Lamm med spenat och cashewnötter
Av Nicoline Olsen och Charlotte Rønne Krøigaard
Den här lammrätten är tämligen kryddstark så servera gärna tillsammans med en svalkande tjock naturell yoghurt – den dämpar de starka kryddorna.
½ kg schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk kokosolja
1 ½ kg lammbog, skuren i stora tärningar
2 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
salt
1 kg färsk spenat
Curryblandning:
2 msk korianderfrön
1 msk spiskummin
1 msk hela svartpepparkorn
1 liten bit hel kanel
1 msk gurkmeja
1 msk starkt chilipulver
ett par curryblad, finns i asiatiska och välsorterade livsmedelsbutiker
1 cm färsk ingefära, skalad och finhackad
2 gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade
Till servering:
200 g cashewnötter
gärna tjock naturell yoghurt
Beredning:
Blanda alla kryddorna i het, torr panna av teflontyp och rosta dem under omrörning tills de börjar få färg och doftar. Häll över och krossa dem i en mortel. Fräs lök och vitlök mjuka i oljan. Vänd köttet i curryblandningen och lägg ner det i pannan. Låt puttra under omrörning en stund. Tillsätt vattnet och låt det koka in en liten stund. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra på svag värme i ca 40 min. Rör om någon gång under tiden och tillsätt mer vatten om det börjar koka torrt i pannan. Men kokosmjölken ska koka in nästan helt. Smaka av med salt. Skölj under tiden spenaten ordentligt. Rosta nötterna i torr panna. Vänd ner spenaten i grytan när den kokat klart. Dekorera med cashewnötter.