4 enkla och goda kaneldrinkar – perfekta i höst
Äntligen infaller sig kanelbullens dag på en fredag så att man kan fira med drinkar! Och med vilka drinkar firar man bäst denna dag? Kaneldrinkar förstås!
Det finns många goda drinkar som är smaksatta med kanel och de kan smaka allt från varmt och mjukt till intensivt och surt. Här bjuder vi på fyra drinkar, så du hittar nog något som passar just dig.
Whisky sour med kanel och lönnsirap
Lönnsirapen tar udden av det suraste i drinken och kanel ger den en underbar höstig smak.
Du behöver:
4 cl bourbon, till exempel Jim Beam
3 cl pressad limesaft
1,5 cl lönnsirap
en nypa kanel
Gör så här:
Fyll en shaker till två tredjedelar med is. Häll ner bourbon, lime, lönnsirap och kanel. Sätt på locket på shakern och skaka väl. Häll upp i ett glas och servera med is.
Kryddig Manhattan
Den klassiska drinken Manhattan uppkryddad med en kryddig Vermouth som är enkel att göra hemma.
Du behöver:
5 cl whisky
2 cl kryddig Vermouth
en skvätt angostura bitter
lite apelsinskal
muskotnöt att riva
Kryddig Vermouth:
2,5 dl söt Vermouth
½ tsk kryddpeppar
1 kanelstång
2 hela kryddnejlikor
en nypa kajennpeppar
en nypa salt
Gör så här:
Värm Vermouthen i en kastrull. Precis innan den börjar koka drar du av den från plattan och tillsätter kryddorna. Låt stå i flera timmar innan du silar av den.
Häll whisky, Vermouth och bitter i en shaker och skaka med is. Häll upp drinken och garnera med apelsinskal och riv lite muskotnöt över.
Spetsad äppelcider
Äpple, päron och kanel. Mer höstligt än så här blir det inte.
Du behöver:
8 cl torr äppelcider
2 cl whisky
2 cl päronlikör
2 cl lönnsirap
1 krm kanel
Gör så här:
Fyll en shaker till hälften med is. Tillsätt cider, whisky, päronlikör, lönnsirap och kanel. Sätt på locket och skaka. Häll upp drinken i ett glas och garnera med päron.
Höstspritz
Den klassiska Aperol spritz, klädd i höstkläder.
Du behöver:
4 cl Aperol
6 cl mousserande
2 cl sockerlag blandat med 1 krm kanel
2 cl blodapelsinjuice
Gör så här:
Häll Aperol, sockerlag och blodapelsinjuice i ett vinglas. Rör om. Toppa sedan med mousserande vin och garnera med apelsin.
Foto: TT