10 lyxiga, enkla drinkar med bara tre ingredienser
Vi har samlat tio smakrika och stilfulla klassiker – som bara kräver tre ingredienser! Viktigt för att få till den rätta lyxiga känslan är massor av is. Skaka drinken riktigt kall med hjälp av mycket is eller fyll på med rejält med is i glasen, gärna i stora block som inte smälter lika fort i sommarvärmen.
Testa även en god alkoholfri drink!
Drinkar med Gin
Gin är en av sommarens hetaste spritsorter – om man ska tolka bartendereliten.
Negroni
En negroni tar sin plats men är en ljuvlig klassiker för den som gillar lite tryck i drinkarna.
2 glas:
6 cl gin
6 cl Campari
3 cl Vermouth
Blanda och skaka med massor av is. Häll upp i väl kylt glas eller över en riktigt stor isbit.
Det lilla extra: Garnera med en apelsinklyfta.
Gurk-GT
Provat Gin och tonic med gurka? Om inte, dags att göra det nu. Det är en riktigt vinnande och svalkande smak-kombo!
2 glas:
8 cl gin
30 cl Tonic
Massor av gurka! Snyggast blir tunna skivor skurna på längden.
Häll upp gin, i med gurka och toppa med tonic.
Det lilla extra: Missa inte att prova dra några varv med svartpepparkvarnen!
Drinkar med cava eller prosecco
Det finns massor av roliga och enkla sätt att pimpa sitt bubbel för en ännu festligare känsla! Här är några riktigt somriga favoriter.
Hugo
Koncentrerad flädersaft ger en somrig fräschör och sötma till drinken, medan en skvätt citron ger lite ping.
2 glas:
6 cl flädersaft
6 cl citronsaft
30 cl cava
Pressa ner färsk citronjuice i glaset, häll i saft, toppa med cava.
Det lilla extra: Toppa med myntablad.
Rabarberbellini
Rabarber är så mycket sommar det kan bli!
2 glas:
6 cl rabarbersaft
6 cl limejuice
30 cl cava
Pressa ner färsk limejuice i glaset, häll i saft, toppa med cava.
Det lilla extra: Skiva ner jordgubbar eller varför inte använda tunna rabarberstjälkar som drinkpinnar?
Drinkar med rom
Rom ger genast en touch av semester och utomlands – vad passar bättre på sommaren?
Mango och ananas-drink
Ev frisk och vinnande kombo som definitivt smakar mer avancerat än det är!
2 glas:
50 cl ananasjuice
12 cl ljus rom
200 gram fryst mango
Mixa mangon och lite av juicen till en kall och härlig slät puré. Blanda i resten av juicen och romen.
Det lilla extra: Toppa med myntablad, lime eller kokos.
Läskande hallon-drink
Hallon funkar alltid!
2 glas:
4 dl Brämhults hallonjuice
10 cl ljus rom
Sprite
Blanda rom och hallonjuice, toppa med Sprite efter smak.
Det lilla extra: Prova addera några basilikablad istället för den traditionella myntan.
Drink med whiskey
Ingen fan av whiskey? Våga prova en whiskeydrink ändå – det är så gott, och smaken passar perfekt ihop med just syrliga ingredienser.
Whiskey Sour
Den här smakrika, syrliga drinken smakar inte whiskey – bara ljuvligt.
2 glas:
10 cl Whiskey (inte rökig)
6 cl citronjuice
4 cl sockerlag
Blanda och skaka, häll upp i väl kylt glas eller över en riktigt stor isbit.
Det lilla extra: Skaka ihop med äggvita för en krämigare och luftigare textur.
Drinkar med vodka
Kanske den vanligaste basingrediensen i spritskåpet? Få, men väl valda ingredienser lyfter vodkan långt ifrån groggträsket.
Moscow Mule
Ginger beer borde få ta större plats i svenska kylskåp – ett utmärkt alternativ för dig som vill ha något alkoholfritt med lite drag i.
2 glas:
8 cl vodka
30 cl ginger beer
Lime
Häll upp vodka, toppa med Ginger beer, pressa i lime efter smak.
Det lilla extra: Toppa med myntablad.
Dirty Martini
Olivspadet lyfter martinin till en helt annan nivå – salt, god – och dirty…
2 glas:
10 cl gin
2 cl Vermouth
2 cl olivspad
Stirred eller shaken? Den här gör sig bäst stirred (försiktigt ihoprörd) hälld i ett iskallt glas eller över en riktigt stor isbit.
Det lilla extra: Generöst med oliver på en pinne såklart!
Drink med cognac
Nej, cognac är inte tantdricka, det är supergott i drinkar.
En sötsyrlig klassiker.
Sidecar:
2 glas:
6 cl citronjuice
4 cl cointreau
6 cl cognac
Blanda och skaka väl, häll upp i väl kylt glas eller över en riktigt stor isbit.
Det lilla extra: Sockerdoppad kant ger en extra glammig och proffsig känsla. Gnid kanten med citron, doppa sedan i socker.
Läs också: Snabba och enkla tilltugg
Bildkälla: IBL
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.