarna är stressade veganer
De senaste årens vegotrend har inte gått oss svenskar förbi. Enligt Sifo är omkring sex procent av svenskarna vegetarianer eller veganer och den siffran ökar stadigt hela tiden. Det här märks också inom hälsokosten eftersom många som gått över till mer vegetabilisk kost vill komplettera med kosttillskott.
– Produkter för veganer har blivit populärt på senare tid. Klimatfrågan är en het debatt där allt fler väljer bort kött och går över till en vegetarisk kost. Det har resulterat i att efterfrågan på kosttillskott med veganska kapslar ökat. Likväl som specifika kosttillskott ämnade för de med en vegansk eller vegetarisk livsstil, exempelvis B12, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.
Förutom att vi äter grönt är vi också stressade. Lifes egen undersökning Hälsobarometern 2019 visar att så många som 65 procent har upplevt stress under det senaste året. Det kan vara förklaring till att antistressprodukter och produkter med fokus på lugn och ro har ökat kraftigt de senaste åren.
Hälsotrender från 1990 till idag
Går man lite bakåt i tiden var det varken veganism eller stress som toppade försäljningen inom hälsosegmentet. Men du lär känna igen några gamla godingar.
Storsäljare inom hälsosegmentet under 1990-talet
- Vi ville gå ner i vikt och vi ville göra det utan någon direkt ansträngning. Därför gick kosttillskott som skulle göra dig smal bra. Du minns kanske FatBlocker L112 som blev en omskriven storsäljare.
Storsäljare inom hälsosegmentet under 2000-talet
- När vi märkte att viktnedgångspillren inte fungerade satsade vi istället på detox. Genom att driva ut slaggprodukter ur kroppen skulle vi inte bara må bättre, utan också gå ner ett par kilo.
- Det var nu som LCHF var på allas läppar – oavsett om man var en anhängare av dieten eller inte. Många lyckades gå ner i vikt genom att äta mycket fett och nästan inga kolhydrater och den tidigare fettskräcken var som bortblåst.
- Att äta grönt räckte inte, maten skulle vara kall också. Rawfood, vegansk mat som inte hettas upp över 42 grader, blev ett känt begrepp under 2000-talet, men det var och är få som äter strikt rawfood-kost.
- Minns ni spikmattan? I år är det tio år sedan den blev årets julklapp och hela svenska folket låg på den taggiga mattan för att uppnå avslappning och smärtlindring. Shaktimattan sålde i över en halv miljon exemplar innan företaget föll pladask och gick i konkurs.
Storsäljare inom hälsosegmentet under 2010-talet
- Vi ville dricka oss friska och hällde i oss kokosvatten och kombucha som om det inte fanns någon morgondag. Och det är klart att man ville göra som Rihanna och Madonna som också klunkade i sig kokosvatten för att må bra.
- Australiensiska forskare larmade om faran med gluten och många började direkt att äta glutenfritt. 2013 meddelade samma forskare att de hade fel i sina rön, men många fortsatte ändå att välja bort gluten ur kosten.
- När vi började utesluta gluten ur kosten var det också många som passade på att sluta äta laktos och försäljningen av laktosfria varor fördubblades mellan 2005 och 2013. Däremot var det inte fler som blev laktosintoleranta under den perioden. Låglaktos fick en sorts hälsostämpel istället för att vara mat för de som är just laktosintoleranta.
Foto: TT
Källa: Life
Läs mer:
Kommer veganerna att överleva oss alla?
Vegansk kost kan göra underverk för folkhälsan
7 märkliga saker stress gör med din kropp