Kozhy Curry
Av Nicoline Olsen och Charlotte Rønne Krøigaard
Kryddig kyckling i kokosmjölk är i princip ett måste på en indisk buffé.
2 tsk malen koriander
8 hela svartpepparkorn, krossade i mortel
1 tsk rött chilipulver
1 tsk + 5 msk kokosolja
lite vatten
1 tsk senapsfrön
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 curryblad, finns i asiatiska och välsorterade livsmedelsbutiker
½ tsk finhackad färsk ingefära
600 g kycklingfilé i mindre bitar
1 burk kokosmjölk, 250 g
Beredning:
Fräs koriander, nymortlad peppar och chilipulver i 1 tsk kokosolja i en teflonpanna. Tillsätt lite vatten och rör så att det blir som en kryddpasta. Skrapa pastan ur pannan. Häll resten av oljan i pannan och fräs senapsfröna i den. Tillsätt lök, vitlök, curryblad och ingefära och fräs under omrörning. Blanda ner kryddpastan och fräs tills oljan skiktar sig, ca 2 min. Lägg ner kycklingbitarna och bryn dem i blandningen. Tillsätt lite vatten. Låt puttra under lock tills köttet är mört, ca 20 min. Häll sedan ner kokosmjölken och låt småkoka utan lock tills nästan all sås kokat bort.