11 tips för att ladda med grönt på tallriken

30 okt, 2018
AvAnna-Lena Pettersson
Har du svårt att få ihop till de rekommenderade halvkilot frukt och grönt varje dag? Vi har samlat tips på hur du genom att mosa, mixa, blanda och tillaga lättare kan äta mer frukter och grönsaker. Det är snabba vägar till ett mer hälsosamt liv!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De allra flesta svenskar känner till att Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta minst 500 gram frukt och grönsaker per dag, men den senaste stora undersökningen som gjordes om svenskars matvanor visade att bara två av tio svenskar faktiskt får i sig så mycket. I och med den vegetariska trenden kan de här siffrorna ha ökat lite sedan dess, men inte så mycket att de är i majoritet. Vi vet också att det skulle göra stor skillnad för vår hälsa om vi åt mer grönsaker, men vi verkar ha svårt att få till det. Om du tillhör den minoriteten som verkligen äter 500 gram frukt och grönsaker om dagen är det bara att gratulera. Gör du det inte kan du ta del av tipsen och de smarta genvägarna här nedan.

Rotfrukter – ett miljösmart sätt att äta mer grönsaker.
Du har mycket att vinna hälsomässigt på att äta mycket grönsaker. Ät gärna också mycket rotfrukter som har liten påverkan på miljön. Foto: IBL

Grytor, soppor och matiga sallader

  1. Gör det enkelt för dig och mixa ner frukter (och kanske några gröna blad och avokado) i en smoothie till frukost. Det kan bli en ganska stor mängd frukt och grönt som du lätt får i dig. Frysta frukter och bär har samma näringsinnehåll som färska, så här kan du verkligen frossa i bär utan att bli ruinerad. OBS! Juice räknas inte med i dina 500 gram. I en smoothie är hela frukten, med alla nyttigheter, kvar.
  2. Byt müslin mot en fruktsallad till din frukostyoghurt. Toppa med lite nötter eller granola för att få det lite knaprigare.
  3. Om du vet med dig att du gärna småäter när du lagar mat, se till att överlista dig själv och skär upp grönsaksstavar innan du ställer dig vid spisen. Knepet fungerar förvånansvärt bra på både hungriga vuxna och barn. Byt gärna ut någon grönsak då och då och testa nya som rättika och rädisor. Prova också sojabönor och kikärter som småplock.
  4. Soppa är världens bästa mat att fullkomligt vräka ner grönsaker i. Om du bara visste hur mycket grönsaker du kan sätta i dig när du äter en puread rotsakssoppa. Det kan bli hela dagsransonen på ett bräde!
  5. Höstklassikern gryta kan gömma många grönsaker som krossade tomater, paprika och lök och om du tillsätter bönor kan du minska lite på köttmängden utan att tappa proteinet.
  6. Köttfärssås och spaghetti kommer alltid högt upp när man undersöker svenskarnas populäraste vardagsmat. Då är det ju perfekt att det går så bra att dryga ut den med finriven morot. Kryddar du bara på lite extra så kan du ha i nästan samma mängd rivna morötter som kött utan att det egentligen märks. Finriven rättika fungerar också jättebra.
  7. Gör sås av grönsakerna och ät guacamole eller ratatouille till din lax, dina köttfärsbiffar eller din kycklingfilé.
  8. Pimpa din vanliga sallad så att du slipper sitta och knapra trist isbergssallad vid middagen, det ger varken mycket grönsaksvikt eller mycket nyttigheter. Gör den matigare genom att blanda smakrika gröna blad, riven kål (varför inte syrad så att du dessutom tillför nyttiga mjölksyrebakterier), finrivna morötter, söta cocktailtomater och strimlad paprika (kanske inlagd eller ugnsgrillad för ökad smak). Toppa med krämig avokado och nötter och frön för att ge lite mer textur till salladen.
  9. Byt ut ditt ris eller din pasta mot ugnsrostade rotsaker eller vitlöksstekta hericot verts och ät det som tillbehör.
  10. Se till att få med dig grönsaker till lunchlådan. Det är enklare om du packar med dig varma grönsaker, som till exempel en ratatouille som funkar minst lika bra dag två som den gjorde när den var helt nylagad. Det är många gånger man annars sitter med en måltid helt barskrapad på grönsaker.
  11. Mosa, mosa! Potatismos kan ju lika gärna innehålla mosad palsternacka, sötpotatis och morot. Inte bara nyttigare, utan också godare.

Läs mer:

5 grönsaker som är hälsosammare efter tillagning

Hur ska grönsakerna förvaras?

 

Annons