5 recept på nutella med mindre socker
Ja, Nutella är löjligt gott. Och innehåller löjligt mycket socker. Visste du till exempel att Nutella innehåller betydligt mer socker än hasselnötter? För att komma runt det här problemet kan du helt enkelt göra egen Nutella. Du kan då välja själv om du vill gå hela hälsovägen och göra egen nutella helt utan socker eller sötningsmedel. Det är superenkelt och gott! Annars kan du välja ett recept med betydligt mindre socker än i den Nutella du köper i affären. Allt du behöver är en matberedare. Och en sked att äta nutellan med.
Egen nutella med avokado
Avokadon gör att din chokladkräm blir len och krämig utan att behöva tillsätta extra olja. Det här receptet innehåller inte så mycket nötter, men det går bra att ha i mer, om du vill.
Du behöver:
2 mogna avokador
½ dl kakaoopulver
1 dl honung
½ tsk vaniljextrakt
1 msk hasselnötsmör
1 msk hasselnötter
Gör så här:
Skär avokadorna i halvor och ta bort kärnorna. Skopa ur avokadon och lägg den i matberedaren. Kör tills du har en slät kräm. Tillsätt honung, kakao, vanilj, nötter och nötsmör. Kör i matberedaren tills det är slätt (nästan).
Ställ in i kylskåpet i 20 minuter. Servera sedan med små kex, äppelklyftor eller tillsammans med banan på en rostad macka.
Egen nutella med kokos
Den här nutellan får naturligtvis en lätt touch av kokos. Men liksom choklad och kokos – what’s not to like?
Du behöver:
3 dl rostade hasselnötter (du rostar dem i en torr stekpanna och gnider av det tunna bruna skalet när de har svalnat)
1 ½ msk kokosolja
3 msk kakaopulver
1 dl lönnsirap
½ msk vaniljextrakt
1–1 ½ dl kokosmjölk
1 krm salt
Gör så här:
Stoppa hasselnötterna i matberedaren och kör dem tills de blir ett krämigt nötsmör. Tillsätt drygt hälften av kokosmjölken tillsammans med resten av ingredienserna. Kör matberedaren tills det blir slätt och krämigt. Tillsätt mer kokosmjölk om du vill göra krämen lite lösare.
Egen nutella på fyra ingredienser
Genvägen till en snabb nutella är att använda chokladkaka i stället för kakopulver. Då kan du dessutom anpassa hur mörk du vill ha din nutella eller om du vill smaksätta den genom att använda en smaksatt chokladkaka.
Du behöver:
6 dl rostade hasselnötter
2 dl finhackad choklad (valfri, men ju ljusare choklad desto mer socker…)
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader och rosta hasselnötterna på en plåt i cirka 15 minuter. Gnugga bort skalen. Låt nötterna svalna lite innan du häller ner dem i matberedaren. Kör nötterna i matberedaren tills de blir ett nötsmör. Under tiden kan du smälta chokladen i ett vattenbad eller i mikron.
Tillsätt den smälta chokladen, vanilj och salt till nötsmöret och kör en stund till. Krydda med mer salt och vanilj om det behövs. Om du vill söta upp den kan du ha i lite honung. Njut som pålägg på en pannkaka.
Egengjord nötfri nutella
Nötallergikerns dröm! En nutella där vi byter ut nötterna mot solrosfrön så att även en nötallergiker kan njuta av den.
Du behöver:
2 ½ dl solrosfrön
drygt 100 g mörk choklad
½ dl socker
1–2 tsk rapsolja
Gör så här:
Häll ner solrosfröna i matberedare och kör tills de har blivit finfördelade, nästan som ett pulver. Tillsätt oljan och kör vidare tills det har blivit en jämn smet. Tillsätt lite mer olja om det fortfarande känns torrt.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och tillsätt den och sockret till solrossmeten. Mixa tills det är välblandat. Pausa ett par gånger och skrapa ner det som sitter på kanterna så att allt verkligen blandas. Bred på en smörgås och njut.
Egen nutella sötad med dadlar
Här får du en härlig djup sötma från dadlar i stället för socker. Godare och mycket nyttigare!
Du behöver:
300 g rostade hasselnötter
8 dadlar (torkade och blötlagda)
4–5 msk kakao
1 krm salt
1 msk rapsolja
Gör så här:
Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen på 180 grader i 15 minuter eller i en torr stekpanna. Låt nötterna svalna och gnid sedan av skalet. Mixa nötterna i matberedaren tills de blir ett krämigt nötsmör. Tillsätt dadlarna och låt dem mixa med tills det är slätt. Tillsätt sedan kakao och salt. Mixa och ringla ner lite rapsolja för att få en jämnare och blankare chokladkräm. Häll upp i en skål och doppa frukt i chokladkrämen.
Foto: IBL