Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

18 vanliga (och dyra) misstag när du bokar resa

13 maj, 2019
AvNina Nyström
Kvinna bokar resa
Det kan skilja tusenlappar på en och samma resa, beroende på hur rutinerad du är på att boka. Här är några av de vanligaste missarna många av oss gör – och tips på hur du undviker dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att boka resa kan vara en tålamodsprövande historia. Först ska du och ditt resesällskap komma överens om när och var ni ska åka och vilken typ av semester ni vill ha. Sedan ska man hitta en billig resa med bra flygtider och ett instagramvänligt hotell nära händelsernas centrum. Dessvärre rimmar önskemålen sällan med varandra. Men panikboka inte bara för att få det ur världen.

Du kan spara mycket pengar på att ha is i magen och göra lite extra research inför din resa. Här är några saker att väga in innan du bokar – så att du slipper göra de här missarna:

1. Du bokar för sent – eller för tidigt

Att det kan bli dyrare när man är ute i sista minuten är nog de flesta medvetna om. (Och ibland gör man riktiga kap). Men du riskerar också att betala överpris om du bokar i allt för god tid.

Sajten Momondo gör en årlig prisstudie av resebranschen, och enligt den senaste är tre veckor innan avresa den bästa tiden för att boka resor inom Europa – man kan spara så mycket som 34 procent på priset! Vid resor utanför Europa bör man ha lite bättre framförhållning, men cirka två månader innan avfärd kunde man spara upp till 25 procent.

Annons

2. Du håller inte koll på erbjudanden och reor

Följ de flyg- och resebolag du är intresserad av på sociala medier och prenumerera på deras nyhetsbrev. Har du möjlighet att ha is i magen, lägg en prisbevakning på resan, priset kan ändras både snabbt och rejält.

3. Du tror att mellanlandningen gör din resa billigare

Ibland kan det vara värt att hitta en billigare resa med övernattning och i stället lägga mellanskillnaden på att utforska en annan stad i ett par nätter. Men då ska det vara ett medvetet val.

Om du däremot väljer en krångligare resa för att du sparar någon tusenlapp bör du tänka till på följande saker: Är det verkligen värt att spendera en halv semesterdag på en bänk på en flygplats? Hur mycket det kommer kosta i matutgifter att fördriva tiden? Kommer de udda flygtiderna göra att du måste åka taxi till eller från flygplatsen? Eller är det till och med är så att du kommer behöva köpa till en natt på ett hotell i närheten av flygplatsen? Var ekonomisk, men inte dumsnål.

Annons

4. Du glömmer att väga in eventuella hotellnätter

En hotellnatt där du checkar in klockan 00.45 känns sällan särskilt värt. Då är det bättre att planera flyget så att du anländer hyfsat utvilad på förmiddagen och kan utforska ditt resmål för samma boendekostnad.

5. Du missar att räkna in skatter, bagage, måltider och reserverade sittplatser

Nu för tiden tar de flesta flygbolag extra betalt för en eller flera av de här tjänsterna, något som inte syns i priset när du söker på resesajterna.

6. Du reser på fel dag eller fel tid

Avgångar mitt på dagen är generellt de billigaste. Och enligt Momondo är fredagar bästa dagen för att resa inom Europa, för övriga världen är det onsdag du ska satsa på! Alltså – satsa på halvveckor nästa gång du är ute på långresa. Blir ju dessutom en trevlig mjukstart när du kommer hem!

Flygresa
Det finns mycket att tjäna på att göra noggrann research innan du åker!

7. Du använder alltid samma sajt eller sökmotor

Det finns ingen sajt som i alla lägen erbjuder de billigaste priserna. Snarare är det så att priserna på samma resa kan variera rejält. Sök samma resa på flera sajter, eller kolla hotellens och flygbolagens egna hemsidor. Ibland kan det faktiskt bli billigare – framför allt när det gäller lågprisbolag.

Annons

8. Du kollar inte avstånden

Lågprisbolag som flyger till en mindre flygplats långt utanför ditt resmål kan vara både topp och flopp. Ibland kan du göra klipp, men det kan också vara både dyrt och krångligt att ta sig till och från dessa flygplatser. Framför allt om du reser en weekend kan det vara ovärt slöseri med tid.

Likaså kan det vara jobbigt att bo långt ifrån stadskärnan och inte ha möjlighet att hämta och lämna grejer, vila på rummet en stund eller att behöva lägga en massa pengar på taxi.

9. Du slarvar när du bokar

När man väl nästan är i mål vill man bara att det ska gå undan, så att man blir klar någon gång. Men ta dig tid att kontrollera alla uppgifter noga. Ett felstavat namn på biljetten kan ställa till stora problem på flygplatsen, och dubbelkolla så att du verkligen får dina bekräftelsemail.

10. Du dubbelkollar inte om det verkligen är fullbokat

Ofta kan ett hotell eller en flygresa se fullbokad ut på sajten du söker genom. Men ibland innebär det bara att just de platser som vikts åt dem är fullbokade. Och huruvida det verkligen ”bara finns ett rum kvar” till detta pangpris samtidigt som ”38 andra är inne och tittar på det” kan också vara en stressande faktor – sant eller ej. Så tveka inte att kolla fler sajter eller kontakta hotellet direkt för att kolla vakanser.

Annons

11. Du betalar för allas biljetter

Visst är det smidigt att boka på samma gång, särskilt om ni vill sitta tillsammans och så vidare. Men att betala dina kompisars resa med ditt kort kan vara ett dyrt misstag. Ofta gäller nämligen försäkringarna som är knutna till kortet bara för de som ingår i ditt hushåll. Så kolla upp vad som gäller – det är klart värt att gardera sig.

12. Du köper onödiga försäkringar och tjänster

Det kan kännas läskigt att kryssa i ”nej” till avbokningsskydd och försäkringar – och plötsligt blev inte resan så billig längre. Kolla upp vad som ingår i din hemförsäkring eller på ditt betalkort. Ibland kan det vara en smartare investering att utöka hemförsäkringen än att betala en engångsavgift för en reseförsäkring.

Resa: Storstad eller bad?
Storstad eller bad? Att välja resmål är bara ett av stegen.

13. Du är oflexibel när du letar resor

Har du möjlighet att spela lite med dagarna kan du komma ner rejält i pris, så glöm inte att kryssa i alternativa resedatum. Och vill du komma billigt undan – åk inte när alla andra gör det.

Annons

14. Du litar blint på bilder och recensioner

Recensioner kan vara både fejkade och sponsrade, likväl som vissa kan ha lite orealistiska förväntningar och skriva väl kritiska recensioner i affekt.

15. Du är inte med i bonusprogrammen

Om du till exempel ofta flyger med SAS eller bokar via Hotels.com, se till att samla poäng för dina bokningar. Plötsligt har du en gratis semester intjänad.

16. Du glömmer att kolla om det ingår frukost på hotellet

Hotellfrukost är ju halva nöjet när man bor på hotell – det vill man inte missa! Med en rejäl frukost i magen står man sig dessutom länge och orkar utforska mycket innan det är dags att äta igen.

17. Du bokar för kort tid för byte

Om du bokar själv och med olika bolag, se till att ge ordentligt med tid för bytet. Förseningar är inte ovanliga, och på vissa flygplatser tar det lång tid att transportera sig mellan terminalerna. Du kan också fastna i köer för till exempel passkontroll och säkerhetskontroll.

Annons

Missar du anslutningsflyget kan det bli en dyr historia att köpa nya biljetter. Tänk också på att ditt bagage ska hinna plockas av och lastas på, annars kan du få tillbringa dina första dagar på resan utan bagage.

18. Du glömmer kolla giltighetstid på passet

Provisoriska pass på flygplatsen är en dyr, och helt onödig kostnad. De gäller dessutom bara för en resa. Glöm heller inte att många länder kräver att passet ska vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

 

Källa: Allt om resor, Momondo, Smartertravel.com

Bildkälla: TT

 

Läs mer:

Res utan dåligt klimatsamvete – 5 tips som gör skillnad

Roligare resa – 30 tips på lekar och annat kul på resan

Kombinera natur, äventyr och storstad – här är hetaste resmålen 2019

Annons