Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

5 knäppa saker som bebisar gör i mammas mage

25 apr, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Under de nio månader som bebisar växer till sig i magen händer den minst sagt märkliga saker. Det hela börjar som en skräckfilm och slutar med att bebisen gäspar lungorna i form. Här listar vi fem knäppa grejer som foster gör.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland skulle man vilja ha någon typ av gravidkamera inne i magen som kan fånga alla konstiga grejer som fostret gör under de nio månader det ligger där. Det man lyckas se på ultraljudet är bara ögonblicksbilder av vad som egentligen pågår där inne. Och det som pågår är rätt knäppa grejer! Vi har listat fem sjuka saker som bebisen håller på med innan den ens kommit ut.

1. Den invaderar mammans kropp

Ungefär en vecka efter befruktningen har embryot förvandlats till en pytteliten vätskefylld påse som har fäst sig vid den tjocka livmoderväggen. Snart nog har den borrat ner sig i vävnaden.

Ok, så här långt låter det inte så konstigt, men det är nu det börjar. Om du gillar skräckfilm hade du nog gärna spanat på det som komma skall. Massdöd av celler, brustna blodkärl överallt! Ur det invaderande embryot växer det ut rötter som paralyserar mammans blodkärl och bygger om dem så att de passar embryots egna behov. Det här är början till moderkakan.

Annons

Det är svårt att tänka sig att den här lilla alien-lika lilla parasiten ska utvecklas till det du älskar mest i hela världen.

Under hela graviditeten kommer sedan bebisen att parasitera på sin mamma som ger den all den näring och det syre den behöver. Skräpet som bildas får mamman såklart ta hand om.

2. Den får svans

När embryot är fem veckor gammalt är det omöjligt att säga om det ska bli en bebis eller något annat djur. I ärlighetens namn ser det mest ut som en räka. Den lilla transparenta kroppen är ihoprullad med huvudet ner mot den långa svansen. Just det, svansen.

Senare kommer svansen att återbildas och bara lämna kvar svanskotan, som verkar ha som främsta uppgift att göra fruktansvärt ont när du ramlar. Så varför skaffar vi en svans till att börja med?

Om man studerar embryon från elefanter, ödlor eller kycklingar så ser alla ut som räkor till att börja med. Det här är beviset på att vi kommer från ett och samma ursprung från tiden när vi alla levde i havet. Sanningen är att vi egentligen är ombyggda fiskar.

Annons

Den där skåran mellan överläppen och näsan är en rest från det här. När våra ansikten börjar bildas har vi ögonen på var sin sida om huvudet och näsborrarna högst upp på toppen. Sedan börjar delarna flytta på sig och dra sig mot varandra. Allt sys liksom ihop på mitten, där näsan sitter. En rest som blir kvar av denna ommöblering av ansiktet är den lilla skåran.

3. Fingrarna bildas när cellerna begår självmord

Det spelar ingen roll om du ska bli en höna, en Tyrannosaurus eller en människa – vi får alla små utväxter som till slut blir armar och ben. Eller vingar, om du ska bli en höna. Till och med valar får sådana utväxter och de ska ju varken ha armar eller ben. Hos dem blir de främre utväxterna fenor och de bakre får de leva med som en restprodukt i form av benutskott i skelettet.

Till en början ser armarna på embryot ut som just fenor, men i vecka åtta börjar fingrarna separeras genom att cellerna helt enkelt dör på eget bevåg. Fingercellerna skickar ut dödssignaler till de celler som utgör simhuden mellan fingrarna. När de här signalerna skickas ut börjar simhudscellerna bryta ner sig själva. Till slut har all simhud försvunnit och fenan har blivit en hand.

Annons

4. Den dricker sitt eget kiss

Ja, du läste rätt. Ungefär i vecka 10 börjar fostret dricka fostervatten och kissa ut det igen. Och dricka det, och kissa ut det och så vidare, och så vidare. Med andra ord, när bebisen föds har den legat i sitt eget kiss i flera månader och samtidigt druckit av det.

Men som du säkert förstår är det här inte så äckligt som det låter. Mamman, som den klippa hon är, har såklart sett till att fostervattnet renas genom att låta avfallet från det komma ut i sitt eget blod där hennes egen kropp kan rena det. Dessutom behöver fostrets organ lite träning. Genom att dricka fostervatten övar njurarna på att filtrera blod och producera urin. Fostret övar också upp sina mjölkdrickarskills genom att träna upp sugmusklerna när de suger i sig fostervatten.

5. Den gäspar utan anledning

Människor gäspar när vi är trötta eller uttråkade, det känner vi redan till. Men foster gäspar också. Forskningen som visade detta kunde inte visa att det var för att signalera att fostret i magen var trött. Uttråkad kan den ju förstås ha varit, det finns ju inte jättemycket att hitta på i magen, å andra sidan har den ju inget att jämföra med.

Annons

Men får den inte en kallsup när den gäspar i fostervattnet? Nej, det får den inte. I slutet av graviditeten övningsandas fostret fostervatten för att testköra lungorna. Så vatten i lungorna är inte ett problem för den ofödda.

Foto: TT

Källa: Science Focus, Durham University, Medical News Today

 

Läs mer:

Det här händer med sexlusten under graviditeten

Här är 10 gravidmyter som du kan sluta tro på omedelbart

Gravid i sommar? Här är 17 gravidklänningar sju kan fynda redan nu

 

Annons