Vit pizza med tomater
(4 personer)
50 g jäst
2 tsk strösocker
2 tsk flingsalt
3 msk olivolja
3 dl ljummet vatten
ca 7 dl vetemjöl special
Topping:
20 kvisttomater, delade
olivolja
salt och peppar
4 dl crème fraiche
4 dl riven ost, gärna parmesan, pecorino och prästost blandat
färsk timjan
färsk oregano
Beredning: Börja med att rosta de delade tomaterna, lägg dem på en oljad plåt med snittytan upp. Salta och peppra och rosta i 100° varm ugn ca 4 tim.
Gör sedan pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Tillsätt socker, salt, olja och vatten och rör ut jästen i det. Arbeta in mjölet, lite i taget så att du får en fast men elastisk deg, spara ev resterande mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut till avlånga pizzor. Lägg över dem på en oljad plåt.
Blanda crème fraiche och riven ost i en bunke, smaka av med salt och peppar. Bred ut blandningen på pizzorna. Fördela de torkade tomaterna över och toppa med lite färsk timjan och oregano. Ställ in i 200° varm ugn och grädda tills pizzan är krispig och har fått fin färg, ca 10 min. Servera genast.
Av CAROLINE DAFGÅRD
Foto JOHANNA ÅKERBERG KASSEL