Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Vintips! 4 viner som passar till höstmiddagen

04 okt, 2024
AvÅsa Liliegren
Höstviner.
Shutterstock/TT
Hösten knackar på dörren och då är det många som ställer om till rött i glaset, gärna med mer smak. Men visst dricker vi både vitt och bubbel året om. Så här blir det en påse gott och blandat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Feminista: Så gjordes signaturdrinken med inspiration av svenska powerkvinnanBrand logo
Feminista: Så gjordes signaturdrinken med inspiration av svenska powerkvinnan

1. Smakrikt husvin

Glenelly Estate Glass Collection Syrah, 2022

Sydafrika Western Cape

Nr: 2473

Pris: 149:-

Glenelly Estate Glass Collection Syrah, 2022.
Glenelly Estate Glass Collection Syrah, 2022.

Denna dök upp i System­bolagets fasta sortiment 1 juli och kvalar in som husvin för mig. Den är i den lite smak­rikare klassen, och nu till hösten längtar jag efter viner med mycket smak och fyllighet.

Annons

Både kryddig och örtig, och har syrah-druvans karaktäristiska lite salta och peppriga inslag. Baksidesetiketten får ett extra plus i kanten för sina fina ­illustrationer som guidar till vinets karaktär.

2. Kralligt rött

El Esteco Malbec, 2022//OK

Argentina Valles Calchaquies

Nr: 2501

Pris: 169:-

El Esteco Malbec, 2022//OK.
El Esteco Malbec, 2022//OK.

Här får du mycket smak för pengarna! Upplever direkt lite sälta på tungan och tanninerna är väldigt tydliga. Doften är lite kryddig med ett inslag av viol.

Lufta vinet före servering, det gör verkligen skillnad. Denna kralliga kille bibehåller sin styrka men blir snällare. Drick till mat, gärna rött kött.

Annons

3. Ett blomsterfång

Donna di Valiano 2022

Italien Toscana

Nr: 71653

Pris: 159:-

Donna di Valiano 2022.
Donna di Valiano 2022.

Detta vin doftar som en hel sommaräng, och det tänker jag är extra härligt nu när ­hösten knackar på dörren! Druvblandningen är 90% chardonnay och 10% sauvignon blanc, och dessa 10% slår verkligen igenom i doften.

Smaken är inte lika blommig som doften – men jag måste säga att jag gillar detta vin skarpt för dess alldeles egna personlighet. En frisk och pigg donna med blomsterkrans.

Annons

4. Bubbel med känsla

La Verne

Sydafrika Western Cape

Nr: 2493

Pris: 149:-

La Verne.
La Verne.

När det kommer till bubblor som inte är från Champagne är cap classique från Sydafrika ett pålitligt kort. Cap classique är det sydafrikanska uttrycket för mousserande vin, gjort enligt champagnemetoden. Här har vi en klassisk champagnemix av druvor med 70% chardonnay och 30% pinot noir. Moussen är väldigt fin och len i munnen med precis den där kittliga men mjuka känslan som man vill ha. Fruktigt vin med både friska varma citrusfrukter och lite ­bördighet.

Annons