7 glassdrinkar att testa i sommar
I USA kallar man den här typen av glassdrink för ”float”. Man tar en skopa glass i ett glas och fyller upp med läsk eller champagne. Vi har samlat 7 recept på olika glassdrinkar, så kallade floats, som passar perfekt till vårens och sommarens fester. Till de som inte vill dricka alkohol går det lika bra att servera med läsk, smaksatt soda eller alkoholfritt bubbel.
7 glassdrinkar att testa i sommar:
1. Persikofloat
2 serveringar
Du behöver:
Persikosorbet (recept nedan)
Champagne eller prosecco
Persikosorbet:
1 liter färska, skalade persikor (hackade)
1 dl citronsaft
0,75 dl socker
Citronskal från 1 st citron, i remsor
2 rosmarinkvistar
Gör så här:
1. Blanda persikor och citronsaft i en skål och låt stå.
2. Blanda vatten, socker och citronskal i en kastrull på medelvärme. Rör om och stäng av plattan när sockret har löst upp sig. Ta bort citronskalen och häll sockerblandningen i persikoskålen.
3. Häll blandningen i en fryssäker förpackning och låt stå i frysen i 4-5 timmar.
4. Ta två skopor persikosorbet och häll i ett glas. Fyll upp med champagne eller prosecco. Dekorera med en rosmarinkvist och servera med en sked.
2. Jordgubbs- och vaniljfloat
5-6 serveringar
Du behöver:
1 liter vaniljglass
1 flaska roséchampagne
3 dl jordgubbar, skivade (behåll några jordgubbar hela som du använder till dekoration)
1 dl socker
Gör så här:
1. Mixa jordgubbarna och sockret i en mixer.
2. Ta 2-3 skopor glass och häll i varje glas.
3. Fördela sedan sockermixen i samtliga glas och lägg i ett sugrör.
4. Häll upp roséchampagnen. Dekorera med en jordgubbe på sidan.
3. Apelsinfloat
4-6 serveringar
Du behöver:
600 ml apelsinjuice
125 ml champagne eller prosecco
150 gram socker
Champagne eller prosecco
Gör så här:
1. Häll drygt 1 dl apelsinjuice och allt socker i en kastrull och värm på medelhög värme tills allt socker har löst sig. Häll vätskan i en skål och häll i resterande apelsinjuice och 125 dl champagne/prosecco. Låt stå i kylen tills det har svalnat.
2. Använd en glassmaskin för att frysa konsistensen till sorbet. Ställ sedan in i frysen och låt stå i 4-5 timmar.
3. Ta sedan en skopa apelsinsorbet och häll i ett glas. Fyll upp med champagne eller prosecco och servera genast.
4. Grapefruktsfloat
5-6 serveringar
Du behöver:
Grapefruktssorbet (se recept nedan)
Champagne eller prosecco
Grapefruktssorbet:
6 dl grapefruktsjuice
1 dl champagne
1,5 dl socker
Glassmaskin
Gör så här:
1. Häll 2 dl grapefruktsjuice, champagne och socker i en kastrull på medelhög värme och rör om tills allt har blandats. Ta bort från plattan och häll i resterande grapefruktsjuice. Låt svalna innan du häller smeten i glassmaskinen. Använd glassmaskinen för att få till en slushliknande konsistens innan du häller smeten i en fryssäker låda och ställer in i frysen i ett par timmar.
2. När grapefruktsorben är fryst tar du en skopa sorbet per glas och toppar med champagne. Garnera med en skiva grapefrukt.
5. Citronfloat
1 drink
Du behöver:
3 cl vodka
3 msk citronsorbet
Zest från 1/2 citron
Prosecco
Färsk mynta
Gör så här:
Häll vodka och citronsorbet i ett glas. Riv över citronzest och fyll upp med prosecco. Dekorera med mynta.
6. Ananasfloat
6 serveringar
Du behöver:
Ananassorbet
Champagne eller prosecco
Färsk ananas att dekorera med
Gör så här:
Lägg en skopa ananassorbet i botten av ett glas. Fyll upp med champagne eller prosecco. Dekorera med en skiva ananas på glaset.
7. Hallonfloat
Cirka 6 serveringar
Du behöver:
1 flaska champagne eller prosecco
5 dl vaniljglass
Hallonsås (se recept nedan)
Färska hallon till garnering
Hallonsås:
3,5 dl tinade hallon
4 msk socker
1 krm vaniljextrakt
Gör så här:
1. Gör hallonsåsen enligt följande: värm hallon och socker i en kastrull på medelvärme och mosa hallonen med en gaffel under tiden. Stäng av plattan när allt är mosat och häll då i vaniljextrakt. Sila bort stora klumpar och låt såsen svalna.
2. När såsen är kall häller du 1-2 msk av den i ett champagneglas. Ta en skopa vaniljglass ovanpå och häll sedan i champagne. Dekorera med färska hallon och ringla hallonsås över toppen.